91% slagingspercentage
87% klanttevredenheid
100% inzet van ons

Is mediation een zakelijke oplossing?

Regelmatig hoor ik van werkgevers “Waarom mediation? Ik heb helemaal geen conflict, waarom zoekt mijn werknemer niet gewoon een andere baan als hij/zij hier niet meer gelukkig is?!”

Regelmatig hoor ik van werkgevers “Waarom mediation? Ik heb helemaal geen conflict op de werkvloer, waarom zoekt mijn werknemer niet gewoon een andere baan als hij/zij hier niet meer gelukkig is?!”
Met de uitleg dat sprake is van een conflict wanneer een van beide partijen een conflict ervaart, kom ik dan meestal niet weg. Daar is wat meer uitleg voor nodig.

Gevoel vanuit de werkgever

Mijn ervaring is dat werkgevers een arbeidsconflict nogal eens zien als een zakelijk geschil en dat zij het ook op die manier willen oplossen: “zakelijk”. Daarmee wordt bedoeld: “snel en met zo min mogelijk kosten en gedoe”. Vanuit het perspectief van de werkgever bezien is dit logisch. Een werkgever heeft nou eenmaal meer op zijn bordje dan alleen het dossier van die ene werknemer.

Gevoel van de werknemer

Voor de werknemer voelt het meestal heel anders. Hij/zij ervaart spanningen en stress door de situatie op het werk. Vaak zo veel stress en spanningen dat hij/zij geen andere uitweg meer ziet dan een ziekmelding. Niks zakelijk geschil, hij/zij voelt het aan den lijve, is geraakt in zijn/haar wezen, tot diep in de ziel. Ook niet vreemd wanneer je bedenkt dat werk voor een groot deel bepaalt wie we zijn. Problemen in de werksituatie doen dan iets met de identiteit van de werknemer, met hem/haar als mens.

Verschillende golflengtes

Daar ontstaat dan het probleem: de werkgever praat vanuit een zakelijk perspectief terwijl de werknemer vanuit emotie praat. Verschillende golflengtes dus. Dit maakt het lastig om elkaar te horen en te begrijpen, en te praten over een oplossing.

Zolang partijen niet naar elkaar kunnen luisteren verzandt een gesprek in het herhalen van standpunten over en weer. Een mediator maakt de verbinding en helpt werkgever en werknemer om op dezelfde golflengte te komen. Als er meer begrip voor elkaars standpunt is, kan er daadwerkelijk aan een oplossing gewerkt worden.

Uitvoering van mediation

Mediation is bij uitstek een oplossings- en toekomstgericht middel. De gemiddelde doorlooptijd van een mediation is 4-6 weken, dat is kort, afgezet tegen de duur van een juridisch proces. De kosten bedragen gemiddeld 1.500 tot 2.000 euro, ruim minder dan de 6.000 euro die een juridisch procedure kost. Bovenop de voordelen die mediation kan bieden op het gebied van tijd en geld, wordt door beide partijen vaak als de grootste winst ervaren dat er in goed overleg tot een oplossing is gekomen en dat partijen elkaar in de ogen kunnen kijken. Bovendien is er altijd nog een kans dat de arbeidsrelatie kan worden hersteld en behouden.

Dus, ook al ervaart een werkgever vaak helemaal geen conflict, hij/zij wil wel graag een oplossing en liefst een snelle en duurzame oplossing. En mediation kan zeker gezien worden als een zakelijke oplossing.

Lees meer over arbeidsmediation

Met professionele mediation lossen wij meer dan 90% van de conflicten op. Snel en tot tevredenheid van beide partijen.