91% slagingspercentage
100% klanttevredenheid
100% inzet van ons

Opleiding

Specialisatieopleiding Arbeidsmediation

Met praktijkstage: U loopt mee met 1 mediation.
Relationeel, oplossingsgericht en juridischBeoordeeld met een 9,4Erkend door de VANTrainers met veel praktijkervaring

Erkend door de Vereniging Arbeidsmediators Nederland (VAN)

Arbeidsmediators begeleiden in Nederland jaarlijks 20.000 arbeidsconflicten. Steeds meer zijn zij een vaste stap in lastige situaties op de werkvloer. In geëscaleerde verzuimsituaties. Als grootste arbeidsmediationkantoor van Nederland combineert Result Mediation in haar trainingen een ruime praktijkervaring met wetenschappelijk onderbouwde kennis. Voor u betekent dit dat u getraind wordt door mediators die honderden arbeidsmediations hebben begeleid. En dat u zelf ook mee kunt lopen in een échte arbeidsmediation.

Wat gaat u leren?

Na deze opleiding:

  • Weet u hoe u zich als arbeidsmediator wilt en kunt profileren
  • Houdt u meer controle over het arbeidsmediation-proces
  • Heeft u een goed beeld van het speelveld
  • Kunt u nog meer onderhandelingen op professioneel niveau begeleiden
  • Heeft u basale kennis van de wet- en regelgeving
  • Heeft u praktijkervaring opgedaan
  • Kunt u groepsmediations gestructureerd benaderen
Lees hier onze richtlijnen rondom onze trainingen tijdens de corona-situatie.

De aanpak van de specialisatieopleiding

Elke module bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel. In het theoretische deel wordt aan de hand van presentaties, testen en oefeningen kennis overgedragen. In het praktische gedeelte worden situaties gecreëerd waardoor de opgedane kennis in de praktijk kan worden gebracht en beklijft.

Van u als deelnemer wordt een actieve bijdrage verwacht. Er is veel ruimte voor interactie, vragen en case-bespreking. De inhoud van alle modules sluit 1 op 1 aan bij de actuele arbeidsmediationpraktijk.

Praktijk-stage

Als enige opleider in Nederland kan Result Mediation u gegarandeerd mee laten lopen met een ervaren arbeidsmediator. Samen met de lead-mediator bepaalt u hoe groot uw rol in de mediation is. U loopt mee met één mediation van begin tot eind.

Schrijf u direct in!

U kunt zich veilig inschrijven. Wij en de locatie houden ons aan de RIVM-richtlijnen.
Schrijf u nu in voor het eerstvolgende startmoment (start 20 mei).
Klantverhalen

Als enige opleider in Nederland kan Result Mediation u gegarandeerd mee laten lopen met een ervaren arbeidsmediator.

Ik heb geleerd de onderhandelingen op professioneel niveau te begeleiden!

Er is veel ruimte voor interactie, vragen en case-bespreking.

Inhoudelijk erg goed met heel veel praktijk voorbeelden en goede begeleiding

mei/juni 2021
Dag 1, 20 mei 2021 09:30 - 17:30 uur
Dag 2, 27 mei 2021 09:30 - 17:30 uur
Dag 3, 03 juni 2021 09:30 - 17:30 uur
Dag 4, 11 juni 2021 09:30 - 17:30 uur
september/oktober 2021
Dag 1, 21 september 2021 09:30-17:30 uur
Dag 2, 28 september 2021 09:30-17:30 uur
Dag 3, 05 oktober 2021 09:30-17:30 uur
Dag 4, 12 oktober 2021 09:30-17:30 uur
januari/februari 2022
Dag 1, 20 januari 2022 09:30-17:30 uur
Dag 2, 27 januari 2022 09:30-17:30 uur
Dag 3, 03 februari 2022 09:30-17:30 uur
Dag 4, 10 februari 2022 09:30-17:30 uur

Uw trainers

Uw trainers zijn Leon Hoornweg, Elsbeth Snieders en Sanne Schreurs. Ieder met uitgebreide kennis en ervaring in het mediationvak.

Leon HoornwegBekijken
Sanne SchreursBekijken
Elsbeth SniedersBekijken

Indeling van lesblokken

Module 1 (Het proces)

Hoe informeert u partijen zonder dat ze aan u gaan hangen en ook zonder dat ze u als partijdig ervaren? Wanneer geeft u een duw, wanneer hangt u achterover. Hoe gaat u om met belangen van derde partijen die niet aan tafel zitten? In deze module zetten wij de arbeidsmediator neer. U leert welke waarborgen essentieel zijn voor het proces van een arbeidsmediation. U reflecteert op uw rol in het speelveld van de Wet Verbetering Poortwachter.

Na deze module zult u zelfverzekerder aan uw arbeidsmediations beginnen. Met simpele tips en tricks zult u partijen professioneel benaderen en daarmee vertrouwen geven in het proces en de oplossing. U zult het speelveld overzien. De mediators van Result Mediation zullen hun best practices met u delen.

