Waarom zou je eigenlijk mediator willen worden?

Ja, waarom zou je eigenlijk mediator willen worden? Die vraag laat zich gemakkelijk beantwoorden aan de hand van de volgende vraag: vind je het belangrijk dat mensen hun eigen beslissingen in vrijheid kunnen nemen op basis van gelijkwaardigheid en dat het tegelijkertijd belangrijk is dat we goed voor elkaar zorgen? Zeg je hier “ja” tegen, dan biedt het gedachtegoed van mediation je het instrumentarium om dat ideaal dichterbij te brengen.

Mediation of mediationvaardigheid is een manier van werken die de balans tussen individuele vrijheid, gelijkwaardigheid en zorg voor elkaar optimaliseert. Inderdaad “optimaliseert” want de ideale wereld waarin deze drie componenten voor iedereen maximaal worden bereikt bestaat niet. Optimaliseren kan wel.

Bij een mediation is de inhoudelijke uitkomst niet de enige opbrengst. Door het proces waarin iedereen gehoord, begrepen en erkend wordt is er ook een relationele uitkomst en groter draagvlak voor de uiteindelijk gekozen oplossing.

Wordt een resultaat vechtend bereikt, dan is de kwaliteit van de oplossing minder en daar moet dan nog het negatieve effect van het gevecht in mindering worden gebracht.

Het inzetten van mediation of mediationvaardigheden betekent dat netelige kwesties samenwerkend kunnen worden opgelost. Oplossingen die samenwerkend worden bereikt, zijn beter dan oplossingen die op basis van een vechtmodel tot stand komen. Alleen maar goed voor jezelf zorgen leidt tot minder mooie oplossingen dan de oplossingen die betrokkenen bereiken door goed voor zichzelf en goed voor de ander te zorgen.

Een belangrijk bestanddeel van mediation is het boven tafel krijgen van belangen. Belangen geven uitdrukking aan wat mensen wezenlijk belangrijk vinden. Het zijn zaken als een goede gezondheid, een veilige werk- of leefomgeving, werk dat een beroep doet op de competenties die iemand heeft, voldoende inkomen om een menswaardig bestaan te kunnen hebben en zo meer.

Vraag je zelf af of je iemand een van de hierboven genoemde voorbeelden van belangen misgunt. Waarschijnlijk niet. We gunnen elkaar elkaars belangen want belangen hebben de mooie kwaliteit dat ze niet “jeuken”. Wanneer mensen aan een kwestie werken en oog hebben voor de wezenlijke belangen van zichzelf en de ander ontstaat begrip en onderhandelingsruimte.  

Te mooi om waar te zijn? Nee, zeker niet. Het gaat om een manier van werken die zich in tal van situaties heeft bewezen. Is het gemakkelijk toe te passen? Vaak niet omdat je oproeit tegen de mainstream die samenwerken bij conflicten ongeloofwaardig en naïef vindt. Wat je nodig hebt is kennis en vaardigheden van mediation, wat je zoekt is een goede mediation opleiding.

Kortom: waar wacht je nog op?

Over onze mediation opleidingen

Oud-cursist: “Deze opleiding geeft mij zoveel handvatten tijdens conflictsituaties”

In gesprek met Petrien Venema: Oud-cursist MfN Mediation Opleiding

Wat is de reden dat onze opleiding het meest aansprak?

“De keuze voor deze opleider komt voornamelijk voort uit twee redenen. Ten eerste is Result een van de meest ervaren opleiders in Nederland gespecialiseerd in arbeidsmediation, de richting die mij het meest interesseert. Ten tweede mag je bij Result na je basisopleiding meelopen met een mediation als onderdeel van de opleiding. Dit was doorslaggevend om mij in te schrijven voor de MfN Mediation opleiding.”

Hoe zagen jouw cursusdagen er precies uit? 

De opleiding bestaat uit twee modules. Module 1 bestaat uit 2 blokken van 3 dagen, met een weekend ertussen. Voor die intense, compacte periode is bewust gekozen. De hoofdopleider Dominique Nelissen doet het al 20 jaar op deze manier. Hij is van mening dat om de vaardigheden echt te leren je eerst de basishouding eigen moet maken. En dat is veel lastiger als je steeds opnieuw moet opstarten. “Nu ik er op terugkijk kan ik zeggen dat het voor mij inderdaad goed werkte op deze manier.”

