Specialisatieopleiding nalatenschapsmediation 2018-05-28T17:03:06+00:00

Specialisatieopleiding Nalatenschapsmediation

Specialiseer u nu in nalatenschapsmediation, het vakgebied waarbij u leert omgaan met conflicten rondom nalatenschap. Een voor Nederland unieke 6-daagse opleiding waarin u zich specialiseert in de nalatenschapspraktijk. De specialisatieopleiding Nalatenschapsmediation is dé opleiding voor mediators die zijn/haar kennis wil verbreden.

Nalatenschapsmediation in het kort

In toenemende mate ontstaan er familieconflicten wanneer de erfenis verdeeld moet worden. Lossere familiebanden, echtscheidingen, tweede huwelijken en steeds grotere vermogens zijn hier oorzaken van. Ook het vaak ontbreken van een testament en anderzijds de trend van het steeds complexere testament met vele keuzemogelijkheden, maken de afwikkeling van een nalatenschap niet gemakkelijk.

 • In samenwerking met de Stichting Nalatenschapsmediation 

 • Gerenommeerde trainers met veel praktijkervaring

 • U oefent situaties uit de nalatenschapspraktijk in rollenspellen met acteurs

 • Door cursisten beoordeeld met een 9.2

U als nalatenschapsmediator kan hierbij een centrale positie innemen: u bent niet alleen de regisseur van het mediation-proces maar informeert de erfgenamen ook over de toepasselijke rechtsregels en helpt hen gestructureerd te onderhandelen.

Wat kunt u bereiken met deze specialisatie

Onder auspiciën van de Stichting Nalatenschapsmediation bieden wij u de mogelijkheid om de diepte in te gaan en alle facetten van de specialisatie te leren.

 • Competentie in de juridische problematiek van nalatenschapsmediations

 • Kennis en inzicht in familiesystemen, intergenerationele aspecten, en groepsdynamiek.

 • Kennis van de fasen van het rouwproces en hoe daar als mediator een rol in te spelen

 • leert u welke interventies u juist wel en welke u juist niet moet gebruiken in een nalatenschapsmediation

De cursisten beoordeelden deze opleiding met een 9,2

Deelnemers over de opleiding:

“Een hele goede opleiding die wordt gegeven door gedreven docenten met verstand van zaken. De opleiding geeft waar voor haar geld.”

Mevr. mr. C.M. Lattmann-Van der Heijde, advocaat en mediator bij de Wit Lattmann Türkkol advocaten te Amsterdam

“De cursusdagen heb ik als een verrijking ervaren. Bijzonder inspirerende sprekers, een leuke, heel gemengde, groep mensen, allen zeer gemotiveerd.”

Mevr. mr. S.H. van Os, advocaat en mediator bij Erf en Recht advocatuur te Zeist

“Als scheidingsmediator weet ik wat er nodig is om met twee partijen tot een goede oplossing te komen. Bij het afwikkelen van een nalatenschap zijn er meestal meer partijen betrokken. Deze opleiding geeft mij de tools om ook in een complexere setting te werken en van alle betrokkenen de belangen helder op tafel te krijgen. Vandaaruit kan ik ze begeleiden naar een duurzaam gedragen oplossing die ruimte biedt om ook na de verdeling van de nalatenschap als familie door te gaan”

Mr. René de Haas MDR, De Haas & de Jong Advocaten en Mediators te Tilburg

Is dit iets voor mij?

Bent u benieuwd of Nalatenschapsmediation iets voor u is? Kom in contact met één van de gespecialiseerde trainers die vrijblijvend met u de inhoud van de opleiding doornemen.

Meer weten over deze opleiding?

De opzet van de specialisatieopleiding

In drie blokken van telkens twee opleidingsdagen worden vaardigheden en inzichten aan de hand van casussen uit de nalatenschapspraktijk aangeleerd en geoefend. De cursisten maken o.a. gebruik van een digitale leeromgeving voor het programmamateriaal en relevante vakliteratuur.

Het programma

De opleiding heeft een trainingsopzet maar kent ook een groot onderdeel kennisoverdracht en is geënt op de praktijk van conflictmediation in nalatenschapskwesties. In drie blokken van twee aansluitende dagen over een periode van twee maanden oefenen cursisten actief vaardigheden en inzichten aan de hand van cases uit de nalatenschapspraktijk. De cursisten maken gebruik van een digitale leeromgeving voor het programmamateriaal en relevante vakliteratuur.

 • Unieke 6-daagse opleiding

 • Relevante vakliteratuur

 • Praktische kennis door professionele acteurs

 • Een digitale leeromgeving voor het programmamateriaal

Selectie van onderwerpen

 • Over de kracht van een goed gesprek
 • Over de psychologische achtergrond van familieconflicten
 • Rouwverwerking
 • De systeembenadering
 • Communicatiepatronen tussen familieleden
 • Methodische nalatenschapsmediation: meer-partijen

Meer lezen over de onderwerpen? Download de gratis opleidingsbrochure.

