MfN-basisopleiding mediation

Result Mediation biedt samen met SDU Opleidingen & Events de kwalitatief hoogwaardige MfN-basisopleiding mediation aan. In deze opleiding doet u alle benodigde kennis op en oefent u uw vaardigheden in kleine groepen onder intensieve begeleding van onze ervaren trainers, Dominique Nelissen, Felix Merks en Josée van de Laar.

Deze basisopleiding biedt u de mogelijkheid om na het afronden van de overige eisen van het MfN toe te treden tot het MfN-register.

De opleiding beslaat 22 dagdelen, verdeeld over 9 dagen:

 • twee blokken van drie dagen training (in totaal 16 dagdelen)
 • een juridische dag (2 dagdelen)
 • twee dagen meelopen met een arbeidsmediator van Result Mediation (4 dagdelen)

De dagen zijn geheel verzorgd inclusief overnachtingen en diners in de bosrijke omgeving van het Hilton Royal Parc Soestduinen.

Meelopen met een ervaren arbeidsmediator

U heeft de unieke mogelijkheid twee dagen mee te lopen met één van onze ervaren arbeidsmediators. De mediator zal de gesprekken steeds met u voorbespreken en aan het eind van de dag kort nabespreken.

U doet dus meteen een schat aan ervaring op die u weer kunt gebruiken bij het praktijkexamen (video-assessment) van de MfN. Hier vindt u meer informatie over het MfN-register en de toetredingseisen.

 

Kom naar de voorlichtingsavond op 19 juni a.s.

Heeft u interesse in de opleiding? Maar heeft u behoefte aan meer informatie en kennismaking met de trainers voordat u zich besluit in te schrijven. Kom dan naar de informatieavond op maandag 19 juni van 19:00 tot 20:45 uur in Utrecht. Tijdens deze  voorlichtingsavond vertellen wij u uitgebreid wat de opleiding u kan bieden en bent u volop in de gelegenheid om vragen te stellen. Voor meer informatie of inschrijven kunt contact opnemen met Iris Ydema 020-205 02 38 of iris.ydema@resultmediation.com.

Inhoud

Blok I  (3 dagen, residentieel)
Mediation betekent dat partijen hun onderhandeling voortzetten onder leiding van een mediator. Veel van wat belangrijk is voor onderhandelen, is dat ook voor mediation. Een mediation is immers niets anders dan een begeleide onderhandeling. Daarom richten we de aandacht in het eerste blok op die aspecten van onderhandelen die voor mediation relevant zijn. Aan de orde komen de Harvard-onderhandelingsmethode, conflicttheorie en de toepassing ervan, communicatie, creativiteit, macht en invloed en effecten van de basishouding gekoppeld aan persoonlijke integriteit.
De benodigde theorie wordt bondig uiteengezet. Vervolgens krijgen de deelnemers volop de gelegenheid de essentie van de theorie aan den lijve te ondervinden en ermee te experimenteren. Hiervoor worden specifieke oefeningen en rollenspellen gebruikt die ten dele met video worden nabesproken.

Blok II (3 dagen, residentieel)
Tijdens de tweede drie dagen richten we de aandacht volledig op het mediationproces. In zes cases komen alle fasen van het proces aan de orde. Al doende komen structuur, vereiste basishouding en sociale vaardigheden uitgebreid aan de orde. Iedere deelnemer oefent twee keer in de rol van mediator. Daarnaast is er aandacht voor zaken als registratie, PE-activiteiten, ethiek en de institutionele kant van mediation.

Juridische dag (1 dag)
De zesdaagse training wordt gevolgd door de juridische dag die specifiek ingaat op de juridische aspecten van mediation. Aan de orde komen de mediationovereenkomst, het MfN Reglement, de vaststellingsovereenkomst, gedragsregels voor de mediator, jurisprudentie en dergelijke. De dag is erop gericht dat u de juridische aspecten van mediation op een natuurlijke wijze een plaats kunt geven in het proces van mediation.

Praktijkdagen (2 dagen)
U zult twee hele dagen meelopen met een arbeidsmediator van Result Mediation, tijdstip nader te bepalen. De mediator zal steeds met u de gesprekken voorbespreken en aan het eind van de dag kort nabespreken.