De eerste 3 dagen van module 1 gaan voornamelijk over inzicht in diverse conflicten en hoe je met verschillende belangen omgaat. Onder andere wordt ‘De Roos van Leary’ behandeld. Petrien legt uit: “Door de aangereikte theorieën ben ik in staat een situatie te analyseren en bepaald gedrag te voorspellen. Ik snap nu hoe mensen in een conflict met elkaar communiceren en welk effect dit kan hebben op de ander. De afwisseling in het eerste blok van theorie, praktijksituaties nabootsen en oefeningen in tweetallen, waarbij je de vrijheid had om over het terrein te lopen, maakte het ondanks de intensiteit toch erg ontspannen.”

Het 2e blok van de eerste module staat echt in het teken van het oefenen van mediations. Je oefent als partij en natuurlijk als mediator aan de hand van echte praktijksituaties. Erg intensief, maar ook mooi om te zien hoe de opgedane theorie zich vertaalt naar de praktijk. 

De tweede module wordt alleen gevolgd door de deelnemers die ook daadwerkelijk mediator willen worden. “In eerste instantie nam ik alleen deel aan de eerste module met als gedachte: eerst maar even zien hoe ik het ervaar. Tijdens de eerste module besloot ik al heel snel om mij ook op te geven voor module twee.”

Wat maakte de opleiding bijzonder voor je? 

“Het was voor mij een eye-opener om te ervaren hoe je als mediator mensen in een conflict kunt helpen door het toepassen van de geleerde stappen. Je ziet hoe heftige negatieve emoties geleidelijk plaats maken voor veel constructiever gedrag. Ik was erg onder de indruk van iedereen, echt mooi om te zien hoe snel we het met z’n allen oppakten. Alle cursisten pasten direct de geleerde theorieën toe in de oefensituaties, voornamelijk de communicatietechnieken. Iedereen snapte al snel hoe het werkt, dat vond ik heel mooi om te zien. Toen we startten waren we allemaal behoorlijk conflict onbekwaam (of op zijn best ‘onbewust bekwaam’) en na een paar intensieve dagen waren we allemaal in staat een mediationgesprek te leiden en werden we ‘bewust bekwaam’. 

Ik vond de locatie een groot pluspunt. In mijn carrière heb ik veel congreslocaties gezien, maar ik vond deze er echt uitspringen. Zo mooi, veel privacy in onze eigen mini-paviljoens en gelegen in een prachtige omgeving.” 

Wat is je het meest bijgebleven?

“Het meelopen met een mediator”, geeft Petrien direct aan. “Ik was aanwezig bij de gesprekken en keek en luisterde goed mee. Achteraf besprak ik samen met de mediator het verloop van de sessie. Alle mediators stonden open voor feedback en waren benieuwd hoe ik het aan zou pakken. Iedereen heeft namelijk een ander perspectief op het conflict. Dat is ook wel één van de mooie dingen van mediation: er zijn zoveel manieren om een conflict aan te vliegen. Al met al geeft deze opleiding mij ontzettend veel handvatten die ik sowieso kan toepassen tijdens conflictsituaties, én de ‘tools’ en het zelfvertrouwen om ook echt als mediator verder te gaan.”

Als je nog twijfelt om deze opleiding te doen…

“Ik zou het doen! Je hebt er hoe dan ook iets aan, ook als je helemaal geen mediator wilt worden. Het helpt je om inzicht te krijgen in hoe conflicten ontstaan, bestaan en de neiging hebben zich te verharden. Je leert hoe je hier een positieve rol in kunt spelen en hoe je de angel eruit krijgt. Dat is een hele waardevolle kwaliteit die je voor altijd mee kunt nemen in je professionele en persoonlijke ontwikkeling.”

Een mooie basishouding

AUTEUR Robert Jan Hylkema Algemeen Directeur
Lees meer over de deze Mediator

Ik vind mezelf redelijk, aardig en begripvol. Ik treed andere met respect, vriendelijk, open, vertrouwend, gelijkwaardig en eerlijk tegemoet. Ik heb, zoals wij dat in onze opleiding noemen een goede basishouding.

