91% slagingspercentage
87% klanttevredenheid
100% inzet van ons

Wat zou iedereen moeten weten over ons vak

Dit is een column van onze mediator Connie Witjens. Klik hier voor al Connie's Conflict columns. Promopraatje Dit moet me toch [...]

Wat zou iedereen moeten weten over ons vak?

Dit is een column van onze mediator Connie Witjens. Klik hier voor al Connie’s Conflict columns.

Promopraatje

Dit moet me toch even van het hart. Ik weet dat het een promopraatje is, maar na het zoveelste misverstand uit de weg geruimd te hebben, wil ik het nu kwijt. Het leven is niet simpel. Mensen zijn niet simpel. En conflicten zijn niet simpel. Denk eens aan een huis. Een simpel huis heeft vier muren, zeven ramen, een deur en een dak. Is dat jouw droomhuis? Nee toch? Jouw droomhuis heeft een vloerverwarming, erkers, kleine ruimtes, grote ruimtes. Ronde ramen, vierkante ramen. Het is niet simpel. Maar daardoor wel mooi!

Wanneer mensen denken dat conflicten en de oplossingen voor conflicten simpel zijn, maken ze het leven minder mooi. Mediation doet recht aan de complexiteit, en dat zou iedereen moeten weten.

Relatie

Wat iedereen zou moeten weten is dat mediation zo veel meer kan brengen dan alleen een oplossing. Naast aandacht voor de inhoud is er ook ruimte en aandacht voor emoties en de relatie. Herstel/behoud van de relatie behoort tot de reële mogelijkheden, terwijl bij een juridische oplossing de relatie eerder meer onder druk komt te staan. Ruimte voor emoties draagt bij aan een betere verwerking, deelnemers kunnen het conflict daardoor makkelijker achter zich laten en doorgaan met hun leven.

De kern van de zaak

Door in een vertrouwelijke omgeving met elkaar in gesprek te gaan, is de kans groter dat ook de kern van het probleem op tafel komt. Daarnaast krijgen de deelnemers vaak meer inzicht in ineffectieve interactiepatronen waardoor de kans dat ze later nogmaals in een soortgelijke conflictsituatie terecht komen kleiner wordt. Oplossingen die middels mediation worden bereikt zijn daardoor in de regel duurzamer.

Geen “gelijk”, maar “geluk”

Bij mediation houden de deelnemers zelf invloed op de oplossing, dit in tegenstelling tot een juridisch procedure waarbij de kwestie uit handen wordt gegeven. Hierdoor is de kans groter dat er een “maatwerkoplossing” komt. De focus bij mediation ligt meer op wat mensen echt nodig hebben dan wat juridisch haalbaar is. De oplossing bij mediation gaat het over “geluk” en niet over “gelijk”. En last but not least, mediation is meestal een stuk voordeliger. Tarieven van mediators zijn lager dan die van advocaten en er zijn geen procedurekosten.

Tijd om in contact te komen

Met professionele mediation lossen wij meer dan 90% van de conflicten op. Snel en tot tevredenheid van beide partijen.