MfN-basisopleiding Mediation

Wilt u starten met een mediation opleiding? Mediation wordt steeds vaker ingezet om conflicten te voorkomen en op te lossen. Result Mediation is het grootste mediationkantoor van Nederland. Onze MfN-basisopleiding Mediation is een kwalitatief hoogwaardige opleiding waarin onze kennis en praktijkervaring samenkomen.

MfN-basisopleiding Mediation in het kort

De vaardigheden van een succesvol mediator ontwikkelt u het best met een intensief en aaneengesloten programma. Er is daarom ook een groot verschil tussen mediation opleidingen. Door de compacte vorm van onze MfN-basisopleiding Mediation gaat u in uw kern voelen waar het bij mediation om gaat. Met onze drie zeer ervaren mediators en trainers (Dominique Nelissen, Felix Merks en Josée van de Laar) ontwikkelt u in twee blokken van drie dagen uw basishouding als mediator en uw mediationvaardigheden.

U wordt intensief getraind in alle aspecten van mediation. U oefent veelvuldig in de rol van mediator. U ervaart hoe het is om mediator te zijn en wat mediation met partijen doet. U leert te focussen op wensen in plaats van op verwijten en u helpt mensen van standpunten naar de achterliggende belangen te bewegen. U krijgt inzicht in uw eigen houding in een conflict, uw kracht en uw valkuilen als mediator.

 • Geaccrediteerd door de MfN

 • Grootste mediation kantoor van Nederland

 • Trainers met praktijkervaring

 • Sinds 1995 meer dan 2.000 professionals opgeleid

 • Unieke mogelijkheid om mee te lopen met ervaren arbeidsmediator

Ik wil mij inschrijven!

Meelopen met één van onze ervaren mediators

U loopt in de opleiding twee dagen in een actieve rol mee met een ervaren mediator van Result Mediation. Wij zijn de enige opleider in Nederland die dit kunnen aanbieden. Onze mediators werken fulltime en doen op jaarbasis ieder meer dan 120 zaken. Door mee te lopen met één van onze mediators doet u een schat aan ervaring op. Ervaring die u weer kunt gebruiken bij het praktijkexamen van de MfN.

Hier vindt u meer informatie over het MfN-register en de toetredingseisen.

De cursisten beoordeelden deze opleiding met een 9

“Ik heb intens genoten. Door de compacte vorm ga je het in je kern voelen. Intensief met de groep, veilig, kan niet wachten om te beginnen.”
”De verschillende aanpak van de drie docenten had een duidelijke meerwaarde. Een goede combinatie.”
“Supergaaf, goed, veel verdieping. Ik ben een stuk verder, dit gaat werken”.
“Deze training stond al langer op mijn bucket list. Eerst ontregelen en dan inregelen. Wat ben ik blij dat ik geweest ben.”
“Confronterend en leerzaam, drie trainers met aanvullende aanpakken, veel oefenen is goed, daar leer je het meeste van. Geen last gehad van mijn allergie voor soft skills.”
“Wat kun je veel met elkaar bereiken in een veilig leerklimaat. Aangenaam verrast en veel geleerd. Veel gelachen trouwens ook.”
“Compact format werkt heel erg goed. Heb me als een spons volgezogen”.
“Intens en inspirerend. Gaaf. Uiteindelijk valt alles op zijn plek.”

Kennis maken met onze Mediation opleiding?kerndocent MfN meditation opleiding

Dominique Nelissen heeft inmiddels meer dan 2000 mensen getraind en helpt u graag vragen over deze opleiding te beantwoorden. Plaats uw terugbelverzoek of neem direct contact op met 06-20 39 23 63 of 020-205 02 51.

Laat mij terugbellen

Opleidingsinformatie

Bestemd voor professionals die mediator willen worden of onderhandelings- en mediationvaardigheden willen opdoen. Onze deelnemers komen uit het bedrijfsleven, de zakelijke dienstverlening, de overheid , de zorg, de politiek en het openbaar bestuur.  Ze werken als directielid, manager, HR-adviseur, vertrouwenspersoon, klachtenfunctionaris, burgemeester, wethouder, advocaat, fiscalist, notaris, rechter, organisatieadviseur, bedrijfsjurist, en proces- en projectmanager.

 • Veel ruimte voor individuele coaching en feedback

 • Veelvuldige oefeningen in de rol van mediator

 • Geheel verzorgde trainingsdagen inclusief overnachtingen en diners

De MfN-basisopleiding Mediation beslaat 22 dagdelen, verdeeld over 9 dagen.

