91% slagingspercentage
100% klanttevredenheid
100% inzet van ons

Opleiding

Specialisatieopleiding Nalatenschapsmediation

Volg de opleiding 'Specialisatieopleiding Nalatenschapsmediation' bij Result Mediation.
Unieke 6-daagse opleidingBeoordeeld met een 9.2I.s.m. de Stichting Nalatenschapsmediation Gerenommeerde trainers met veel praktijkervaring

Specialisatieopleiding Nalatenschapsmediation

Voor mediators die in hun werk met nalatenschapskwesties te maken hebben of zich willen specialiseren, biedt Result Mediation in samenwerking met De stichting Nalatenschapsmediation de specialisatieopleiding Nalatenschapsmediation aan. Een voor Nederland unieke 6-daagse specialisatieopleiding voor mediators. De cursisten beoordeelden de opleiding gemiddeld met een 9.2.

Nalatenschapsmediation in het kort

Lossere familiebanden, echtscheidingen, tweede huwelijken en steeds grotere vermogens leiden in toenemende mate tot familieconflicten als de erfenis moet worden verdeeld. Ook het vaak ontbreken van een testament en anderzijds de trend van het steeds complexere testament met vele keuzemogelijkheden, maken de afwikkeling van een nalatenschap niet gemakkelijk.

De nalatenschapsmediator kan hierbij een centrale rol innemen: hij is niet alleen de regisseur van het mediationproces maar informeert de erfgenamen ook over de toepasselijke rechtsregels en helpt hen gestructureerd te onderhandelen. Mediation bij Nalatenschapsconflicten vereist naast een grondige kennis van de psychologische achtergronden en de juridische problematiek specifieke vaardigheden. Tijdens deze specialisatieopleiding komen deze laatste aspecten aan bod.

 • In samenwerking met de Stichting Nalatenschapsmediation.
 • Gerenommeerde trainers met veel praktijkervaring.
 • U oefent situaties uit de nalatenschapspraktijk in rollenspellen met acteurs.
 • Door cursisten beoordeeld met een 9.2.

Wat kunt u bereiken met deze specialisatie

 • Competentie in de juridische problematiek van nalatenschapsmediations.
 • Kennis en inzicht in familiesystemen, intergenerationele aspecten, en groepsdynamiek.
 • Kennis van de fasen van het rouwproces en hoe daar als mediator een rol in te spelen.
 • Leert u welke interventies u juist wel en welke u juist niet moet gebruiken in een nalatenschapsmediation.

Ervaar de opleiding via een online informatie-sessie

Benieuwd of Nalatenschapsmediation iets voor u is? Schrijf u kosteloos in voor de informatie sessie met Fred Schonewille op 09 november  van 13:00-14:00 uur of 09 december van 13:00-14:00 uur. Schrijf u via onderstaande link in voor de online informatie-sessie.

Kunt u op deze datum niet, maar heeft u wel vragen en interesse? Kies dan de optie ‘n.t.b.’ en we stemmen een andere datum met u af.

Schrijf u direct in!

Schrijf u nu in voor het eerstvolgende startmoment.
Klantverhalen

Een hele goede opleiding die wordt gegeven door gedreven docenten met verstand van zaken. De opleiding geeft waar voor haar geld.

De cursusdagen heb ik als een verrijking ervaren. Bijzonder inspirerende sprekers, een leuke, heel gemengde, groep mensen, allen zeer gemotiveerd.

Als scheidingsmediator weet ik wat er nodig is om met twee partijen tot een goede oplossing te komen. Bij het afwikkelen van een nalatenschap zijn er meestal meer partijen betrokken. Deze opleiding geeft mij de tools om ook in een complexere setting te werken en van alle betrokkenen de belangen helder op tafel te krijgen. Van daaruit kan ik ze begeleiden naar een duurzaam gedragen oplossing die ruimte biedt om ook na de verdeling van de nalatenschap als familie door te gaan.