Module 2 (De arbeidsrelatie)

Deze module gaat over het voortraject en het eerste deel van de arbeidsmediation: hoe ontstaat het arbeidsconflict en hoe bespreek je het. Welk gedrag gaan ze dan vertonen en hoe uit zich dat op de werkvloer? Welke invloed heeft de managementstijl? Wat hebben een werkgever en een werknemer nodig om verder te kunnen?

Op elke arbeidsmediation staat tijdsdruk. De arbeidsmediator zoekt naar de balans. Een partij kan het nodig hebben om aandacht te geven aan het verleden, terwijl de ander al naar de toekomst wil. Als mediator heeft u zorg voor communicatie en leert u dit aan het begin  van de arbeidsmediation te benoemen. Er wordt geoefend met non violent communication, de dramadriehoek en de hechtingsdynamiek.

Na deze module zult u herkennen hoe een arbeidsconflict is ontstaan en welk gedrag het in stand houdt. U zult geoefend hebben met het bespreekbaar maken hiervan. U zult ervoor kunnen zorgen dat partijen zo voortvarend mogelijk op het punt aankomen waarop zij in staat zijn om samen aan de oplossing te werken.

Module 3 (De oplossing)

In een arbeidsmediation kan het, grofweg, twee kanten op gaan: exit of re-integratie. Afhankelijk van de door partijen gekozen richting, verandert ook de dynamiek in de mediation en daarmee de aanpak en mogelijkheden van de mediator. 50% van de arbeidsmediations door Result Mediation uitgevoerd eindigt in een exit, 40% in werkhervatting, 10% slaagt niet.

De derde module begint met het keuze-moment: hoe faciliteert u die keuze? Hoe weet u zeker dat partijen ook écht aan re-integratie willen werken en dat het niet alleen tactiek is? Hoe zorgt u ervoor dat partijen elkaars keuze vertrouwen? Wanneer de re-integratie gekozen is, hoe vult u die dan in? Welke afspraken mag u aan tafel maken, waarvoor heeft u de bedrijfsarts nodig? Hoe zit het met Tweede Spoor?

Maar als het naar een exit gaat? Hoe doet u de scheidingsmelding in een arbeidsrelatie? Hoe maakt u daar goede afspraken over? Hoe betrekt uadviseurs? Wat zijn de best practice in een exit-onderhandeling. Hoe gaat een pendelmediation?

Na deze module kunt u vloeiend de stap maken van het relationele deel naar het oplossingsgerichte deel. U kunt met partijen afspraken maken over de re-integratie en kent daarvoor de spelregels. U kunt een effectieve exit-onderhandeling faciliteren. U zult partijen kunnen begeleiden naar duurzame afspraken.

Module 4 (De juridische fase)

Wanneer er afspraken zijn gemaakt, moeten die goed worden vastgelegd. Dit is de juridische fase van een arbeidsmediation. Wat is hier de rol en de verantwoordelijkheid van een mediator? Hoe ziet een goede beëindigingsovereenkomst eruit? Gaan re-integratieafspraken ook in een vaststellingsovereenkomst? Wat doet u met ziekte en een exit? Wat doet het UWV met een vaststellingsovereenkomst? In deze module bespreekt u alles wat nodig is om tot juridisch deugdelijke overeenkomsten te komen.

Na deze module kunt u zelfstandig een beëindigingsovereenkomst opstellen. U kent de basis van het ontslagrecht en bent in staat om partijen hierover te informeren. U kunt ook een plan van aanpak voor re-integratie opstellen.

Module 5 (De praktijk)

Als enige opleiding in Nederland kan Result Mediation u gegarandeerd mee laten lopen met een ervaren arbeidsmediator. U loopt mee met één mediation van begin tot eind.

Interesse in deze opleiding?

Schrijf je vandaag nog in om jezelf van een plek te verzekeren.

Arbeidsmediator worden?

De markt voor arbeidsmediators is een groeimarkt, maar ook het aanbod is groot. U onderscheidt zich van de concurrentie door het speelveld te kennen en te kunnen bedienen. Oog hebben voor de belangen van alle betrokkenen, zonder uw basishouding als mediator geweld aan te doen. Wat als er twee advocaten meekomen? Wat doet u met een verzekeraar die een mening heeft? Hoe communiceert u met de bedrijfsarts? En hoe zit dat dan met de vertrouwelijkheid?

Hulp nodig? Leon Hoornweg

Over Result Mediation

Result Mediation doet al 20 jaar arbeidsmediations. Met 1200 arbeidsmediations per jaar combineert Result Mediation een ruime praktijkervaring met wetenschappelijk onderbouwde kennis. Onze mediators willen met u hun best practices delen, want hoe meer goede mediators er op de markt zijn, hoe groter het vertrouwen in mediation in Nederland. Voor u betekent dit dat u getraind wordt door mediators die honderden mediations hebben begeleid en dat u ook zelf mee kunt lopen in een echte arbeidsmediation.

Opleidingsoverzicht

Deze website maakt gebruik van cookies voor de beste gebruikservaring. Ga hiermee akkoord door op 'Accepteer cookies' te klikken.