”Ik vond het echt een toptraining.”
”De verschillende aanpak van de drie docenten had een duidelijke meerwaarde. Een goede combinatie.”

Ervaren trainers

Uw trainers zijn Dominique Nelissen, Felix Merks en Josée van de Laar, ieder met uitgebreide kennis en ervaring in het mediationvak.

josee-van-de-laar-200mr. J.M. (Josée) van de Laar

Josée van de Laar studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en trad direct na haar studie in dienst van een groot advocatenkantoor waar ze zich specialiseerde in het verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht.

Vanaf 1996 is zij als partner, advocaat en – sinds 2003 – MfN-registermediator verbonden aan Beer Advocaten dat zich volledig toelegt op de behandeling van zaken op het gebied van aansprakelijkheidsrecht en personenschade waarbij uitsluitend voor slachtoffers wordt opgetreden. Zij is lid en bestuurlijk actief in verschillende organisaties in het letselschadeveld. Daarnaast maakt zij deel uit van de Raad van Discipline in het ressort Amsterdam.

Josée van de Laar is een warm pleitbezorgster van het gebruik van mediation in de letselschadewereld en heeft een grote bijdrage geleverd aan het introduceren van mediation in dit veld, waarvoor zij in 2013 de PIV-giraffe heeft gekregen. Ze is MfN-registermediator en heeft een groot aantal mediations op haar naam staan. Vanaf 2009 heeft zij het zwaartepunt van haar praktijk verlegd: zij treedt nu voornamelijk op als mediator.

mr. F.G.J.B. (Felix) Merks

Felix Merks is oprichter en directeur van Result Mediation, met ruim 1200 mediations per jaar de grootste aanbieder van mediation in Nederland. Felix is een ervaren mediator, trainer en adviseur bij complexe onderhandelingen. Hij is gespecialiseerd in zakelijke (aandeelhouders-) conflicten en conflicten tussen bedrijven en overheden. Als bestuurslid van stichting Nalatenschapsmediation richt hij zich daarnaast op het oplossen van conflicten in familiebedrijven. Hij is Master of Dispute Resolution (UvA) en is opgeleid tot trainer in onderhandelstrategie en vaardigheden aan Harvard Law School. Voor de start van Result ADR in 2004 vervulde Felix diverse commerciële managementfuncties bij internationale bedrijven.

dominique-nelissen-200drs. D.J.M. (Dominique) Nelissen

Dominique Nelissen studeerde arbeids- en organisatiepsychologie in Amsterdam en bestuurlijke informatiekunde in Tilburg. Tot 1999 werkte hij op het gebied van human resources binnen het bankbedrijf en binnen advocatuur, accountancy en management consultancy. Hij deed dat vanuit verschillende rollen: als organisatieadviseur en als HR-eindverantwoordelijke. In 1999 startte hij als zelfstandig adviseur, MfN Registermediator en trainer.

Als trainer is hij gespecialiseerd in samenwerken, onderhandelen en mediation. Als mediator is hij voornamelijk actief op de volgende gebieden: werkgever-werknemer, samenwerkingsproblemen waaronder maatschappen, en letselschadezaken. Als adviseur werkt hij op de gebieden HR en samenwerken en conflictmanagement en rekent grote professionals-organisaties tot zijn cliënten: advocaten, notarissen, fiscalisten, organisatieadviseurs en procesmanagers. Op het gebied van mediation publiceerde hij enkele keren.


Data

Blok 1:   8 november t/m 10 november 2017
Blok 2:    13 november t/m 15 november 2017
Juridische dag:  22 november 2017
Meeloopdagen:  tijd en datum nader te bepalen

Aantal deelnemers

Maximaal 18, minimaal 12

Voor wie

Advocaten, notarissen, en andere hoger opgeleiden die mediator willen worden

De cursisten beoordeelden deze opleiding met een 9

Locatie

U verblijft tijdens de 7 trainingsdagen in de bosrijke omgeving van  Hilton Royal Parc Soestduinen.

Opleidingsduur

De opleiding bestaat uit 22 dagdelen verdeeld over 9 dagen:

 • 6 dagen training (twee blokken van 3 dagen – 16 dagdelen)
 • 1 juridische dag (2 dagdelen)
 • 2 dagen meelopen met arbeidsmediator van Result Mediation (4 dagdelen)

Taal

Nederlands

Kosten

€ 7.500,–
NB: Als u zich voor 1 oktober 2017 inschrijft, krijgt u €500,- vroegboekkorting. 

