MfN-basisopleiding mediation 2018-04-20T09:26:31+00:00

MfN-basisopleiding mediation

Wilt u mediation professional worden? Start dan met de basisopleiding van de Mediatiors federatie Nederland (MfN). Result Mediation biedt u de kwalitatief hoogwaardige MfN-basisopleiding mediation aan. Dit alles gebeurt onder intensieve begeleiding van onze ervaren trainers Dominique Nelissen, Felix Merks en Josée van de Laar.

MfN Basisopleiding Mediation in het kort

Mediation betekent dat partijen hun onderhandeling voortzetten onder leiding van een mediator. Veel van wat belangrijk is voor onderhandelen, is dat ook voor mediation. U gaat werken aan uw basishouding en uw vaardigheden als professioneel mediator. U maakt intensief kennis met alles wat nodig is om een mediation tot een goed einde te brengen.

U ervaart hoe het is om mediator te zijn en wat mediation met partijen doet. Deze erkende basisopleiding biedt u de mogelijkheid om na het afronden van de overige eisen van het MfN toe te treden tot het MfN-register.

 • Geaccrediteerd bij de MfN

 • Grootste mediation kantoor van Nederland

 • Trainers met praktijkervaring

 • Sinds 1995 meer dan 2.000 professionals opgeleid

 • Unieke mogelijkheid om mee te lopen met ervaren arbeidsmediator

Meelopen met één van onze ervaren mediators

Met MfN-basisopleiding mediation heeft u de unieke mogelijkheid om twee dagen (4 dagdelen) mee te lopen met één van onze ervaren mediators. Omdat Result Mediation de grootste aanbieder van mediationdiensten is, is de mogelijkheid van co-mediation gegarandeerd.

Tijdens de praktijkdagen wordt u gekoppeld aan een mediator in uw regio. U heeft overleg met de mediator over uw rol (meer of minder actief) in de gesprekken.  De mediator zal de gesprekken steeds met u voor bespreken en aan het eind van de dag nabespreken.

Door mee te lopen met een ervaren mediator doet u een schat aan ervaring op. Ervaring die u weer kunt gebruiken bij het praktijkexamen (video-assessment) van de MfN.

Hier vindt u meer informatie over het MfN-register en de toetredingseisen.

De cursisten beoordeelden deze opleiding met een 9

“Ik heb intens genoten. Door de compacte vorm ga je het in je kern voelen. Intensief met de groep, veilig, kan niet wachten om te beginnen.”
”De verschillende aanpak van de drie docenten had een duidelijke meerwaarde. Een goede combinatie.”
“Supergaaf, goed, veel verdieping. Ik ben een stuk verder, dit gaat werken”.
“Deze training stond al langer op mijn bucket list. Eerst ontregelen en dan inregelen. Wat ben ik blij dat ik geweest ben.”
“Confronterend en leerzaam, drie trainers met aanvullende aanpakken, veel oefenen is goed, daar leer je het meeste van. Geen last gehad van mijn allergie voor soft skills.”
“Wat kun je veel met elkaar bereiken in een veilig leerklimaat. Aangenaam verrast en veel geleerd. Veel gelachen trouwens ook.”
“Compact format werkt heel erg goed. Heb me als een spons volgezogen”.
“Intens en inspirerend. Gaaf. Uiteindelijk valt alles op zijn plek.”

Kennis maken met onze Mediation opleiding?kerndocent meditation opleidingen

Dominique Nelissen heeft inmiddels meer dan 2000 mensen getraind en helpt u graag vragen over deze opleiding te beantwoorden. Plaats uw terugbelverzoek of neem direct contact op met 06-20 39 23 63 of 020-205 02 51.


Opleidingsinformatie

De MfN Basisopleiding Mediation wordt veelal gevolg door praktijkjuristen en andere hoger opgeleiden die mediator willen worden. Onze cursisten zijn onder andere werkzaam als: advocaat, fiscalist, notaris, rechter, organisatieadviseur, bedrijfsjurist, directielid, manager, afdelingshoofd, personeelsfunctionaris, en vertrouwenspersoon.

 • Veel ruimte voor coaching en feedback

 • Veelvuldige oefeningen in de rol van mediator

 • Geheel verzorgde trainingsdagen inclusief overnachtingen en diners

 • Midden in bosrijke omgeving van het Hilton Royal Parc Soestduinen.

