Mediator worden?

Jij wilt mediator worden doordat je geïnspireerd bent door een ervaring in een mediation. Of je vindt het belangrijk dat mensen zelf controle houden over hun leven. Of je wil mediation toevoegen aan je (juridische) dienstverlening. Of je wil de vaardigheden toepassen in je huidige werk. Wat ook je motivatie is, je wil een mediationopleiding doen. Dus je vraagt eens rond en googlet wat en komt erachter dat er een breed aanbod aan mediationopleidingen is. Hoe kies je dan? Hieronder vind je een paar tips!

Hoe word ik mediator?

In Nederland is er één, niet commercieel, erkend register dat als kwaliteitskeurmerk dient voor mediators: het register van de Mediatorsfederatie Nederland ofwel het MfN-register. Wanneer je een mediator zoekt en zeker wil weten dat die aan de hoogste kwaliteitseisen en ervaring voldoet, dan neem je een mediator uit het MfN register. Om in dat register te komen moet je een opleiding hebben gevolgd die is erkend door de MfN (of het onderdeel van de MfN dat daarover gaat, de SKM (Stichting Kwaliteit Mediators)). Let daar dus op bij je keuze. In 2019 zijn dat ongeveer 30 opleidingen.

MfN mediator worden

Mediation opleiding kiezen

De keuze voor je mediation opleiding kan lastig zijn. Wij hebben enkele punten uitgelicht waar je op kan letten bij het vinden van een mediationopleiding.

Ervaring van mediator opleiders

In je keuze kun je kijken naar de ervaring die de trainers en het opleidingsinstituut hebben. Wordt de opleiding al lang gegeven? Hebben de trainers veel trainings- en mediationervaring? Als je dit niet goed kunt terugvinden op de website, neem dan contact op met een instituut en vraag ernaar. Een mediationopleiding is een beroepsopleiding. Je wordt getraind voor een vak. Wanneer jij je tot loodgieter wil laten omscholen, kun je dit het best bij een ervaren loodgieter doen. Die kent alle regels en weet ook hoe weerbarstig de praktijk kan zijn. Hetzelfde geldt voor de mediationopleiding. Kies voor trainers met aantoonbaar veel mediationervaring.

Specialisatie van mediation

Als jij affiniteit hebt met echtscheidingsmediation, kies dan een training gegeven door echtscheidingsmediators. Ben je juist meer geïnteresseerd in de zakelijke kant, zoek dan naar trainers met een achtergrond als zakelijk mediator of arbeidsmediator. Overigens hoeft dit geen doorslaggevend argument te zijn: de basis van mediation is in alle gevallen hetzelfde. Echter, in de inkleuring van sommige elementen zal de achtergrond van de trainer een verschil kunnen maken.

Lengte van mediationopleiding

Er zit verschil in de doorlooptijd van de mediation opleidingen. Sommigen duren een jaar, waarbij er één keer per maand een opleidingsdag is. Anderen zijn heel compact en intensief waarbij je in een periode van één of twee weken ondergedompeld wordt in het mediatorsvak. Deze opleidingen zijn over het algemeen inclusief overnachting op de opleidingslocatie.

De grootste stap voor de meeste beginnende mediators is een verandering in basishouding: om partijen in een mediation te ondersteunen in hun zelfbeschikking, moet je constant met ze in contact blijven en geïnteresseerd blijven in hen. Dit klinkt misschien makkelijk, maar is het meestal niet. We laten ons snel afleiden door de feiten en rechten.

Voor sommige mensen werkt het goed om over een langere periode af en toe hiermee bezig te zijn, voor anderen is een intensieve opleiding de beste manier om hiernaartoe te groeien. Opleidingen hebben hier ook een visie op en maken daar dus keuzes in.

In de keuze voor de lengte van de opleiding speelt ook mee hoeveel ervaring je in conflicthantering hebt en hoeveel tijd je hebt. Als jij al je leven lang partijen in conflicten begeleid, heb je misschien minder tijd nodig dan wanneer je net afgestudeerd bent en je wil specialiseren. En als jij een full-time baan hebt en jouw ontwikkeling als mediator onderdeel van je professionele ontwikkeling is, kun je meer gebaad zijn bij een kort intensief traject dan bij een langer traject.

Meelopen met ervaren mediators

Bij sommige opleidingsinstituten kun je een praktijkstage lopen. Je loopt dan mee met een ervaren mediator in een echte mediation. Hierdoor kun je zien hoe de theorie er in de praktijk uitziet. En je doet nuttige ervaring op voor het MfN assessment dat je moet doen om MfN-registermediator te worden.

Wanneer je meeloopt met een mediator zul je dit als co-mediator doen. Aan het begin van de mediation zal aan partijen worden gevraagd of zij hiermee akkoord zijn. Je tekent dan ook de mediationovereenkomst mee. In overleg met de hoofd-mediator bepaal je wat jouw rol precies kan zijn: zit je er alleen als observator bij of neem je ook deel. Het is uiteindelijk aan de hoofd-mediator om hierover te beslissen, in het belang van de mediation.

Trainersratio

Mediation is een vaardigheid. De mediationopleidingen zijn dan ook praktijkopleidingen waarin veel geoefend wordt. Wanneer je oefent is het belangrijk dat je feedback krijgt op wat je doet. De kwaliteit en kwantiteit van de feedback is afhankelijk van de trainersratio: hoeveel deelnemers zijn er per trainer. Dit verschilt per opleiding en per onderdeel van de opleiding.

In de meer theoretische onderdelen kan dit prima 1 op 16 zijn. Er is dan sprake van kennisoverdracht. Echter, bij het oefenen van vaardigheden is een ratio van 1 trainer op 16 deelnemers niet voldoende. Je mag verwachten dat een opleiding dan een ratio van één trainer op 6 of zelfs 4 deelnemers biedt.

Wel de vaardigheden, maar geen mediator?

Misschien wil je de opleiding doen om de vaardigheden, maar niet per se om ook mediator te worden.  In dat geval zal het voor jou niet interessant om alle ins en outs van het MfN reglement en de mediationovereenkomst te kennen. Kijk of het opleidingsinstituut daar rekening mee kan houden. Veel opleidingen hebben een aparte “juridische dag” waarin die elementen aan de orde komen. Als je geen mediator wil worden hoef je die dag niet te volgen en ook niet te betalen.

Contact

Weet je het niet zeker, neem dan contact op met een trainingsinstituut, vraag of je een trainer mag spreken en vraag eens wat door op de bovenstaande onderwerpen. Vaak is een opleiding een flinke investering, zowel in tijd als in kosten, dus neem de tijd om een goede keuze te maken.

Een mediationopleiding neem je de rest van je leven mee. De vaardigheden en het begrip voor het gedrag van mensen in conflict zijn een basis waarop je zowel in je privéleven als professioneel kunt verder bouwen. Geniet ervan!

Mediator worden bij Result Mediation

Vanuit Result Mediation bieden wij verschillende opleidingen die je verder helpen wanneer je mediator wilt worden. De MfN-basisopleiding Mediation bied je de mogelijkheid om in 6 lesdagen je te ontwikkelen als mediator. Daarnaast heb je de unieke kans om direct praktijkervaring op te doen door mee te lopen met een ervaren arbeidsmediator.

Meer weten? Bekijk onze opleiding om mediator te worden.

Waarom kiezen voor Result Mediation?

  • Geaccrediteerd door de MfN

  • Grootste mediation kantoor van Nederland

  • Trainers met praktijkervaring

  • Sinds 1995 meer dan 2.000 professionals opgeleid

  • Unieke mogelijkheid om mee te lopen met ervaren arbeidsmediator