91% slagingspercentage
87% klanttevredenheid
100% inzet van ons
judith van den boogert

Judith van den Boogert

Arbeidsmediator

MfN-mediator met 15 jaar ervaring in conflictbegeleiding

  • Integer en empathisch
  • Een verbinder
  • Analytisch en oplossingsgericht

Judith van den Boogert werkt als MfN mediator in arbeids- en zakelijke geschillen. Afgestudeerd als conflict expert in zowel de antropologie als politicologie begon ze haar professionele carrière in het conflict veld als facilitator en academisch docent binnen een internationaal dialoogprogramma. Tevens werkte ze als docent aan de Universiteit van Amsterdam.

Judith heeft jarenlange ervaring in het ondersteunen van groepen die vastzitten in door conflicten getroffen gebieden wereldwijd. Vanuit Instituut Clingendael heeft ze vele vredesonderhandelaars, insider mediators, diplomaten en leiders binnen maatschappelijke en politieke organisaties getraind en begeleid in internationale mediation processen en de opbouw van vredescapaciteiten. Dit om op verschillende niveaus professionals te ondersteunen in pogingen de geweldsspiraal te doorbreken en actief te zoeken naar een duurzame oplossing. Dit deed zij in samenwerking met internationale organisaties als de UNDP, UN Women, de OCSE, de Europese Unie, de Afrikaanse Unie, ECOWAS en verschillende ministeries. Tevens heeft zij voor het ministerie van Defensie gewerkt aan conflictpreventie in het werk met samenwerkingspartners overal ter wereld.

Met haar achtergrond in culturele antropologie en politicologie en haar rijke ervaring in binnen- en buitenland doorziet Judith snel de conflictsituatie en kan zij tot de kern komen van het geschil. Het achterhalen van diepgaande belangen, behoeften en hoe deze weerslag hebben op de personen aan tafel is voor haar essentieel in al het conflict werk dat zij doet.

Hulp nodig?

Judith van den Boogert

Judith van den Boogert aan het woord

Vaak beginnen conflicten niet omdat je dit wilt, maar omdat de dingen anders gaan dan je verwacht. Misschien ben je enorm geraakt over iets dat de ander doet. Je zit niet meer op een lijn. De situatie escaleert. Als je even niet oplet en je niet op tijd een eerlijk gesprek over dat wat niet bevalt aangaat, sijpelt het vertrouwen in elkaar weg en klopt het niet meer. Terwijl de intentie aan beide kanten er zeker wel was om samen iets moois neer te zetten. Dit verhaal heb ik in vele mediations voorbij zien komen.

Bij hoog opgelopen spanningen waar er geen werkbare situatie meer is, helpt het dan om een professional in te schakelen. Als mediator help ik partijen om in een veilige setting op een gestructureerde manier het gesprek weer met elkaar aan te gaan. Dat is best spannend, want aan beide kanten zijn gevoelens over elkaar en de situatie opgebouwd en opeens gaan jullie hierover in gesprek met een onbekende mediator. Daarom vind ik een persoonlijke intake met alle partijen essentieel. Want wie ben ik eigenlijk als mediator en wat kun je van mij en het proces verwachten? Waar gaan we het allemaal over hebben en kan dat niet tegen je worden gebruikt?

Het vertrouwen is beschadigd en je voelt zich vaak niet gezien of gehoord. Ieders pijn en de consequenties van het conflict zijn heel groots voelbaar. Juist de onpartijdigheid van de mediator kan eindelijk die veilige plek waarborgen waar ieders verhaal en de bijbehorende emoties gedeeld kunnen worden. Om uiteindelijk te achterhalen waar dingen scheef zijn gelopen en welke gevoelens daarbij opkwamen. Pas vanuit daar kunnen we gezamenlijk gaan onderzoeken welke belangen en wensen iedereen richting de toekomst toe heeft en welke duurzame oplossingen daarbij horen.

Dit alles is niet gemakkelijk om te doen. Een gevoel van veiligheid en afspraken onder welke condities we het gesprek gaan voeren zijn daarbij essentieel. Vandaar dat we altijd basisregels met elkaar afspreken, waaronder geheimhouding over wat er met elkaar wordt gedeeld en de manier van communicatie. Tevens over de commitment om naar elkaar te luisteren en proberen er samen uit te komen. Om bij een oplossing uit te komen is altijd een puzzeltje, maar uiteindelijk streef je gezamenlijk naar een situatie die iedereen een betere uitkomst geeft dan de huidige. Vanuit de (relatieve) openheid die langzaam tijdens het gesprek weer ontstaat onderzoeken we of er nog iets te redden valt of dat jullie op een waardige manier uit elkaar gaan.

Ervaringen & specialisaties

  • MfN-mediator met 15 jaar ervaring in conflictbegeleiding in binnen- en buitenland.
  • Arbeidsmediator, Nederlands- en Engelstalig
  • Conflictbemiddeling in (post) conflictgebieden, opdrachtgevers o.a. de VN, de Afrikaanse Unie, de EU, ambassades, de Rijksoverheid
  • Begeleiding van organisaties met weerstand tot verandering
Ik ga in gesprekken meestal een aantal laagjes dieper om echt te begrijpen waar het scheef gaat tussen mensen. Dit levert veelal mooie reflecties op voor beide partijen wat zij echt belangrijk vinden in hun werk en wat dit betekent voor de uitkomst van hun mediation. Judith van den Boogert

Onze mensen

Rob Zonneveld

Arbeidsmediator

Bekijken

Paul Smeele

Arbeidsmediator, Mediators in International Organisations, Zakelijke Mediator

Bekijken

Nicolaas van Everdingen

Arbeidsmediator, Zakelijke Mediator

Bekijken

Marianne Dijkhuizen

Arbeidsmediator

Bekijken

Axel Blanker

Arbeidsmediator

Bekijken