91% slagingspercentage
87% klanttevredenheid
100% inzet van ons

9 skills van actief luisteren – Stiltes (3)

9 skills van actief luisteren - Stiltes (3) Aan stiltes zitten twee kanten: wat er in je hoofd gebeurt en hoe het overkomt op de a [...]

9 skills van actief luisteren – Stiltes (3)

Aan stiltes zitten twee kanten: wat er in je hoofd gebeurt en hoe het overkomt op de ander.

In jouw hoofd

In je hoofd kan een stilte voelen als een zwakte: je weet niet wat je moet zeggen of je hebt het gevoel dat je de ander moet helpen die er niet uitkomt. Misschien heb jij een slechte vraag gesteld die voor de ander niet te beantwoorden is en moet je hem dus wat verduidelijken. Op de één of andere manier associëren wij stiltes van onszelf met zwakte en willen we de stilte dus vullen.

In het hoofd van de ander

Gek genoeg is dat nooit hoe de ander de stilte ervaart. Of juist wel, afhankelijk van hoe je het bekijkt. Die ander associeert diezelfde stilte namelijk ook met een zwakte van zichzelf en zal hem dus gaan vullen. En dan wordt het interessant. Dan gaat iemand dingen zeggen zonder erbij na te denken, zonder ze te filteren.
Zo zat ik ooit tegenover een werknemer en vroeg “Wil je nog bij deze baas blijven werken?” waarop hij antwoordde “Ja natuurlijk! … zeker … dat wil zeggen, in principe wel… althans, als hij een keer gaat veranderen …. Dan wel …. Nou weet ik ook wel dat dat natuurlijk niet gaat gebeuren … en m’n vrouw roept al jaren dat ik daar weg moet …. Maar in principe wil ik wel blijven … althans, ik wil eigenlijk gewoon een leuke baan … dus als hij mij wat ruimte geeft om die te vinden hoef ik ook niet per se te blijven ….”
Onthoud dus: een stilte voelt voor jou onzeker, maar de ander ziet niet wat er in jouw hoofd gebeurt en zal hem altijd als sterk ervaren en zelf de stilte willen vullen. Houd dus vol en houd je mond!

Tijd om in contact te komen

Met professionele mediation lossen wij meer dan 90% van de conflicten op. Snel en tot tevredenheid van beide partijen.