91% slagingspercentage
87% klanttevredenheid
100% inzet van ons

Robot mediator lost zaak op

In een zaak in het Verenigd Koninkrijk heeft een "robot mediator" de doorslag gegeven. Graham Ross, een Engelse mediator, kwam i [...]

Robot mediator lost zaak op

In een zaak in het Verenigd Koninkrijk heeft een “robot mediator” de doorslag gegeven. Graham Ross, een Engelse mediator, kwam in aanraking met een vastgelopen zaak. Partijen waren door de rechter naar de mediator gestuurd in een geschil over 2.000 pond. Toen de onderhandeling stokte, stelde Ross voor om de onderhandeltool Smartsettle One te gebruiken.

Reactive devaluation

Soms komen mensen er niet uit omdat geen van beiden het laatste stapje wil zetten. Dan moet je immers akkoord gaan met wat goed is voor de ander. En wat goed is voor de ander, zal wel niet goed zijn voor mij! Dat principe heet Reactive Devaluation. Eerder schreef ik daarover hier over het mediatorsproposal en hier over onderhandelprincipes in de verzuimbegeleiding.

Wat ook meespeelt is het omgekeerde, “buyers remorse”: als je een prijs biedt en de ander gaat ermee akkoord, blijf je je afvragen of je niet te veel geboden hebt. Onder invloed van die angst houden partijen hun kaarten tegen de borst.

Algoritme

Smartsettle claimt een algoritme te hebben ontwikkeld dat onderhandelgedrag analyseert en coöperatief gedrag beloont. In het filmpje hieronder leggen ze dat uit. Beide partijen geven eerst hun openingsbod aan. Daarna geven ze, onzichtbaar voor de ander, aan waarmee ze eventueel akkoord zouden willen gaan. Wanneer hier overlap in zit, is een deal bereikt. De software bepaalt vervolgens het schikkingsbedrag. Partijen zijn daar op voorhand mee akkoord gegaan. Wanneer er nog geen overlap is, volgt er een nieuwe ronde waarin partijen weer moeten bewegen. Wanneer één van twee aangeeft niet verder te willen bewegen is het proces afgelopen. Ook in deze zaak bleek er overlap te zijn in wat partijen bereid waren te betalen en ontvangen.

Face to face

Zoals Smartsettle zelf ook zegt: hun tool is bedoeld voor “single issue numerical negotiations”. Dus, ik wil 100 betalen, jij wil 300 krijgen, laten we kijken of we er met de tool komen. In gecompliceerdere relaties is nog geen digitale vervanging gevonden. De regel die wij hanteren is dat, wanneer een relatie face-to-face tot stand is gekomen, zul je hem ook face-to-face moeten beëindigen. Als je dat ten minste voor beide partijen zo goed mogelijk wil doen.

Tijd om in contact te komen

Met professionele mediation lossen wij meer dan 90% van de conflicten op. Snel en tot tevredenheid van beide partijen.