De groepsgrootte varieert van 10 t/m 18 personen. Het 1e blok wordt verzorgd door twee trainers. In het 2e blok wordt uitgegaan van één trainer voor maximaal 5 deelnemers. Hierdoor is er veel ruimte voor coaching en feedback van de individuele deelnemers.

Opleidingshistorie en beoordeling

 • Maart 2018: 92% vol, beoordeeld met een 9,0

 • November 2018: 100% vol, beoordeeld met een 9,2

 • Maart 2019: 100% vol, gestart

35 % van de startplaatsen voor november is gereserveerd.

Opleidingsdata november 2019

 • Dag 1, 6 november 2019 09:15 – 21:00 uur
 • Dag 2, 7 november 2019 08:30 – 21:00 uur
 • Dag 3, 8 november 2019 08:30 – 16:00 uur
 • Dag 4, 11 november 2019 09:00 – 21:00 uur
 • Dag 5, 12 november 2019 09:00 – 21:00 uur
 • Dag 6, 13 november 2019 08:30 – 16:00 uur
 • Juridische dag, 20 november 2019 09:30 – 17:30 uur
 • Meelopen met een ervaren arbeidsmediator. Data nader te bepalen.

Opleidingsdata maart/april 2020

 • Dag 1, 25 maart  09:15 – 21:00 uur
 • Dag 2, 26 maart 08:30 – 21:00 uur
 • Dag 3, 27 maart 08:30 – 16:00 uur
 • Dag 4, 30 maart 09:00 – 21:00 uur
 • Dag 5, 31 maart 09:00 – 21:00 uur
 • Dag 6, 1 april 08:30 – 16:00 uur
 • Juridische dag, 8 april 09:30 – 17:30 uur
 • Meelopen met een ervaren arbeidsmediator. Data nader te bepalen.
Download de brochure voor het volledige programma

Indeling van lesblokken

Blok I  (3 dagen, residentieel)
Mediation betekent dat partijen hun onderhandeling voortzetten onder leiding van een mediator. Veel van wat belangrijk is voor onderhandelen, is dat ook voor mediation. Een mediation is immers niets anders dan een begeleide onderhandeling. Daarom richten we de aandacht in het eerste blok op die aspecten van onderhandelen die voor mediation relevant zijn. Aan de orde komen de Harvard-onderhandelingsmethode, conflicttheorie en de toepassing ervan, communicatie, creativiteit, macht en invloed en effecten van de basishouding gekoppeld aan persoonlijke integriteit.
De benodigde theorie wordt bondig uiteengezet. Vervolgens krijgen de deelnemers volop de gelegenheid de essentie van de theorie aan den lijve te ondervinden en ermee te experimenteren. Hiervoor worden specifieke oefeningen en rollenspellen gebruikt die ten dele met video worden nabesproken.

Blok II (3 dagen, residentieel)
Tijdens de tweede drie dagen richten we de aandacht volledig op het mediationproces. In zes cases komen alle fasen van het proces aan de orde. Al doende komen structuur, vereiste basishouding en sociale vaardigheden uitgebreid aan de orde. U oefent intensief en veelvuldig in de rol van mediator. Daarnaast is er aandacht voor zaken als registratie, PE-activiteiten, ethiek en de institutionele kant van mediation.

Juridische dag (1 dag)
De zesdaagse training wordt gevolgd door de juridische dag die specifiek ingaat op de juridische aspecten van mediation. Aan de orde komen de mediationovereenkomst, het MfN Reglement, de vaststellingsovereenkomst, gedragsregels voor de mediator en dergelijke. De dag is erop gericht dat u de juridische aspecten van mediation op een natuurlijke wijze een plaats kunt geven in het proces van mediation.

Praktijkdagen (2 dagen)
U loopt twee hele dagen mee met een ervaren mediator van Result Mediation, tijdstip nader te bepalen. De mediator zal steeds met u de gesprekken voorbespreken en aan het eind van de dag kort nabespreken.

Opleidingsbrochure ontvangen?

U kunt de uitgebreide opleidingsbrochure op aanvraag ontvangen. We sturen u graag vrijblijvend de informatie toe omtrent de MfN-basisopleiding Mediation. U kunt ook contact opnemen met Iris Ydema via  of bel haar op 020-205 02 51.

Download de brochure

Ervaren trainers

Uw trainers zijn Dominique Nelissen, Felix Merks, Elsbeth Snieders en Josée van de Laar, ieder met uitgebreide kennis en ervaring in het mediationvak.