De MfN basisopleiding mediation beslaat 22 dagdelen, verdeeld over 9 dagen:

 • twee blokken van drie dagen training (in totaal 16 dagdelen)
 • een juridische dag (2 dagdelen)
 • twee dagen meelopen met een arbeidsmediator van Result Mediation (4 dagdelen)

De groepsgrootte varieert van 12 t/m 18 personen. Het 1e blok wordt verzorgd door twee trainers. In het 2e blok wordt uitgegaan van één trainer per circa 6 deelnemers. Hierdoor is er veel ruimte voor coaching en feedback van de deelnemers.

Indeling van lesblokken

Opleidingsdata

 • Dag 1, 7 november 2018 09:15 – 21:00 uur
 • Dag 2, 8 november 2018 08:30 – 21:00 uur
 • Dag 3, 9 november 2018 08:30 – 16:00 uur
 • Dag 4, 12 november 2018 09:00 – 21:00 uur
 • Dag 5, 13 november 2018 09:00 – 21:00 uur
 • Dag 6, 14 november 2018 08:30 – 16:00 uur
 • Juridische dag, 21 november 2018 08:30 – 17:30 uur
 • Meelopen met een ervaren arbeidsmediator. Data nader te bepalen.

Bekijk hier het volledige programma

Blok I  (3 dagen, residentieel)
Mediation betekent dat partijen hun onderhandeling voortzetten onder leiding van een mediator. Veel van wat belangrijk is voor onderhandelen, is dat ook voor mediation. Een mediation is immers niets anders dan een begeleide onderhandeling. Daarom richten we de aandacht in het eerste blok op die aspecten van onderhandelen die voor mediation relevant zijn. Aan de orde komen de Harvard-onderhandelingsmethode, conflicttheorie en de toepassing ervan, communicatie, creativiteit, macht en invloed en effecten van de basishouding gekoppeld aan persoonlijke integriteit.
De benodigde theorie wordt bondig uiteengezet. Vervolgens krijgen de deelnemers volop de gelegenheid de essentie van de theorie aan den lijve te ondervinden en ermee te experimenteren. Hiervoor worden specifieke oefeningen en rollenspellen gebruikt die ten dele met video worden nabesproken.

Blok II (3 dagen, residentieel)
Tijdens de tweede drie dagen richten we de aandacht volledig op het mediationproces. In zes cases komen alle fasen van het proces aan de orde. Al doende komen structuur, vereiste basishouding en sociale vaardigheden uitgebreid aan de orde. U oefent veelvuldig in de rol van mediator. Daarnaast is er aandacht voor zaken als registratie, PE-activiteiten, ethiek en de institutionele kant van mediation.

Juridische dag (1 dag)
De zesdaagse training wordt gevolgd door de juridische dag die specifiek ingaat op de juridische aspecten van mediation. Aan de orde komen de mediationovereenkomst, het MfN Reglement, de vaststellingsovereenkomst, gedragsregels voor de mediator, jurisprudentie en dergelijke. De dag is erop gericht dat u de juridische aspecten van mediation op een natuurlijke wijze een plaats kunt geven in het proces van mediation.

Praktijkdagen (2 dagen)
U zult twee hele dagen meelopen met een mediator van Result Mediation, tijdstip nader te bepalen. De mediator zal steeds met u de gesprekken voorbespreken en aan het eind van de dag kort nabespreken.

Opleidingsbrochure ontvangen?

U kunt de uitgebreide opleidingsbrochure op aanvraag ontvangen. We sturen u graag vrijblijvend de informatie toe omtrent de MfN basisopleiding. Neem hiervoor contact op met Iris Ydema via  of bel haar op 020-205 02 51.

Ervaren trainers

Uw trainers zijn Dominique Nelissen, Felix Merks en Josée van de Laar, ieder met uitgebreide kennis en ervaring in het mediationvak.

josee-van-de-laar-200mr. J.M. (Josée) van de Laar

Josée van de Laar studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en trad direct na haar studie in dienst van een groot advocatenkantoor waar ze zich specialiseerde in het verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht.