Startdatum

Start: 26 juni 2018

Opleidingsdata:

 • Blok 1: 26 + 27 juni 2018
 • Blok Erfrecht: 12 + 13 september 2018 (optioneel)
 • Blok 2: 3 + 4 oktober 2018
 • Blok 3: 5 + 6 november 2018

Ontvang nu 10% vroegboekkorting bij inschrijving voor 3 april 2018!

Punten

 • Mfn: 45
 • KNB: 45
 • VMN: 39
 • EPN: 45

10% korting voor alle leden van: vFAS, VMN, VvCP, EPN, NIP, VEAN, NOVEX*

Opleidingsbrochure ontvangen?

Wilt u meer weten over de Specialisatieopleiding Nalatenschapsmediation en het bijbehorende programma? In onze brochure leest u direct wat u kunt verwachten.

Download de brochure

Docenten

Om u echt te laten specialiseren in het vakgebied hebben wij bewezen docenten uit de praktijk. Deze trainers zijn aangewezen vanuit de Stichting Nalatenschapsmediation. Meer weten over deze trainers en hun verhaal? Download vrijblijvend de opleidingsbrochure met alle informatie.

U krijgt les van (gecertificeerde) trainers met tientallen jaren ervaring, in onderstaand overzicht een korte kennismaking:

Mr. Jacques de Waart
Jacques de Waart is advocaat en sinds 2000 ook werkzaam als mediator. Hij is medeoprichter van een landelijk netwerk van mediators en is bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Mediation-Advocaten.

Jacques de Waart geeft trainingen op het gebied van samenwerking, communicatie en conflict-management voor de Nederlandse Politie Academie, de Nederlandse Orde van Advocaten, de Rechterlijke macht en het Centrum voor Conflicthantering. Hij publiceerde over mediation o.a. in het Handboek Mediation (SDU).

Bekijk LinkedIn

Drs. George Smits
George Smits is Gz-psycholoog met NIP en BIG registratie, MfN registermediator, senior trainer, en business coach. Hij heeft jarenlange ervaring met complexe mediation-en coachingstrajecten en begeleidt organisaties in turbulente stadia van verandering.

Hij geeft kortdurende individuele therapieën bij arbeidsgerelateerde problemen, onder andere ten behoeve van re-integratie. Tevens leidt Smits het bureau voor training en begeleiding Smits en Beerends. Hij beoefent zenboedhisme en meditatie.

Bekijk LinkedIn

profielfoto-annette200

Mr. Annette M van Riemsdijk
Internationaal trainer en docent aan onder andere de vFAS, OSR, UU, AIA, ABA, IBA, en NOVA. Zij is sinds 1988, advocaat. Zij is vFAS mediator, IMI en Juripax Gecertificeerd Mediator, vice voorzitter Raad van Advies van het NMI; voorzitter Stichting Nalatenschapsmediation; oprichtster van NRG: The New Resolution Group en het IMI (International Mediation Institute). Zij is rechterplaatsvervanger rechtbank Gelderland. Zij publiceert regelmatig over familierecht, familieverhoudingen en mediation. Zij is auteur van ‘Scheiden in Nederland, gids bij een menselijk, zakelijk en juridisch proces’ en ‘Voortleven. Het hoe en waarom van Nalatenschapsmediation’. Tevens was zij in 2011 medeauteur van ‘ADR in business’.

Bekijk LinkedIn

profielfoto-elsemarie200

Else-Marie van den Eerenbeemt
Else Marie van den Eerenbeemt is familietherapeut, specialist familie-verhoudingen, docent Voortgezette Opleidingen aan de HvA/ProEducation, publicist en onderzoeker op het gebied van de ouder-kind relatie.

Ze maakte deel uit van de Adviesraad van De Nederlandse Gezinsraad. Ze geniet bekendheid door lezingen, interviews, workshops in Nederland en in Vlaanderen, door haar bijdragen aan diverse informatieve radio/tv programma’s en columns en artikelen in tijdschriften over familiekwesties.

Bekijk LinkedIn

Dr. mr. Fred Schonewille
Partner in Schonewille & Schonewille Legal Mediation, mediator, docent, onderzoeker, auteur en trainer op het terrein van legal mediation, relatievermogensrecht, erfrecht en notarieel recht, en oud-notaris.

Fred Schonewille is als deskundige nauw betrokken bij het opstellen en verdedigen van het initiatiefwetsvoorstel Van der Steur en is initiator geweest van de inter-facultaire Minor Mediation aan de universiteit van Utrecht.

Bekijk LinkedIn

Prof. dr. mr.  Gregor van der Burght LL.M.
Adviseur voor advocatuur en notariaat; ADR-registermediator. Emeritus-hoogleraar privaat- en notarieel recht aan de VU-Amsterdam en aan de University of Curaçao; oud -hon. raadsheer Gerechtshof ’s-Gravenhage.

Ruim veertig jaar adviespraktijk en (internationale) doceerervaring. Mede-oprichter en eerste voorzitter (tot medio 2015) van de Stichting Nalatenschapsmediation. Auteur van handboeken over Personen- en familierecht en over Erfrecht en van vele (internationale) publicaties w.o. over erf- en schenkbelasting.