Maar ik heb, zo bleek in onze training, een veel voorkomend probleem met mijn goede basishouding. Ik kan die goede basishouding niet vasthouden vast als de ander- of beter nog, de tegenpartij- zichzelf geen goede basishouding aanmeet. Als ik niet met respect, vriendelijk, open, vertrouwend, gelijkwaardig en eerlijk tegemoet word getreden word ik defensief, spelen emoties op, houd ik mijn kaarten aan de borst, en meestal diskwalificeer ik de ander. “Slechte luisteraar”, “beetje dommig”, “zal wel ruzie thuis hebben” zijn nog aardige diskwalificaties die dan in mij opkomen.

Lelijk en lelijk

Een wetmatigheid in het sociale verkeer is lelijk vraagt om lelijk: lelijk gedrag van de een lokt lelijk gedrag van de ander uit. Het lelijke gedrag van de ander legitimeert immers het lelijke gedrag van mijzelf. Dat leerde ik al op het schoolplein: “hij begon”.

Gelukkig heeft deze wetmatigheid niet de standvastigheid van de wetten van de natuurkunde. De zwaartekracht gedraagt zich volledig consistent, met wederkerige lelijkheid hebben we een keuze. We kunnen de aantrekkingskracht om op lelijk met lelijk te reageren weerstaan. We kunnen trouw blijven aan ons principe om anderen mooi te bejegenen. Gemakkelijk is dat niet: het voelt als roeien tegen de stroom in.

Lelijk en mooi

Waarom zou ik lelijk met mooi willen beantwoorden? Het gaat mij grote moeite en mentale inspanning kosten en het maakt mij kwetsbaar, onverdedigbaar achter het “maar hij begon” argument. Maar tegelijkertijd is het ruimschoots de moeite waard de vereiste mentale inspanning te leveren. Ik blijf mooi, ik blijf nieuwsgierig en ik blijf trouw aan mijn principes, Maar zeker net zo belangrijk is de wetmatigheid dat mooi uitnodigt tot mooi. Als ik met geduld consistent mooi kan blijven, zal ik zien dat de ander uiteindelijk ook voor mooi zal kiezen.

Mooie basishouding

Tegen de stroom oproeien met een mooie basishouding is niet gemakkelijk. Voor je naar voren gaat drijf je soms eerst wat naar achteren. Gelukkig is er veel om kracht uit te putten, het gevecht met de stroom van lelijk kan worden gewonnen. Een goed inzicht in de verschillende aspecten van een mooie basishouding en veel oefening maakt een mooie basishouding ook bij lelijk gedrag van de ander haalbaar. Rogers heeft ons de kracht van non evaluatief luisteren laten zien, net als nieuwsgierigheid een belangrijk aspect van de basishouding. Actief luisteren, stiltes kunnen laten vallen en allerlei andere sociale vaardigheden doen ook hun werk, net als het hanteren van een bepaalde structuur.

Probleemoplossend onderhandelen en mediation vragen om het toepassen van kennis, het gebruiken van sociale vaardigheden maar bovenal om het kunnen werken vanuit een mooie basishouding. De basishouding is van doorslaggevend belang en daarom besteden we er veel aandacht aan in onze training.

Werken aan je basishouding

De basishouding is een belangrijk onderdeel tijdens onze Mediation Opleiding. Wil je meer weten over deze opleiding, sluit dan kosteloos aan bij de online informatiesessie.

Result Mediation geeft mediationopleiding in Georgië

Mediationopleiding in Georgië

Begin juni 2018 gaven onze trainers Felix Merks en Elsbeth Snieders een mediationopleiding in Georgië. Dit gebeurde in samenwerking met het EECMD, het Eastern European Centre for Multiparty Democracy en het NIMD, Netherlands Institute for Multiparty Democracy. 12 enthousiaste deelnemers zijn 5 dagen intensief getraind in mediation en onderhandelvaardigheden.

Giving Back

Voor Result en haar trainers was deze training onderdeel van ons giving back programma: voor elke deelnemer die onze MfN Mediation Opleiding doet, trainen wij gratis een cursist in een post-conflict gebied.

Klik hier voor de website van het EECMD en een verslag van de training.

