91% slagingspercentage
87% klanttevredenheid
100% inzet van ons

Oud-cursist: Deze opleiding geeft mij zoveel handvatten tijdens conflictsituaties

In mei 2021 begon Petrien aan de MfN Mediation opleiding van Result Mediation. Tijdens haar jarenlange ervaring als leidinggevende zag ze meerdere conflicten op de werkvloer voorbij komen. Het fascineerde haar hoe je daarbij escalatie kunt voorkomen zodat beide partijen met geheven hoofd verder kunnen. Door het volgen van een opleiding hoopte zij zich hierin verder te specialiseren en en mediator te worden. Tijdens haar zoektocht naar een mediationopleiding sprak de opleiding van Result Mediation haar het meeste aan.

In gesprek met Petrien Venema: Oud-cursist MfN Mediation Opleiding

Wat is de reden dat onze opleiding het meest aansprak?

“De keuze voor deze opleider komt voornamelijk voort uit twee redenen. Ten eerste is Result een van de meest ervaren opleiders in Nederland gespecialiseerd in arbeidsmediation, de richting die mij het meest interesseert. Ten tweede mag je bij Result na je basisopleiding meelopen met een mediation als onderdeel van de opleiding. Dit was doorslaggevend om mij in te schrijven voor de MfN Mediation opleiding.”

Hoe zagen jouw cursusdagen er precies uit? 

De opleiding bestaat uit twee modules. Module 1 bestaat uit 2 blokken van 3 dagen, met een weekend ertussen. Voor die intense, compacte periode is bewust gekozen. De hoofdopleider Dominique Nelissen doet het al 20 jaar op deze manier. Hij is van mening dat om de vaardigheden echt te leren je eerst de basishouding eigen moet maken. En dat is veel lastiger als je steeds opnieuw moet opstarten. “Nu ik er op terugkijk kan ik zeggen dat het voor mij inderdaad goed werkte op deze manier.”

De eerste 3 dagen van module 1 gaan voornamelijk over inzicht in diverse conflicten en hoe je met verschillende belangen omgaat. Onder andere wordt ‘De Roos van Leary’ behandeld. Petrien legt uit: “Door de aangereikte theorieën ben ik in staat een situatie te analyseren en bepaald gedrag te voorspellen. Ik snap nu hoe mensen in een conflict met elkaar communiceren en welk effect dit kan hebben op de ander. De afwisseling in het eerste blok van theorie, praktijksituaties nabootsen en oefeningen in tweetallen, waarbij je de vrijheid had om over het terrein te lopen, maakte het ondanks de intensiteit toch erg ontspannen.”

Het 2e blok van de eerste module staat echt in het teken van het oefenen van mediations. Je oefent als partij en natuurlijk als mediator aan de hand van echte praktijksituaties. Erg intensief, maar ook mooi om te zien hoe de opgedane theorie zich vertaalt naar de praktijk. 

De tweede module wordt alleen gevolgd door de deelnemers die ook daadwerkelijk mediator willen worden. “In eerste instantie nam ik alleen deel aan de eerste module met als gedachte: eerst maar even zien hoe ik het ervaar. Tijdens de eerste module besloot ik al heel snel om mij ook op te geven voor module twee.”

Wat maakte de opleiding bijzonder voor je? 

“Het was voor mij een eye-opener om te ervaren hoe je als mediator mensen in een conflict kunt helpen door het toepassen van de geleerde stappen. Je ziet hoe heftige negatieve emoties geleidelijk plaats maken voor veel constructiever gedrag. Ik was erg onder de indruk van iedereen, echt mooi om te zien hoe snel we het met z’n allen oppakten. Alle cursisten pasten direct de geleerde theorieën toe in de oefensituaties, voornamelijk de communicatietechnieken. Iedereen snapte al snel hoe het werkt, dat vond ik heel mooi om te zien. Toen we startten waren we allemaal behoorlijk conflict onbekwaam (of op zijn best ‘onbewust bekwaam’) en na een paar intensieve dagen waren we allemaal in staat een mediationgesprek te leiden en werden we ‘bewust bekwaam’. 

Ik vond de locatie een groot pluspunt. In mijn carrière heb ik veel congreslocaties gezien, maar ik vond deze er echt uitspringen. Zo mooi, veel privacy in onze eigen mini-paviljoens en gelegen in een prachtige omgeving.” 

Wat is je het meest bijgebleven?

“Het meelopen met een mediator”, geeft Petrien direct aan. “Ik was aanwezig bij de gesprekken en keek en luisterde goed mee. Achteraf besprak ik samen met de mediator het verloop van de sessie. Alle mediators stonden open voor feedback en waren benieuwd hoe ik het aan zou pakken. Iedereen heeft namelijk een ander perspectief op het conflict. Dat is ook wel één van de mooie dingen van mediation: er zijn zoveel manieren om een conflict aan te vliegen. Al met al geeft deze opleiding mij ontzettend veel handvatten die ik sowieso kan toepassen tijdens conflictsituaties, én de ‘tools’ en het zelfvertrouwen om ook echt als mediator verder te gaan.”

Als je nog twijfelt om deze opleiding te doen…

“Ik zou het doen! Je hebt er hoe dan ook iets aan, ook als je helemaal geen mediator wilt worden. Het helpt je om inzicht te krijgen in hoe conflicten ontstaan, bestaan en de neiging hebben zich te verharden. Je leert hoe je hier een positieve rol in kunt spelen en hoe je de angel eruit krijgt. Dat is een hele waardevolle kwaliteit die je voor altijd mee kunt nemen in je professionele en persoonlijke ontwikkeling.”

Ook mediator worden?

Lees hier alles over onze MfN Mediation Opleiding en meld je direct aan.