Felix Merks - Docent MfN Basisopleiding mediationmr. F.G.J.B. (Felix) Merks

Felix Merks is oprichter en directeur van Result Mediation, met ruim 1200 mediations per jaar de grootste aanbieder van mediation in Nederland. Felix is een ervaren mediator, trainer en adviseur bij complexe onderhandelingen. Hij is gespecialiseerd in zakelijke (aandeelhouders-) conflicten en conflicten tussen bedrijven en overheden.

Als bestuurslid van stichting Nalatenschapsmediation richt hij zich daarnaast op het oplossen van conflicten in familiebedrijven. Hij is Master of Dispute Resolution (UvA) en is opgeleid tot trainer in onderhandelstrategie en vaardigheden aan Harvard Law School. Voor de start van Result ADR in 2004 vervulde Felix diverse commerciële managementfuncties bij internationale bedrijven.

Bekijk LinkedIn

Dominique Nelissen - Docent MfN Basisopleiding mediationdrs. D.J.M. (Dominique) Nelissen

Dominique Nelissen studeerde arbeids- en organisatiepsychologie in Amsterdam en bestuurlijke informatiekunde in Tilburg. Tot 1999 werkte hij op het gebied van human resources binnen het bankbedrijf en binnen advocatuur, accountancy en management consultancy. Hij deed dat vanuit verschillende rollen: als organisatieadviseur en als HR-eindverantwoordelijke. In 1999 startte hij als zelfstandig adviseur, MfN Registermediator en trainer.

Als trainer is hij gespecialiseerd in samenwerken, onderhandelen en mediation. Als mediator is hij voornamelijk actief op de volgende gebieden: werkgever-werknemer, samenwerkingsproblemen waaronder maatschappen, en letselschadezaken. Als adviseur werkt hij op de gebieden HR en samenwerken en conflictmanagement en rekent grote professionals-organisaties tot zijn cliënten: advocaten, notarissen, fiscalisten, organisatieadviseurs en procesmanagers. Op het gebied van mediation publiceerde hij enkele keren.

Bekijk LinkedIn

 

Elsbeth Snieders

Elsbeth Snieders is senior mediator en trainer met een economische achtergrond. Zij studeerde Macro-Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte na haar studie als financieel analist bij General Electric Company. Na vier jaar GE maakte zij de overstap naar De Nederlandsche Bank, waar zij verschillende functies vervulde en bij verschillende veranderingsprocessen betrokken was.

In 2007 rondde zij de postdoctorale opleiding tot Legal Mediator/ADR specialist af aan het Amsterdams ADR instituut, waarna zij als mediator aan de slag ging. In 2009 werd zij geaccrediteerd bij het Singapore Mediation Centre en werd daar actief als mediator, assessor en coach. Tevens deed zij daar regelmatig mediations bij de Subordinate Court. Daarnaast werkte ze in Singapore als consultant bij Pluris Value, een adviesbureau op het gebied van onderhandelen en change management.

Sinds 2013 is Elsbeth werkzaam in Nederland als mediator en trainer. Haar voornaamste werkterrein betreft zakelijke- en arbeidsgeschillen.

Als trainer specialiseerde Elsbeth zich naast mediation in het managen en voorkomen van conflicten. Meer en meer richt zij zich op preventie van conflicten en samenwerkingsproblemen. Naast de basisopleiding geeft zij trainingen in het bedrijfsleven en bij onderwijsinstellingen.

Bekijk LinkedIn

 

Josee van de Laar - Docent MfN Basisopleiding mediationmr. J.M. (Josée) van de Laar

Josée van de Laar studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en trad direct na haar studie in dienst van een groot advocatenkantoor waar ze zich specialiseerde in het verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht.

Vanaf 1996 is zij als partner, advocaat en – sinds 2003 – MfN-registermediator verbonden aan Beer Advocaten dat zich volledig toelegt op de behandeling van zaken op het gebied van aansprakelijkheidsrecht en personenschade waarbij uitsluitend voor slachtoffers wordt opgetreden. Zij is lid en bestuurlijk actief in verschillende organisaties in het letselschadeveld. Daarnaast maakt zij deel uit van de Raad van Discipline in het ressort Amsterdam.

Josée van de Laar is een warm pleitbezorgster van het gebruik van mediation in de letselschadewereld en heeft een grote bijdrage geleverd aan het introduceren van mediation in dit veld, waarvoor zij in 2013 de PIV-giraffe heeft gekregen. Ze is MfN-registermediator en heeft een groot aantal mediations op haar naam staan. Vanaf 2009 heeft zij het zwaartepunt van haar praktijk verlegd: zij treedt nu voornamelijk op als mediator.

