91% slagingspercentage
87% klanttevredenheid
100% inzet van ons

Wat als je er niet uitkomt….

Soms moet je in een mediation het alternatief bespreken. Wat gebeurt er als jullie er niet uitkomen? Hoe is het om voor de recht [...]

Wat als je er niet uitkomt…

Soms moet je in een mediation het alternatief bespreken. Wat gebeurt er als jullie er niet uitkomen? Hoe is het om voor de rechter te staan? Wat zijn daar de risico’s? Zeker als blijkt dat iemand dan een aantal jaar zwart heeft gewerkt, ontstaat er ruimte.

In onderstaande casus van onze mediator Nelly van den Herik betreft het een kleine vervoersonderneming met 6 werknemers in loondienst.

De hoofdrolspelers

Stephan, is 3 weken op vakantie geweest naar zijn vaderland Duitsland. Vanuit Duitsland heeft hij gebeld naar zijn werkgever Jan. Stephan vertelde Jan dat hij ziek is geworden en hij een week langer weg zou blijven.

Jan heeft op dat moment niets gezegd. Achteraf baalt hij daar stevig van, want dit is niet de eerste keer dat Stephan dit doet.

Bij terugkomst op de werkvloer heeft Jan tegen Stephan gezegd dat hij extra vakantiedagen in zou houden. Die discussie verliep niet goed en Stephan meldt zich ziek met arbeids gerelateerde problemen.

De bedrijfsarts constateert een arbeidsconflict en conform de Stecr werkwijze, adviseert hij mediation.

Mediation

Het gesprek verloopt moeizaam in een mengelmoesje van Limburgs en Duits. Het wordt al snel duidelijk dat de arbeidsrelatie niet te redden valt. Over alles wordt gediscussieerd. Over de manier van werken, de manier van elkaar aanspreken, het zonder overleg langer wegblijven.

Irritatie en erkenning

Jan irriteert zich al lang aan de nonchalante houding van Stephan, die maar doet waar hij zin in heeft. Jan voelt zich als baas niet erkend. De houding van Stephan heeft zijn weerslag op de andere werknemers die het niet fair vinden dat Stephan kennelijk alles voor elkaar krijgt. Jan heeft het altijd lastig gevonden om Stephan ergens op aan te spreken omdat Stephan altijd zijn weerwoord klaar heeft.

Stephan geeft aan dat hij al jaren hard werkt voor Jan en voelt zich niet beloond voor zijn inzet. Hij heeft netjes gebeld vanuit Duitsland en Jan heeft niets gezegd. Ook is hij boos op de bedrijfsarts omdat hij echte klachten heeft en hij zich niet voor niets ziek heeft gemeld.

Boksers

Het lijkt een gevecht tussen 2 boksers die elkaar ieder vanuit de eigen hoek argwanend in de gaten houden. Beiden willen winnen.

Jan besluit om aan Stephan een beëindigingsvoorstel neer te leggen. Hij wil echt niet meer verder met Stephan. Hij doet een neutraal voorstel conform de transitievergoeding. Immers, Stephan is pas 3 jaar in dienst, wat neerkomt op een transitievergoeding van 1 maandsalaris.

Stephan wordt nu echt furieus. Hij werkt al bijna 5 jaar bij deze werkgever. Dat blijkt echter niet formeel geregeld te zijn. Hij is van mening dat Jan hem met een schijntje wil afschepen.

Alternatieven

De mediator bespreekt de alternatieven met beide partijen. Een van de alternatieven is dat Jan naar de rechter gaat. Door hierop verder in te gaan wordt duidelijk dat beide partijen dat niet aandurven. Doordat er jarenlang ‘zwart’ is gewerkt lopen beiden een risico. De mediator stelt voor dat beide partijen nogmaals aan tafel komen in het bijzijn van hun eigen adviseurs. De mediator slaagt er uiteindelijk na een stevige onderhandeling in een regeling te treffen die voor beiden acceptabel is. Stephan gaat uit dienst, wordt vrijgesteld van arbeid tijdens de opzegtermijn en krijgt de transitievergoeding op basis van het aantal (zwart) gewerkte jaren.

Tijd om in contact te komen

Met professionele mediation lossen wij meer dan 90% van de conflicten op. Snel en tot tevredenheid van beide partijen.