Bekijk LinkedIn

Mr. dr. Eric Ebben
Universitair hoofddocent, Vrije Universiteit Amsterdam, Erfrecht en scheidingsmediator, kantoor Family Matter, Personen- en familierecht.

Bekijk LinkedIn

Deze opleiding gaat gegarandeerd door!

Wilt u de specialist worden in Nalatenschapsmediation? Schrijf u dan in voor de specialisatieopleiding Nalatenschapsmediation. De opleiding gaat gegarandeerd door.

Let op, nog maar enkele inschrijvingen beschikbaar!

Bent u lid van de vFAS, VMN, VvCP, EPN, NIP, VEAN of NOVEX, dan krijgt u 10% korting (niet te combineren met vroegboekkorting).

 • Door cursisten beoordeeld met een 9,2!

 • Onder auspiciën van Stichting Nalatenschapsmediation

 • In samenwerking met de Stichting Nalatenschapsmediation 

Ik wil mij inschrijven!

Data 2018

26, 27 juni; (12, 13 september); 3, 4 oktober; 5, 6 november 2018

De data zijn nog onder voorbehoud.

Duur van de opleiding

De cursus bestaat uit 3 delen van steeds 2 dagen met een avond (5 dagdelen), in totaal 15 dagdelen. Voor de mediator die zich wil verdiepen in het Erfrecht is er een extra, facultatief blok Erfrecht. Voor meer informatie zie de cursus Erfrecht.

Tweedaagse cursus Erfrecht

Het blok Erfrecht op 12 en 13 september wordt gegeven door prof. dr. mr. Gregor van der Burght LL.M. en dr. mr. Eric Ebben. U leert de structuur de inhoud van het geldende erfrecht en hoe het in de praktijk wordt toegepast. Het blok Erfrecht is facultatief en voor die mediators die (zich) verder willen verdiepen in het Erfrecht. Het is ook een goede voorbereiding op het Erfrecht assessment (zie eindtermen). Voor informatie of inschrijven ga naar de de cursus Erfrecht.

Locatie

Best Western Premier De Vanenburg in Putten.

Aantal deelnemers

Maximaal 16

Taal

Nederlands

Voor wie

Deze opleiding is gericht op mediators vanuit notariaat en de advocatuur, maar ook op andere professionals zoals accountants, financiële dienstverleners en collaborative practice professionals.

Toelatingseisen

De deelnemers hebben een WO werk-en denkniveau en hebben een basisopleiding mediation met goed gevolg afgelegd. Voor registratie in het register van Nalatenschapsmediators gelden andere eisen, zie de Eindtermen.

Kosten

€ 4.500,– excl. btw. Inbegrepen zijn lunch, diner, de literatuur en het cursusmateriaal.

Bovenstaande bedrag is exclusief het facultatieve blok Erfrecht (€995,- excl. btw) en de assessments (á €395,- btw).

Er geldt een vroegboekkorting: tot 12 weken voor de eerste trainingsdag krijgt u 10% korting op de opleidingsprijs.

10% korting voor alle leden van: vFAS, VMN, VvCP, EPN, NIP, VEANNOVEX

Voor alle kortingen geldt dat u niet kan stapelen.

Punten

MfN 45, KNB 45, VMN 39, EPN 45.

Voor de NOvA ontvangt u na afronding van de opleiding een bevestiging voor 45 contacturen bestaande uit 40 vaardigheidspunten en 5 juridische punten. Voor het blok Erfrecht ontvangt u een bevestiging van 12 contacturen (juridisch).

Eindtermen

Categorie 1

U kunt na afronding van de opleiding de titel ‘gecertificeerd nalatenschapsmediator’ voeren, hiervoor moet u dan alleen een mondeling vaardighedenassessment en een erfrechtassessment met goed gevolg afleggen. Tevens moet u als mediator in het MfN-register staan ingeschreven. Vervolgens wordt u dan opgenomen in het register voor Nalatenschapsmediators als aangehouden door de Stichting.

Heeft u een door de VFAS, Vereniging van Erfrechtadvocaten of EPN geaccrediteerde juridische specialisatieopleiding gevolgd of beschikt u aantoonbaar over grondige en actuele kennis van het erfrecht, dan kunt u in aanmerking komen voor een vrijstelling voor de erfrechttoets.

Categorie 2
Als u alleen het vaardighedententamen aflegt en niet de erfrechttoets (met goed gevolg) dan kunt u alleen gecertificeerd worden als u vast samenwerkt met een erfrechtjurist, die de erfrechttoets met goed gevolg heeft afgelegd, of hier de bovengenoemde vrijstelling voor heeft gekregen. (Deze erfrechtspecialist draagt zorg voor de erfrechtelijke inhoud).

Het te formeren team wordt als zodanig geregistreerd. Mutaties in deze samenwerking moeten steeds zo spoedig mogelijk aan de stichting worden doorgegeven.

Heeft u nog vragen?

Neem voor meer informatie en overleg contact op met Iris Ydema, opleidingsmanager van Result Mediation. U kunt haar bereiken op telefoonnummer 020-2050251.

Contact