Vanaf 1996 is zij als partner, advocaat en – sinds 2003 – MfN-registermediator verbonden aan Beer Advocaten dat zich volledig toelegt op de behandeling van zaken op het gebied van aansprakelijkheidsrecht en personenschade waarbij uitsluitend voor slachtoffers wordt opgetreden. Zij is lid en bestuurlijk actief in verschillende organisaties in het letselschadeveld. Daarnaast maakt zij deel uit van de Raad van Discipline in het ressort Amsterdam.

Josée van de Laar is een warm pleitbezorgster van het gebruik van mediation in de letselschadewereld en heeft een grote bijdrage geleverd aan het introduceren van mediation in dit veld, waarvoor zij in 2013 de PIV-giraffe heeft gekregen. Ze is MfN-registermediator en heeft een groot aantal mediations op haar naam staan. Vanaf 2009 heeft zij het zwaartepunt van haar praktijk verlegd: zij treedt nu voornamelijk op als mediator.

Bekijk LinkedIn

mr. F.G.J.B. (Felix) Merks

Felix Merks is oprichter en directeur van Result Mediation, met ruim 1200 mediations per jaar de grootste aanbieder van mediation in Nederland. Felix is een ervaren mediator, trainer en adviseur bij complexe onderhandelingen. Hij is gespecialiseerd in zakelijke (aandeelhouders-) conflicten en conflicten tussen bedrijven en overheden.

Als bestuurslid van stichting Nalatenschapsmediation richt hij zich daarnaast op het oplossen van conflicten in familiebedrijven. Hij is Master of Dispute Resolution (UvA) en is opgeleid tot trainer in onderhandelstrategie en vaardigheden aan Harvard Law School. Voor de start van Result ADR in 2004 vervulde Felix diverse commerciële managementfuncties bij internationale bedrijven.

Bekijk LinkedIn

dominique-nelissen-200drs. D.J.M. (Dominique) Nelissen

Dominique Nelissen studeerde arbeids- en organisatiepsychologie in Amsterdam en bestuurlijke informatiekunde in Tilburg. Tot 1999 werkte hij op het gebied van human resources binnen het bankbedrijf en binnen advocatuur, accountancy en management consultancy. Hij deed dat vanuit verschillende rollen: als organisatieadviseur en als HR-eindverantwoordelijke. In 1999 startte hij als zelfstandig adviseur, MfN Registermediator en trainer.

Als trainer is hij gespecialiseerd in samenwerken, onderhandelen en mediation. Als mediator is hij voornamelijk actief op de volgende gebieden: werkgever-werknemer, samenwerkingsproblemen waaronder maatschappen, en letselschadezaken. Als adviseur werkt hij op de gebieden HR en samenwerken en conflictmanagement en rekent grote professionals-organisaties tot zijn cliënten: advocaten, notarissen, fiscalisten, organisatieadviseurs en procesmanagers. Op het gebied van mediation publiceerde hij enkele keren.

Bekijk LinkedIn


Giving Back

De trainers Dominique Nelissen en Felix Merks zouden graag zien dat het gedachtegoed van deze opleiding ook uitgedragen wordt in gebieden waar de kennis en kunde om constructief met conflicten om te gaan van levensbelang kan zijn. Daarom hebben zij zich voorgenomen om voor elke betalende cursist in Nederland een cursist in een post-conflict gebied gratis op te leiden. Het ziet ernaar uit dat zij de eerste groep in Georgië gaan opleiden en daarna opleidingen zullen verzorgen in onder meer Libanon.

Ja, ik wil mediator worden!

Start dit jaar nog met uw eerste stap om een professionele mediator te worden. U heeft na de opleiding niet alleen de mogelijkheid om een erkend mediator te worden, u begint ook direct met extra praktijkervaring!

 • Beoordeeld door onze cursisten met een 9!

 • Geaccrediteerd bij de MfN

 • Unieke mogelijkheid om mee te lopen met ervaren arbeidsmediator

Ik wil mij inschrijven!

Data najaar 2018

Blok 1: 7, 8, 9 november 2018
Blok 2: 12, 13, 14 november 2018
Juridische dag: 21 november 2018
Praktijkdagen: in overleg te bepalen

Aantal deelnemers

Maximaal 18, minimaal 12

Voor wie

Praktijkjuristen en andere hoger opgeleiden die mediator willen worden. Onze cursisten zijn onder andere werkzaam als: advocaat, fiscalist, notaris, rechter, organisatieadviseur, bedrijfsjurist, directielid, manager, afdelingshoofd, personeelsfunctionaris, en vertrouwenspersoon.

