91% slagingspercentage
100% klanttevredenheid
100% inzet van ons

Opleiding

Specialisatieopleiding Arbeidsmediation

Met praktijkstage: U loopt mee met 1 mediation.
Relationeel, oplossingsgericht en juridischBeoordeeld met een 9,4Erkend door de VANTrainers met veel praktijkervaring

Erkend door de Vereniging Arbeidsmediators Nederland (VAN)

Arbeidsmediators begeleiden in Nederland jaarlijks 20.000 arbeidsconflicten. Steeds meer zijn zij een vaste stap in lastige situaties op de werkvloer. In geëscaleerde verzuimsituaties. Als grootste arbeidsmediationkantoor van Nederland combineert Result Mediation in haar trainingen een ruime praktijkervaring met wetenschappelijk onderbouwde kennis. Voor u betekent dit dat u door mediators die honderden arbeidsmediations hebben begeleid wordt getraind. En dat u zelf ook mee kunt lopen in een échte arbeidsmediation.

Wat gaat u leren?

Na deze opleiding:

  • Weet u hoe u zich als arbeidsmediator wilt en kunt profileren
  • Houdt u meer controle over het arbeidsmediation-proces
  • Heeft u een goed beeld van het speelveld
  • Kunt u nog meer onderhandelingen op professioneel niveau begeleiden
  • Heeft u basale kennis van de wet- en regelgeving
  • Heeft u praktijkervaring opgedaan
Lees hier onze richtlijnen rondom onze trainingen tijdens de corona-situatie.

De aanpak van de specialisatieopleiding

De opleiding is praktijkgericht opgezet en gespitst op het vergroten van kennis, vaardigheden en basishouding. Dit betekent dat het actief zelf oefenen met de nieuwe aangereikte tips en voorbeelden centraal staat. Korte theoretische inleidingen worden afgewissels met oefeningen en rollespellen. U oefent veelvuldig in de rol van arbeidsmediator. Door de kleine groepen is er veel ruimte voor individuele feedback.

Programma

Ons programma bestaat uit 5 opleidingsdagen. Op dag 5 gaat u de hele dag rollenspellen spelen. Na de opleiding is er nog de mogelijkheid om mee te lopen met een arbeidsmediation. Als enige opleider in Nederland kan Result Mediation u gegarandeerd mee laten lopen met een ervaren arbeidsmediator. U loopt mee met één mediation van begin tot eind.

Informatie-sessie ter oriëntatie

  • Benieuwd of arbeidsmediation iets voor u is? Schrijf u kosteloos in voor de informatie sessie met Leon Hoornweg op dinsdag 12 oktober van 09:00-10:00 uur. Schrijf u in via onderstaande link.

Kunt u niet op 12 augustus? Geen nood, er zijn nog meer mogelijkheden en anders vult u de optie ‘n.t.b.’ in en we stemmen een andere datum met u af.

Schrijf u direct in!

U kunt zich veilig inschrijven. Wij en de locatie houden ons aan de RIVM-richtlijnen.
Schrijf u nu in voor het eerstvolgende startmoment.
Klantverhalen

Als enige opleider in Nederland kan Result Mediation u gegarandeerd mee laten lopen met een ervaren arbeidsmediator.

Ik heb geleerd de onderhandelingen op professioneel niveau te begeleiden!

Er is veel ruimte voor interactie, vragen en case-bespreking.

Inhoudelijk erg goed met heel veel praktijk voorbeelden en goede begeleiding

september/oktober 2021
Dag 1, 21 september 2021 09:30-17:30 uur
Dag 2, 28 september 2021 09:30-17:30 uur
Dag 3, 05 oktober 2021 09:30-17:30 uur
Dag 4, 12 oktober 2021 09:30-17:30 uur
Dag 5, 04 november 2021 09:30- 17:30 uur
januari/februari 2022
Dag 1, 20 januari 2022 09:30-17:30 uur
Dag 2, 27 januari 2022 09:30-17:30 uur
Dag 3, 03 februari 2022 09:30-17:30 uur
Dag 4, 10 februari 2022 09:30-17:30 uur
Dag 5, 17 februari 2022 09:30-17:30 uur

Uw trainers

Uw trainers zijn Leon Hoornweg, Elsbeth Snieders, Diederik Diercks en Sanne Schreurs. Ieder met uitgebreide kennis en ervaring in het mediationvak.

Leon HoornwegBekijken
Sanne SchreursBekijken
Elsbeth SniedersBekijken

Indeling van lesblokken

Module 1 (De arbeidsrelatie)

Deze module gaat over het voortraject en het eerste deel van de arbeidsmediation: hoe ontstaat het arbeidsconflict en hoe bespreek je het. Welk gedrag gaan ze dan vertonen en hoe uit zich dat op de werkvloer? Wat hebben een werkgever en een werknemer nodig om verder te kunnen?

Op elke arbeidsmediation staat tijdsdruk. De arbeidsmediator zoekt naar de balans. Een partij kan het nodig hebben om aandacht te geven aan het verleden, terwijl de ander al naar de toekomst wil. Als mediator heeft u zorg voor communicatie en leert u dit aan het begin van de arbeidsmediation te benoemen. Er wordt geoefend met non violent communication, de dramadriehoek en de hechtingsdynamiek.

