91% slagingspercentage
87% klanttevredenheid
100% inzet van ons

Coronalessen van de mediator voor 2021

Wat mediators het afgelopen jaar zagen is dat mensen, door de stress van het nieuwe, het onbekende, door de druk van de onmacht, door het verlies van het vertrouwde, eerder op dat snijvlak van oorlog en vrede terecht kwamen. En daar zagen we ook de verschillen: wat werkte wel en wat werkte niet.

En toen was daar kerstmis 2020. Jij en je (vegetarische) kalkoen staren elkaar aan en wachten totdat de ander een mooi kerstlied inzet. En het is stil aan tafel. Waar normaal gesproken Tante Wil en Ome Wim binnen een kwartier wel voor de nodige decibellen zorgen en jij je mediationskills kunt gaan oefenen, is nu het enige geluid het langzaam uitademen van de (vegetarische) kalkoen. “Hoe is dit voor jou” vraag je hem (of haar) en daarna oefen je de actief luisteren skill “stilte“.

Nu je dan toch zo zit rijst de vraag “wat hebben we geleerd?” in 2020. En dan niet op het gebied van virusbestrijding en farmacologie, maar in de communicatie, in de samenwerking, in de maatschappij?

Wat mediators het afgelopen jaar zagen is dat mensen, door de stress van het nieuwe, het onbekende, door de druk van de onmacht, door het verlies van het vertrouwde, eerder op dat snijvlak van oorlog en vrede terecht kwamen. En daar zagen we ook de verschillen: wat werkte wel en wat werkte niet. Daarom hieronder 3 Coronalessen voor 2021:

1. We zijn allemaal mensen.

Dit klinkt misschien als een open deur, maar in 2020 zagen wij dat het dat niet altijd was. Waar onder normale omstandigheden je een uitgebalanceerd geheel hebt van rollen en verantwoordelijkheden, viel die balans weg met Corona. Wat in 2020 werkte was een stap achteruit zetten en elkaar als mensen benaderen. Werkgevers die werknemers betrokken in de aanpak, die ruimte boden voor ieders eigen context en beleving, dat werkte. Wat niet werkte was werkgevers die juist naar voren leunden en probeerden de bekende rollen te verstevigen: extreme controle op de taken en werktijden, geen ruimte voor iets anders.

2. We zijn kwetsbaar en sterk

Tegelijkertijd. Enerzijds was het verrassend hoe snel veel mensen zich aanpasten aan een nieuwe realiteit en deze ook accepteerden. Elke verandermanager zal hiervan hebben genoten. Anderzijds werd ook duidelijk dat een steeds groter deel van Nederland zich heel onveilig voelt. Het gevoel heeft dat ze de controle verliezen aan een machtsbelust regeringsapparaat met verkeerde intenties. Deze confrontaties zijn ook voor mediators heel moeilijk. Hoe kun je dan met elkaar praten? Waarschijnlijk is dat niet een gesprek over de inhoud, waarbij de één de ander probeert te overtuigen, maar wel over de mens achter de inhoud: “Hoe is dat voor jou om te merken dat mensen jouw zorg niet delen? Dat ik jouw zienswijze niet deel? Dat je steeds dit gesprek hebt?” En voor gevorderden: “Het klinkt alsof je je heel onveilig voelt?”

3. De koffieautomaat is belangrijk!

Of je nou een Nespresso, een Senseo of een Rocket hebt, dat hoekje waar je samen heen loopt en gedwongen 30 seconden naast elkaar staat levert ongelooflijk veel op. Wij merken het ook in onze Zoom-mediations: je mist dat moment bij het koffiezetapparaat, bij de drempel, waar mensen de belangrijkste dingen tussen neus en lippen delen. Dit komt deels door de beweging zelf: je loopt, je beweegt, je denkt. En het komt doordat de druk er even af is. Blijf hier creatief in: online spellen, incheck rondjes voor vergaderingen, samen wandelen, challenges.

Oorlog en vrede

Mediators zitten altijd op het snijvlak van oorlog en vrede: als alles goed gaat, zie je ons niet, maar hopelijk zie je ons wel voordat alles fout gaat. Wij zien daardoor precies wat wel werkt en wat niet. Welke acties leiden tot vrede en hoe duik je uiteindelijk samen de afgrond in.

Vrede is moeilijk, oorlog is makkelijk. Als je jezelf maar boos genoeg maakt, is de enige logische stap om de ander een (spreekwoordelijke) klap te geven. Dat is snel, voelt goed en sluit aan bij je overlevingsinstinct. Vrede kost energie, vrede is hard werken, vrede gaat over het lange termijn resultaat.

Wanneer je nu je (vegetarische) kalkoen weer de vrije loop laat, check dan even hoe dit voor haar (of hem) is. Voelt hij zich veilig? En weet dat deze investering in jullie relatie zich op de lange termijn uit zal betalen: in een crisis oogst je niet, je zaait voor de toekomst.

Wij wensen jullie een heel goed 2021, vol hoop, beweging en vrede.

Benieuwd hoe een mediation gesprek verloopt? Schrijf je in voor de gratis inleiding arbeidsmediation

WIl jij ook mediationvaardigheden leren?

Start het nieuwe jaar met een nieuwe opleiding! Result Mediation biedt een breed trainingsprogramma in mediation, conflictmanagement en onderhandelen