Waarom zou je eigenlijk mediator willen worden?

Ja, waarom zou je eigenlijk mediator willen worden? Die vraag laat zich gemakkelijk beantwoorden aan de hand van de volgende vraag: vind je het belangrijk dat mensen hun eigen beslissingen in vrijheid kunnen nemen op basis van gelijkwaardigheid en dat het tegelijkertijd belangrijk is dat we goed voor elkaar zorgen? Zeg je hier “ja” tegen, dan biedt het gedachtegoed van mediation je het instrumentarium om dat ideaal dichterbij te brengen.

Mediation of mediationvaardigheid is een manier van werken die de balans tussen individuele vrijheid, gelijkwaardigheid en zorg voor elkaar optimaliseert. Inderdaad “optimaliseert” want de ideale wereld waarin deze drie componenten voor iedereen maximaal worden bereikt bestaat niet. Optimaliseren kan wel.

Bij een mediation is de inhoudelijke uitkomst niet de enige opbrengst. Door het proces waarin iedereen gehoord, begrepen en erkend wordt is er ook een relationele uitkomst en groter draagvlak voor de uiteindelijk gekozen oplossing.

Wordt een resultaat vechtend bereikt, dan is de kwaliteit van de oplossing minder en daar moet dan nog het negatieve effect van het gevecht in mindering worden gebracht.

Het inzetten van mediation of mediationvaardigheden betekent dat netelige kwesties samenwerkend kunnen worden opgelost. Oplossingen die samenwerkend worden bereikt, zijn beter dan oplossingen die op basis van een vechtmodel tot stand komen. Alleen maar goed voor jezelf zorgen leidt tot minder mooie oplossingen dan de oplossingen die betrokkenen bereiken door goed voor zichzelf en goed voor de ander te zorgen.

Een belangrijk bestanddeel van mediation is het boven tafel krijgen van belangen. Belangen geven uitdrukking aan wat mensen wezenlijk belangrijk vinden. Het zijn zaken als een goede gezondheid, een veilige werk- of leefomgeving, werk dat een beroep doet op de competenties die iemand heeft, voldoende inkomen om een menswaardig bestaan te kunnen hebben en zo meer.

Vraag je zelf af of je iemand een van de hierboven genoemde voorbeelden van belangen misgunt. Waarschijnlijk niet. We gunnen elkaar elkaars belangen want belangen hebben de mooie kwaliteit dat ze niet “jeuken”. Wanneer mensen aan een kwestie werken en oog hebben voor de wezenlijke belangen van zichzelf en de ander ontstaat begrip en onderhandelingsruimte.  

Te mooi om waar te zijn? Nee, zeker niet. Het gaat om een manier van werken die zich in tal van situaties heeft bewezen. Is het gemakkelijk toe te passen? Vaak niet omdat je oproeit tegen de mainstream die samenwerken bij conflicten ongeloofwaardig en naïef vindt. Wat je nodig hebt is kennis en vaardigheden van mediation, wat je zoekt is een goede mediation opleiding.

Kortom: waar wacht je nog op?

Over onze mediation opleidingen