Opleidingsdata 2022 (de data zijn onder voorbehoud, worden momenteel gepland)
Dag 1, 05 april 2022 09:30 - 21:00 uur (incl. diner)
Dag 2, 06 april 2022 09:30 - 17:30 uur
Dag 3, 18 april 2022 09:30 - 17:30 uur (cursus erfrecht, facultatief)
Dag 4, 19 april 2022 09:30 - 17:30 uur (cursus erfrecht, facultatief)
Dag 5, 24 mei 2022 09:30 - 21:00 uur (incl. diner)
Dag 6, 25 mei 2022 09:30 - 17:30 uur
Dag 7, 28 juni 2022 09:30 - 21:00 uur (incl. diner)
Dag 8, 29 juni 2022 09:30 - 17:30 uur

Uw trainers

Mr. Annette M van RiemsdijkBekijken
Dr. mr. Fred SchonewilleBekijken
Else-Marie van den EerenbeemtBekijken
Drs. George SmitsBekijken
Mr. Jacques de WaartBekijken

Indeling van lesblokken

Informatie-sessie ter oriëntatie (Online & kosteloos!)
 • Benieuwd of Nalatenschapsmediation iets voor u is? Schrijf u in voor de informatie sessie met Fred Schonewille op 9 november a.s. van 13:00 – 14:00 uur of 9 december van 13:00-14:00 uur. Schrijf u via onderstaande link in voor de online informatie-sessie.

Kunt u op deze datum niet, maar heeft u wel vragen en interesse? Kies dan de optie ‘n.t.b.’ en we stemmen een andere datum met u af.

Blok 1 (Dag 1 & 2)

Structuur van nalatenschapsmediation
Docent: mr. Annette M van Riemsdijk

Doorbreken van impasses in een nalatenschapsmediation
Docent: drs. George Smits

Blok 2 (Dag 3 & 4)

Loyaliteit en intergenerationele familiedynamiek
Docent: Else-Marie van den Eerenbeemt

Erfrechtelijke normen in een nalatenschapsmediation en de uitleg van het testament
Docent: dr. mr. Fred Schonewille

Blok 3 (Dag 5 & 6)

Meer-partijen mediation
Docent: mr. Jacques de Waart

Conflict, conflictdiagnose en de strijd om erkenning op sociaal en cultureel niveau
Docent: mr. Annette M van Riemsdijk

Blok Erfrecht (facultatief)

Het blok Erfrecht wordt gegeven door mr. Mathieu Schipper. U leert de structuur en inhoud van het geldende erfrecht en hoe het in de praktijk wordt toegepast.

Dit blok is facultatief en voor die mediators die zich (verder) willen verdiepen in het erfrecht. Het is ook een goede voorbereiding op het erfrecht assessment (zie ook eindtermen).

De cursus Erfrecht gaat door bij minimaal 5 deelnemers.

Interesse in deze opleiding?

Schrijf je vandaag nog in om jezelf van een plek te verzekeren.

De opzet van de specialisatieopleiding

In drie blokken van telkens twee opleidingsdagen worden vaardigheden en inzichten aan de hand van casussen uit de nalatenschapspraktijk aangeleerd en geoefend. De cursisten maken onder andere gebruik van een digitale leeromgeving voor het programmamateriaal en relevante vakliteratuur.

Hulp nodig? Iris Ydema Opleidingsmanager

Het programma

De opleiding heeft een trainingsopzet maar kent ook een groot onderdeel kennisoverdracht en is geënt op de praktijk van conflictmediation in nalatenschapskwesties. In drie blokken van twee aansluitende dagen over een periode van twee maanden oefenen cursisten actief vaardigheden en inzichten aan de hand van cases uit de nalatenschapspraktijk. De cursisten maken gebruik van een digitale leeromgeving voor het programmamateriaal en relevante vakliteratuur.

Als toevoeging op deze opleiding kunt u zich tevens inschrijven voor de 2-daagse cursus Erfrecht. Bekijk hier de 2-daagse cursus Erfrecht.

 • Unieke 6-daagse opleiding
 • Incl. relevante vakliteratuur
 • Rollenspelen met professionele acteurs van Theater Draad
 • Een digitale leeromgeving voor het programmamateriaal
 • Door cursisten beoordeeld met een 9,2!
 • Onder auspiciën van de Stichting Nalatenschapsmediation

Een selectie van onderwerpen

Over de kracht van een goed gesprek

Bij nalatenschapsmediation zal de mediator ongetwijfeld te maken krijgen met emoties bij de nabestaanden. Er is verdriet, boosheid en onzekerheid over de toekomst. Als gevolg kunnen er heftige conflicten ontstaan. Het succes van de mediation hangt juist dan vooral af van het contact tussen de mediator en de cliënt(en).