Na deze module zult u herkennen hoe een arbeidsconflict is ontstaan en welk gedrag het in stand houdt. U zult geoefend hebben met het bespreekbaar maken hiervan. U zult ervoor kunnen zorgen dat partijen zo voortvarend mogelijk op het punt aankomen waarop zij in staat zijn om samen aan de oplossing te werken.

Module 2 (Het proces)

Hoe informeer je partijen zonder dat ze aan je gaan hangen en ook zonder dat ze je als partijdig ervaren? Wanneer geef je een duw, wanneer hang je achterover. Hoe ga je om met belangen van derde partijen die niet aan tafel zitten? In deze module zetten wij de arbeidsmediator neer. U leert welke waarborgen essentieel zijn voor het proces van een arbeidsmediation en u reflecteert op uw rol in het speelveld van de Wet Verbetering Poortwachter.

Na deze module begint u zelfverzekerder aan uw arbeidsmediations.. Met simpele tips en tricks kunt u partijen professioneel benaderen en daarmee vertrouwen geven in het proces en de oplossing. U overziet het speelveld. De mediators van Result Mediation delen hun best practices met u.

Module 3 (De oplossing)

In een arbeidsmediation kan het, grofweg, twee kanten op gaan: beëindiging van het dienstverband of werkhervatting. Afhankelijk van de door partijen gekozen richting, verandert ook de dynamiek in de mediation en daarmee de aanpak en mogelijkheden van de mediator. 50% van de arbeidsmediations door Result Mediation uitgevoerd eindigt in een exit, 40% in werkhervatting, 10% slaagt niet.

De derde module begint met het keuzemoment: hoe faciliteer je die keuze? Hoe weet je zeker dat partijen ook écht aan werkhervatting willen werken en dat het niet alleen tactiek is? Hoe zorg je ervoor dat partijen elkaars keuze vertrouwen? Wanneer de optie werkhervatting is gekozen is, hoe vul je die dan in? Welke afspraken mag je aan tafel maken, waarvoor heb je de bedrijfsarts nodig? Hoe zit het met Tweede Spoor?

Maar als het naar een beëindiging gaat? Hoe doe je de scheidingsmelding in een arbeidsrelatie? Hoe maak je daar goede afspraken over? Hoe betrek je adviseurs? Wat zijn de best practice in een exit-onderhandeling. Hoe gaat een pendelmediation? Wat als de mediation op slot zit? Hoe zorgt de mediator dan voor beweging?

Na deze module kunt u vloeiend de stap maken van het relationele deel naar het oplossingsgerichte deel. U kunt met partijen afspraken maken over de re-integratie en kent daarvoor de spelregels. U kunt een effectieve exit-onderhandeling faciliteren. U kunt partijen naar duurzame afspraken begeleiden.

Module 4 (De juridische fase)

Wanneer er afspraken zijn gemaakt, moeten die goed worden vastgelegd. Dit is de juridische fase van een arbeidsmediation. Wat is hier de rol en de verantwoordelijkheid van een mediator? Hoe ziet een goede beëindigingsovereenkomst eruit? Gaan re-integratieafspraken ook in een vaststellingsovereenkomst? Wat doe je met ziekte en een exit? Wat doet het UWV met een vaststellingsovereenkomst? In deze module bespreekt u alles wat nodig is om tot juridisch deugdelijke overeenkomsten te komen.

Na deze module kunt u zelfstandig een beëindigingsovereenkomst opstellen. U kent de basis van het ontslagrecht en bent in staat om partijen hierover te informeren. U kunt ook een plan van aanpak voor re-integratie opstellen.

Module 5 (De praktijk)

In de vijfde module komen de vier andere modules samen. Een gehele dag staat in het teken om alles wat aangereikt is te oefenen. Met 1 docent op een kleine groep krijgt u veel persoonlijke feedback en heeft heeft u echt de tijd om uw vaardigheden te ontwikkelen.

Daarnaast kan Result Mediation u nog gegarandeerd mee laten lopen met een ervaren arbeidsmediator. U loopt mee met één mediation van begin tot eind. Het meelopen is een facultatief onderdeel van de opleiding.

Interesse in deze opleiding?

Schrijf je vandaag nog in om jezelf van een plek te verzekeren.

Arbeidsmediator worden?

De markt voor arbeidsmediators is een groeimarkt, maar ook het aanbod is groot. U onderscheidt zich van de concurrentie door het speelveld te kennen en te kunnen bedienen. Oog hebben voor de belangen van alle betrokkenen, zonder je basishouding als mediator geweld aan te doen. Wat als er twee advocaten meekomen? Wat doe je met een verzekeraar die een mening heeft? Hoe communiceer je met de bedrijfsarts? En hoe zit dat dan met de vertrouwelijkheid?

Hulp nodig? Leon Hoornweg

Over Result Mediation

Result Mediation doet al 20 jaar arbeidsmediations. Met 1200 arbeidsmediations per jaar combineert Result Mediation in haar trainingen een ruime praktijkervaring met wetenschappelijk onderbouwde kennis. Voor u betekent dit dat u  door mediators die honderden mediations hebben begeleid wordt getraind. En dat u ook zelf mee kunt lopen in een echte arbeidsmediation.

Opleidingsoverzicht

Deze website maakt gebruik van cookies voor de beste gebruikservaring. Ga hiermee akkoord door op 'Accepteer cookies' te klikken.