Locatie

U verblijft tijdens de 7 trainingsdagen in de bosrijke omgeving van  Hilton Royal Parc Soestduinen.

(de locatie is nog onder voorbehoud)

Opleidingsduur

De opleiding bestaat uit 22 dagdelen verdeeld over 9 dagen:

 • 6 dagen training (twee blokken van 3 dagen – 16 dagdelen)
 • 1 juridische dag (2 dagdelen)
 • 2 dagen meelopen met arbeidsmediator van Result Mediation (4 dagdelen)

Taal

Nederlands

Kosten

€ 4950,– (incl. overnachtingen, cateringen materiaal)

U kunt ook alleen de zesdaagse training ‘Van onderhandelen naar mediation’ volgen, dan betaalt u € 4500,-.

De dagen zijn geheel verzorgd inclusief overnachtingen en diners in de bosrijke omgeving van Hilton Royal Parc Soestduinen.

U dient zelf het Handboek mediation en het boek Juridische aspecten van mediation aan te schaffen.

Punten

KNB 54 punten, voor de NOvA ontvangt u een deelname certificaat van 49 punten.

Programma

Dag 1, woensdag 7 november 2018 09:15 – 21:00 uur

Hoe moet het vooral niet en hoe kan het ook?

 • Probleemoplossend onderhandelen
 • Onderhandelingscasus
 • Afsluitend diner en overnachting

Dag 2, donderdag 8 november 2018 08:30 – 21:00 uur

Belangen, structuur en basishouding als kernelementen

 • Belangen
 • Beïnvloeden
 • Basishouding en onderhandelen
 • Afsluitend diner en overnachting

Dag 3, vrijdag 9 november 2018 08:30 – 16:00 uur

Samenhang en synergie van de samenstellende delen en het gedachtegoed getoetst

 • Communicatie
 • Samengedrag

Dag 4, maandag 12 november 2018 09:00 – 21:00 uur

Oefenen in de rol van mediator, valt nog even niet mee

 • Inventarisatie oefening
 • Mediation
 • Afsluitend diner en overnachting

Dag 5, dinsdag 13 november 2018 09:00 – 21:00 uur

Oefenen als mediator, er komt een begin

 • Oefenen met mediations
 • Video en nabespreken
 • Afsluitend diner en overnachting

Dag 6, woensdag 14 november 2018 08:30 – 16:00 uur

Oefenen als mediator, er is licht aan het einde van de tunnel

 • Mediations oefenen
 • Mediation verenigingen en -instituten

 Juridische dag, woensdag 21 november 2018 08:30 – 17:30 uur

 • Mediationovereenkomst
 • Vaststellingsovereenkomst
 • Ethiek

Twee dagen meelopen met een ervaren arbeidsmediator. Data nader te bepalen.

Toetredingseisen MfN-register

Toetredingseisen

Het MfN-register (voormalig NMI register) is een door de markt en de Rechtspraak erkend kwaliteitsregister voor mediators. Wilt u toetreden tot het MfN-register? Dan moet u voldoen aan de opeenvolgende eisen:

Twee jaar

Vanaf het moment dat u uw basisopleiding heeft afgerond heeft u twee jaar de tijd om voor zowel uw theorie-examen als uw assessment te slagen, uw VOG aan te vragen en u te laten registreren bij de Stichting Kwaliteit Mediators (SKM), de stichting die het MfN-register beheert en onderhoudt.

Theorie Examen en Assessment

Zowel het theorie-examen als het assessment worden afgenomen door examenburo Intop. Het assessment kan worden afgenomen in de vorm van een live (role play) assessment of een video-assessment.

Zowel bij het live- als het video-assessment moet de kandidaat dezelfde prestatie leveren. De prestatie wordt gescoord met het beoordelingsinstrument van dr. H.C.M. Prein door twee assessoren. Meer informatie over de toetsen vindt u op de website van Intop.

Inschrijven

Hier kunt u zich inschrijven voor de MfN-basisopleiding mediation.

Contact

Iris Ydema, opleidingsmanager
020-205 02 51

of

Dominique Nelissen, trainer
06 20 39 23 63

Agenda

Bekijk de volledige agenda van opleidingen, trainingen en andere events.