91% slagingspercentage
87% klanttevredenheid
100% inzet van ons

Een mooie basishouding

Belangrijk onderdeel in onze mediation opleiding is het hebben van een goede basishouding. De basishouding is van doorslaggevend belang en daarom besteden we er veel aandacht aan in onze training. Hoe dat werkt leggen we hier uit!

AUTEUR
Robert Jan Hylkema
Algemeen Directeur

Lees meer over de deze Mediator

Ik vind mezelf redelijk, aardig en begripvol. Ik treed andere met respect, vriendelijk, open, vertrouwend, gelijkwaardig en eerlijk tegemoet. Ik heb, zoals wij dat in onze opleiding noemen een goede basishouding.

Maar ik heb, zo bleek in onze training, een veel voorkomend probleem met mijn goede basishouding. Ik kan die goede basishouding niet vasthouden vast als de ander- of beter nog, de tegenpartij- zichzelf geen goede basishouding aanmeet. Als ik niet met respect, vriendelijk, open, vertrouwend, gelijkwaardig en eerlijk tegemoet word getreden word ik defensief, spelen emoties op, houd ik mijn kaarten aan de borst, en meestal diskwalificeer ik de ander. “Slechte luisteraar”, “beetje dommig”, “zal wel ruzie thuis hebben” zijn nog aardige diskwalificaties die dan in mij opkomen.

Lelijk en lelijk

Een wetmatigheid in het sociale verkeer is lelijk vraagt om lelijk: lelijk gedrag van de een lokt lelijk gedrag van de ander uit. Het lelijke gedrag van de ander legitimeert immers het lelijke gedrag van mijzelf. Dat leerde ik al op het schoolplein: “hij begon”.

Gelukkig heeft deze wetmatigheid niet de standvastigheid van de wetten van de natuurkunde. De zwaartekracht gedraagt zich volledig consistent, met wederkerige lelijkheid hebben we een keuze. We kunnen de aantrekkingskracht om op lelijk met lelijk te reageren weerstaan. We kunnen trouw blijven aan ons principe om anderen mooi te bejegenen. Gemakkelijk is dat niet: het voelt als roeien tegen de stroom in.

Lelijk en mooi

Waarom zou ik lelijk met mooi willen beantwoorden? Het gaat mij grote moeite en mentale inspanning kosten en het maakt mij kwetsbaar, onverdedigbaar achter het “maar hij begon” argument. Maar tegelijkertijd is het ruimschoots de moeite waard de vereiste mentale inspanning te leveren. Ik blijf mooi, ik blijf nieuwsgierig en ik blijf trouw aan mijn principes, Maar zeker net zo belangrijk is de wetmatigheid dat mooi uitnodigt tot mooi. Als ik met geduld consistent mooi kan blijven, zal ik zien dat de ander uiteindelijk ook voor mooi zal kiezen.

Mooie basishouding

Tegen de stroom oproeien met een mooie basishouding is niet gemakkelijk. Voor je naar voren gaat drijf je soms eerst wat naar achteren. Gelukkig is er veel om kracht uit te putten, het gevecht met de stroom van lelijk kan worden gewonnen. Een goed inzicht in de verschillende aspecten van een mooie basishouding en veel oefening maakt een mooie basishouding ook bij lelijk gedrag van de ander haalbaar. Rogers heeft ons de kracht van non evaluatief luisteren laten zien, net als nieuwsgierigheid een belangrijk aspect van de basishouding. Actief luisteren, stiltes kunnen laten vallen en allerlei andere sociale vaardigheden doen ook hun werk, net als het hanteren van een bepaalde structuur.

Probleemoplossend onderhandelen en mediation vragen om het toepassen van kennis, het gebruiken van sociale vaardigheden maar bovenal om het kunnen werken vanuit een mooie basishouding. De basishouding is van doorslaggevend belang en daarom besteden we er veel aandacht aan in onze training.

Werken aan je basishouding

De basishouding is een belangrijk onderdeel tijdens onze Mediation Opleiding. Wil je meer weten over deze opleiding, sluit dan kosteloos aan bij de online informatiesessie.

Aansluiten bij de kosteloze informatiesessie?

Tijdens de kosteloze informatiesessie hoor je op een interactieve wijze alles over de mediation opleiding