U kunt ook alleen de zesdaagse training ‘Van onderhandelen naar mediation’ volgen, dan betaalt u €6000,- indien u zich voor 1 oktober 2017 inschrijft.

De dagen zijn geheel verzorgd inclusief overnachtingen en diners in de bosrijke omgeving van Hilton Royal Parc Soestduinen.

Iedere deelnemer aan de MfN-basisopleiding mediation ontvangt het Handboek mediation,  Juridische aspecten van mediation, en een half jaar abonnement op het Tijdschrift Conflicthantering

Punten

KNB 54 punten, NOvA 49 punten

Programma

Dag 1, woensdag 8 november 2017 09:15 – 21:00 uur

Hoe moet het vooral niet en hoe kan het ook?

 • Probleemoplossend onderhandelen
 • Onderhandelingscasus
 • Afsluitend diner en overnachting

Dag 2, donderdag 9 november 2017 08:30 – 21:00 uur

Belangen, structuur en basishouding als kernelementen

 • Belangen
 • Beïnvloeden
 • Basishouding en onderhandelen
 • Afsluitend diner en overnachting

Dag 3, vrijdag 10 november 2017 08:30 – 16:00 uur

Ordnung muβ sein en het gedachtegoed getoetst

 • Communicatie
 • Samengedrag

Dag 4, maandag 13 november 2017 09:00 – 21:00 uur

Oefenen in de rol van mediator, valt nog even niet mee

 • Inventarisatie oefening
 • Mediation
 • Afsluitend diner en overnachting

Dag 5, dinsdag 14 novemer 2017 09:00 – 21:00 uur

Oefenen als mediator, er komt een begin

 • Oefenen met mediations
 • Video en nabespreken
 • Afsluitend diner en overnachting

Dag 6, woensdag 15 november 2017 08:30 – 16:00 uur

Oefenen als mediator, er is licht aan het einde van de tunnel

 • Mediations oefenen
 • Mediation verenigingen en -instituten

 Juridische dag, woensdag 22 november 2017 08:30 – 17:30 uur

 • Mediationovereenkomst
 • Vaststellingsovereenkomst
 • Ethiek

Twee dagen meelopen met een ervaren arbeidsmediator. Data nader te bepalen.

Toetredingseisen MfN-register

Toetredingseisen

Het MfN-register (voormalig NMI register) is een door de markt en de Rechtspraak erkend kwaliteitsregister voor mediators. Wilt u toetreden tot het MfN-register? Dan moet u voldoen aan de opeenvolgende eisen:

Twee jaar

Vanaf het moment dat u uw basisopleiding heeft afgerond heeft u twee jaar de tijd om voor zowel uw theorie-examen als uw assessment te slagen, uw VOG aan te vragen en u te laten registreren bij de Stichting Kwaliteit Mediators (SKM), de stichting die het MfN-register beheert en onderhoudt.

Theorie Examen en Assessment

Zowel het theorie-examen als het assessment worden afgenomen door examenburo Intop. Het assessment kan worden afgenomen in de vorm van een live (role play) assessment of een video-assessment.

Zowel bij het live- als het video-assessment moet de kandidaat dezelfde prestatie leveren. De prestatie wordt gescoord met het beoordelingsinstrument van dr. H.C.M. Prein door twee assessoren. Meer informatie over de toetsen vindt u op de website van Intop.

Iedere deelnemer aan deze MfN-basisopleiding mediation ontvangt:

Daarnaast kunnen alle deelnemers het boek Beroepsvaardigheden en interventietechnieken van de mediator met 50% korting aanschaffen.

basislogo_rgb_groot

 

Inschrijven

U kunt zich voor deze opleiding inschrijven via de website van de SDU.
Voor deze opleiding gelden aparte Algemene Voorwaarden.

Contact

drs. Iris Ydema, opleidingsmanager Result Mediation
020-205 02 51

of

drs. Maaike van Buul (congresmanager SDU)
(0)70 37895 23

Agenda

Bekijk de volledige agenda van opleidingen, trainingen en andere events.