Deelnemers aan de training:

The Core Mediation Training ignited my interest already when I saw the call for the training. I believe a training course in Core mediation should be widely introduced to other groups of society. Especially, important I believe it to be for the future politicians since it seems to be one of the most constructive ways of settling the disputes with a win-win outcome. As for me, I have immediately started applying the new skills to my everyday work routine and it literally makes miracles; I have also made up my mind to start developing a concept of a “peer mediator” to be introduced to the schools and university of Telavi.  I feel so lucky to have had the opportunity to enjoy every minute of this impeccably and impressively delivered training course in Core Mediation.- Tiniko Khanjaliashvili

***

First of all, I have to give due credit to the trainers. Trainers were undoubtedly the professionals in the field with experience of engaging with various target groups and audience. Their readiness to answer the questions and receive feedback on various activities was indeed very efficient. It was evident that the trainers followed closely to our role play, underlined the positive side of the role play and gave objective feedback for the purposes of improving the performance. Shared sense of the group to operate in a working environment during the training contributed to the understanding of the issues from different angles. Logistical side of the training was exemplary which in itself contributed to the successful implementation of the training.

Personally for me the training was very important. During the training, I saw myself as a communicator and listener. I learned to get familiar with my own behavior. Being mediator, and ‘neutral person’, during the conflict situations was interesting and unusual experience for me. All of this is going to be very helpful to me. Most importantly, this training inspired me to learn the art of mediation more thoroughly and hence contribute to the development of mediation practice in Georgia. – Tamar Mikeladze

***

Mediation training, which took place in Kvareli during June, 11-15th, was very impressive. Both content and learning methods of the training have exceeded all expectations.

First of all, I would like to mention a high degree of trainers’ preparation, which was evident from the outset of the training. Because of their teaching skills, I was fully paying attention to the training and have been actively engaged in the process. I particularly liked the practical side of the training which included various exercises as well as theoretical aspect which equipped us with relevant knowledge in the field of mediation.

By completing the mediation training course, I am confident that the knowledge that I have received during the training will be useful for me in order to solve personal, work-related and other types of conflicts. I remain hopeful that mediation will become as popular in Georgia as it is in the Western countries. This would provide win-win solutions to various disputes without the need of taking the case to the court.

I would like to thank the Eastern European Centre for Multiparty Democracy (EECMD) for organizing the training. This organization contributes markedly to the debates and issues that are vital for the further personal and professional development. – Nino Jintcharadze

Basisopleiding Mediation

Opleiding Van Onderhandelen naar Mediation

Opleiding Van Onderhandelen naar Mediation

Conflicten begrijpen en oplossen

Effectiever communiceren, beter onderhandelen, lastige vergaderingen in goede banen leiden, conflicten voorkomen en oplossen. Van deze intensieve 6-daagse opleiding heeft u de rest van uw leven plezier.

U wilt geen mediator worden maar wel mediationvaardigheden gebruiken, bijvoorbeeld in uw dagelijkse praktijk? Er is geen enkele reden om de inzet van het instrumentarium van de mediator te beperken tot formele mediations. Het is eerder andersom: door mediationvaardigheden tijdig in te zetten, kunnen conflicten voorkomen worden en dat is toch weer beter dan conflicten op te moeten lossen. In het maatschappelijk leven draait het er vaak om belangen van verschillende belanghebbenden goed op elkaar af te stemmen en dat is precies wat je met het instrumentarium van de mediation doet. In onze zesdaagse training Van Onderhandelen naar Mediation reiken we u alles aan wat u nodig heeft om die rol te vervullen zonder dat u de jas van de mediator aantrekt.

Result Mediation met SDU

Result Mediation biedt deze opleiding aan samen met Sdu Opleidingen & Events. De cursus is een onderdeel van de MfN-basisopleiding Mediation, welke de mogelijkheid biedt om na het afronden van de overige eisen van het MfN toe te treden tot het MfN-register. De opleiding bestaat uit twee blokken van drie dagen training (in totaal 16 dagdelen). De groepsgrootte varieert van 12 t/m 18 personen. Het 1e blok wordt verzorgd door twee trainers. In het 2e blok wordt uitgegaan van één trainer per circa 6 deelnemers. Hierdoor is er veel ruimte voor coaching en feedback van de deelnemers. Dit alles gebeurt onder intensieve begeleiding van onze ervaren trainers Dominique Nelissen, Felix Merks en Josée van de Laar.

Hier vindt u meer informatie over de opleiding en kunt u zich inschrijven.

Workshop familieopstellingen

Terugkomdag opleiding Nalatenschapsmediation

Barbara Hoogenboom

Lees hier meer >