De mediator dient in staat te zijn een sfeer van vertrouwdheid te creëren waarin de cliënt zich begrepen en gekend voelt. Dit vereist een bepaalde grondhouding van de mediator. De mediator die zichzelf kan zijn (authenticiteit) maakt de weg vrij voor een constructief gesprek. Pas dan komt de kern van de zaak op tafel en kunnen de onderwerpen en opties besproken worden die van wezenlijk belang zijn om problemen op te lossen.

Over de psychologische achtergrond van familieconflicten.

De meeste mensen proberen voortdurend angstige en bedreigende situaties te vermijden en zoveel mogelijk zekerheid te verwerven. Angst en angstreductie beheersen ons bestaan, vaak zonder dat wij ons hiervan bewust zijn. De mediator is geen therapeut. Enige theoretische kennis van de onderliggende mechanismen van het gedrag is echter noodzakelijk om adequaat te kunnen reageren tijdens de mediation.

Rouwverwerking.

In Nederland sterven gemiddeld 400 mensen per dag. Van de nabestaanden ondervindt één op de vijf mensen psychische problemen. Rouw is het verwerkingsproces dat het verdriet hanteerbaar moet maken. Hoe sterker de band met de overledene, hoe intenser de rouw. De fasen van rouw zullen besproken worden.

De systeembenadering

In de opleiding wordt aandacht besteed aan  de aanpakken en theorie van Boszormenyi-Nagy, Minuchin en Hellinger. Wat is de invloed van plaats in de kinderrij? Hoe maak je als mediator gebruik van systemische kennis? Welke interventies / vragen werken en welke interventies / vragen juist niet.

Communicatiepatronen tussen familieleden

Het verdelen van de nalatenschap na het overlijden van de ouders is een levensfeit met grote invloed op de onderlinge familie verhoudingen. Bij de verdeling vindt een verrekening plaats van de erkenning en de liefde van de ouders tussen de broers en zussen.

Bij onderzoek blijkt dat na de verdeling de helft van de familie relaties ongewijzigd blijven, bij 1/4 verbeteren de relaties tussen familieleden en bij 1/4 van de verdelingen ontstaat een ruzie die dan vaak uitloopt op een breuk.

Methodische nalatenschapsmediation: meerdere partijen

Het belang van een methodisch gestructureerde werkwijze in mediation is groot: deze geeft zowel voor de mediator als de cliënten houvast en richting en draagt er zorg voor dat het mediationproces inzichtelijk en transparant is. In het bijzonder op het meer gecompliceerde terrein van nalatenschapsmediation is een methode die vaardigheden en technieken accommodeert onontbeerlijk.

Eindtermen

Categorie 1

U kunt na afronding van de opleiding de titel ‘gecertificeerd nalatenschapsmediator’ voeren, hiervoor moet u dan alleen een mondeling vaardighedenassessment en een erfrechtassessment met goed gevolg afleggen. Tevens moet u als mediator in het MfN-register of het vFAS register staan ingeschreven. Vervolgens wordt u dan opgenomen in het register voor Nalatenschapsmediators als aangehouden door de Stichting.

Heeft u een door de vFAS, Vereniging van Erfrechtadvocaten of EPN geaccrediteerde juridische specialisatieopleiding gevolgd of beschikt u aantoonbaar over grondige en actuele kennis van het erfrecht, dan kunt u in aanmerking komen voor een vrijstelling voor de erfrechttoets.

Categorie 2
Als u alleen het vaardighedententamen aflegt en niet de erfrechttoets (met goed gevolg) dan kunt u alleen gecertificeerd worden als u vast samenwerkt met een erfrechtjurist, die de erfrechttoets met goed gevolg heeft afgelegd, of hier de bovengenoemde vrijstelling voor heeft gekregen. Deze erfrechtspecialist draagt zorg voor de erfrechtelijke inhoud.

Het te formeren team wordt als zodanig geregistreerd. Mutaties in deze samenwerking moeten steeds zo spoedig mogelijk aan de stichting worden doorgegeven.

Opleidingsoverzicht

Deze website maakt gebruik van cookies voor de beste gebruikservaring. Ga hiermee akkoord door op 'Accepteer cookies' te klikken.