91% slagingspercentage
87% klanttevredenheid
100% inzet van ons

Het mediatorsproposal

Soms lukt het nét niet. De tandarts biedt € 6.250,-, de assistente vraagt € 7.000,-. De werkgever biedt € 26.000,-, de werknemer vraagt € 35.000,-. De aannemer biedt € 50.000,-, de onderaannemer vraagt € 80.000,-. Allemaal onderhandelingen waar ik als mediator bij betrokken was.

Het mediatorsproposal

Soms lukt het nét niet. De tandarts biedt € 6.250,-, de assistente vraagt € 7.000,-. De werkgever biedt € 26.000,-, de werknemer vraagt € 35.000,-. De aannemer biedt € 50.000,-, de onderaannemer vraagt € 80.000,-. Allemaal onderhandelingen waar ik als mediator bij betrokken was. We hadden al een paar uur onderhandeld, maar nu werd er niet meer bewogen. In zulke gevallen kan de mediator een mediatorsproposal doen.

De tandarts

Laten we naar het voorbeeld van de tandarts kijken. De tandarts was boos. Heel boos. En irrationeel. Hij had mij al verteld dat hij ongeveer drie ton per jaar verdiende. En dat hij al 3 maanden slecht sliep van het conflict met zijn assistente. Toch wilde hij niet de laatste € 750,- bijleggen. Daarvoor was hij te boos. En voordat u nu denkt “dat is wel heel dom, dat zou ik nooit doen”: let op, in een conflict lijdt iedereen aan blikveldvernauwing. En we willen dat de ander gestraft wordt voor het onrecht dat hij ons heeft aangedaan. Zo ook de assistente. Zij wilde koste wat kost van de tandarts af. Ze had al sollicitaties lopen bij andere tandartsen en een goed arbeidsmarkt perspectief. Toch weigerde ze dat laatste stapje van € 750,- te zetten: de tandarts moest betalen voor wat hij haar had aangedaan. Beiden leken bereid om het conflict juridisch voort te zetten als de ander niet de laatste stap ging zetten.

In zo’n situatie kan ik een mediatorsproposal doen. Wanneer ik het gevoel heb dat beide partijen heel graag tot overeenstemming willen komen, maar om wat voor reden dan ook niet verder bewegen.

Ronald Reagan

In de sociale psychologie is door Lee Ross onderzoek gedaan naar “reactive devaluation”. In 1986 onderhandelden Ronald Reagan en Mikael Gorbatsjov in Reykjavik over het verminderen van atoombommen. Op enig moment lag er een voorstel op tafel. Lee Ross liet dit aan 3000 Amerkanen zien en vroeg of ze het een goed voorstel vonden. Alleen, bij 1000 Amerikanen heette het het “Reagan-proposal”, bij 1000 het “United Nations-Proposal” en bij de laatste 1000 het “Gorbatchev-proposal”. Het voorstel was inhoudelijk steeds precies hetzelfde. U raadt het al: van de 1000 Amerikanen die het “Reagan-proposal” zagen, vond 90% het een goed voorstel. Bij de “United Nations” groep was dit 80%, maar bij de Gorbatsjov groep was dit maar 44%. Dit noemen we “reactive devaluation”. In andere woorden, hoe goed we een voorstel voor onszelf vinden, hangt af van wie het doet. Dit principe gebruikt de mediator in een mediatorsproposal.

De regels van het mediatorsproposal

  1. Er moet commitment zijn. Eerst vraagt de mediator beide partijen om akkoord te gaan met de procedure. Partijen zitten hierbij in verschillende ruimtes.
  2. De mediator gaat een voorstel doen waarvan hij denkt dat het acceptabel zou kunnen zijn voor beide partijen. Hij gaat NIET een voorstel doen waarvan hij vindt dat het redelijk is! Althans, het kan best zijn dat de mediator het ook redelijk vindt, maar daar gaat het dus niet om. Het voorstel van de mediator is nooit de laatste positie van één van beide partijen.
  3. Beide partijen krijgen het voorstel te horen, maar mogen er niet direct op reageren. De mediator laat hen even alleen om erover na te denken.
  4. Er kan alleen ja of nee worden gezegd tegen het voorstel, er kan niet over onderhandeld worden.
  5. Wanneer een partij “nee” zegt, zal hij nooit horen wat de ander heeft gezegd.

Terug naar de tandarts

In het geval van de tandarts ben ik precies in het midden gaan zitten op € 6.625,-. Beiden zeiden zij direct ja en dus hadden ze toch overeenstemming bereikt. Een week later sprak ik ze en zeiden ze allebei dat ze voor het eerst in een half jaar weer een hele week goed hadden geslapen.

In het geval van de aannemer en de onderaannemer was het mediatorsproposal € 62.500,- (ze zaten op € 50.000,- aan de ene kant en € 80.000,- aan de andere kant). De aannemer (die op 50.000 zat) heeft dit niet geaccepteerd, maar toen ze daarna samen in één ruimte zaten om de bijeenkomst (zonder resultaat) te beëindigen, zijn ze er toch nog op € 60.000,- uitgekomen.

Tijd om in contact te komen

Met professionele mediation lossen wij meer dan 90% van de conflicten op. Snel en tot tevredenheid van beide partijen.