Bekijk LinkedIn

Giving Back

De trainers zouden graag zien dat het gedachtegoed van deze opleiding ook uitgedragen wordt in gebieden waar de kennis en kunde om constructief met conflicten om te gaan van levensbelang kan zijn. Daarom leiden zij één keer per jaar cursisten in een post-conflict gebied gratis op. Van 10 tot en met 16 juni 2018 werd een groep van politici in Georgië opgeleid.

Ja, ik wil mediator worden!

Start dit jaar nog met uw eerste stap om een professionele mediator te worden. U heeft na de opleiding niet alleen de mogelijkheid om een erkend mediator te worden, u begint ook direct met extra praktijkervaring!

 • Beoordeeld door onze cursisten met een 9!

 • Geaccrediteerd door de MfN

 • Unieke mogelijkheid om mee te lopen met ervaren arbeidsmediator

Mediatorsfederatie Nederland Basisopleiding mediation
Ik wil mij inschrijven!

Data november 2019

Blok 1: 6, 7, 8 november 2019
Blok 2: 11, 12, 13 november 2019
Juridische dag: 20 november 2019
Praktijkdagen: in overleg te bepalen

Data maart/april 2020

Blok 1: 25, 26, 27  maart 2019
Blok 2: 30, 31 maart 1 april 2019
Juridische dag: 8 april 2019
Praktijkdagen: in overleg te bepalen

Voor wie

Bestemd professionals die mediator willen worden of onderhandelings- en mediationvaardigheden willen opdoen. Onze deelnemers komen uit het bedrijfsleven, de zakelijke dienstverlening, de overheid, de zorg, de politiek en het openbaar bestuur.  Zij werken als directielid, manager, HR-adviseur, vertrouwenspersoon, klachtenfunctionaris, burgemeester, wethouder, advocaat, fiscalist, notaris, rechter, organisatieadviseur, bedrijfsjurist, en proces- en projectmanager.

Locaties

U verblijft tijdens trainingsdagen in Kasteel de Vanenburg in Putten. Een historisch landgoed in het midden van het land, gelegen op de bosrijke Veluwe, met alle gewenste voorzieningen en een team met een groot hart voor gastheerschap.

Opleidingsduur

De opleiding bestaat uit 22 dagdelen verdeeld over 9 dagen:

 • 6 dagen training (twee blokken van 3 dagen – 16 dagdelen)
 • 1 juridische dag (2 dagdelen)
 • 2 dagen meelopen met een ervaren arbeidsmediator van Result Mediation (4 dagdelen)

Aantal deelnemers

Maximaal 18, minimaal 10

Taal

Nederlands

Kosten

€ 3950,–  excl. btw  MfN-basisopleiding Mediation

€ 1000,– excl btw Locatiekosten. De dagen zijn geheel verzorgd inclusief overnachtingen en diners op de kasteel de Vanenburg.

U kunt ook alleen de zesdaagse training ‘Van onderhandelen naar mediation’ volgen, dan betaalt u € 3555,- en  € 945 locatiekosten

U dient zelf het Handboek mediation aan te schaffen.

Punten

U ontvangt een deelnamebewijs van 49 opleidingspunten.

Toetredingseisen MfN-register

Toetredingseisen

Het MfN-register (voormalig NMI register) is een door de markt en de Rechtspraak erkend kwaliteitsregister voor mediators. Wilt u toetreden tot het MfN-register? Dan moet u voldoen aan de opeenvolgende eisen:

Twee jaar

Vanaf het moment dat u uw basisopleiding heeft afgerond heeft u twee jaar de tijd om voor zowel uw theorie-examen als uw assessment te slagen, uw VOG aan te vragen en u te laten registreren bij de Stichting Kwaliteit Mediators (SKM), de stichting die het MfN-register beheert en onderhoudt.

Theorie Examen en Assessment

Zowel het theorie-examen als het assessment worden afgenomen door examenburo Intop. Het assessment kan worden afgenomen in de vorm van een live (role play) assessment of een video-assessment.

Zowel bij het live- als het video-assessment moet de kandidaat dezelfde prestatie leveren. De prestatie wordt gescoord met het beoordelingsinstrument van dr. H.C.M. Prein door twee assessoren. Meer informatie over de toetsen vindt u op de website van Intop.

Inschrijven

Hier kunt u zich inschrijven voor de MfN-basisopleiding mediation.

Contact

Iris Ydema, opleidingsmanager
020-205 02 51

of

Dominique Nelissen, trainer
06 20 39 23 63

Agenda

Bekijk de volledige agenda van opleidingen, trainingen en andere events.