91% slagingspercentage
87% klanttevredenheid
100% inzet van ons

Praten over later (3-2020 Margriet)

Verschenen in Margriet Extra #3 -2020 geschreven door Manon Wigny i.o.v. de Bladenmakerij. Mediation biedt uitkomst als praten over de nalatenschap ingewikkeld of taboe is. Een deskundige maakt alle kwesties bespreekbaar, de praktische én emotionele.

AUTEUR
Mr. Annette M van Riemsdijk

Lees meer over de deze Mediator

Wat is Nalatenschapsmediation?

Annette: “Het proces waarin een deskundige, een gespecialiseerde mediator, families bijstaat bij het regelen, vastleggen of uitvoeren van de nalatenschap.
Het doel is een afronding die zo efficiënt en prettig mogelijk is voor álle betrokkenen. Daar hoort ook hulp bij als het gaat om emotionele hobbels en ballast. Er zijn twee manieren om deze vorm van mediation in te zetten: voor of na het overlijden. Vooraf bijvoorbeeld, als je ruzie wilt voorkomen of de rust wilt hebben dat het op alle vlakken goed geregeld én gecommuniceerd is met alle partijen. Misschien wil je je verzoenen met een van je kinderen? Hier kan zo’n traject ook heel nuttig voor zijn. Nogal wat mensen tobben in de laatste fase van hun leven met dit soort kwesties. Als ze erover beginnen bij een gelegenheid waarbij iedereen aanwezig is, een verjaardag bijvoorbeeld, dan roept altijd wel íemand: ‘Hè nee, niet nu’.

Maar wanneer dan wel? Een nalatenschapsmediator maakt dit makkelijker. Die heeft alle zakelijke kennis in huis en zorgt er ook voor dat iedereen om de tafel gaat. Een mediator versoepelt ook het gesprek, en inventariseert ieders wensen en grieven. Het proces biedt troost en perspectief. Natuurlijk lukt niet alles, maar dat menselijke, emotionele stuk is een belangrijk deel naast de juridische en de administratieve kant. Mediation ná het overlijden is wezenlijk niet anders. Het gaat erom dat alles geregeld is aan het eind van het traject, dat iedereen weet dan waar hij aan toe is, alle neuzen dezelfde kant op staan en alles is vastgelegd.”

Kun je de afspraken ook meenemen in je testament?

“Jazeker. Ook dat kan rust geven. Soms voorzien mensen problemen, maar willen ze zich er niet bij leven in mengen.”

Kies je alleen voor nalatenschapsmediation as er ruzie is of als je ruzie verwacht?

“Nee, zeker niet. Eigenlijk heeft iedereen dit gewoon nodig, zeg ik weleens. Het is sowieso prettig om te weten dat alles goed en naar tevredenheid wordt geregeld. Aan het eind van je leven wil je dat het allemaal klopt. En mensen in de rouw reageren vaak emotioneler, minder rationeel. Fijn als er dan iemand meekijkt en meepraat. Zeker in pijnlijke situaties. Al heeft iedereen al drie serviezen, dat van je moeder kan toch strijd opleveren. Er kunnen zoveel gevoeligheden spelen, oud zeer, noem maar op. Daarnaast heb je tegenwoordig soms heel ingewikkelde samengestelde gezinnen. Dan hoef je geen ruzie te hebben, maar kan het wel een hele puzzel zijn om te weten hoe het precies zit, hoe je het beste kunt verdelen of waar je iedereen kunt bereiken. Het komt ook voor dat iemand zijn vermogen helemaal heeft moeten opmaken en dit niet goed durft te vertellen tegen de kinderen, die misschien op een veel grotere erfenis rekenen. Of je maakt je zorgen om een kwetsbare ouder die beïnvloedbaar lijkt. Mediation bij het regelen van de nalatenschap vooraf kan een hoop narigheid voorkomen, óók misbruik door een derde.”

Wat kost het?

“Een gemiddeld traject kost tussen € 1000 en € 2500 euro. Voor dat bedrag is alles op de juiste manier geregeld. Die kosten worden meestal bekostigd uit de nalatenschap.”

Hoe gaat het in de praktijk?

“Eerst is er een oriënterend gesprek, daarin inventariseren we samen wat er nodig is, wat er speelt. Tijdens het proces moet iedereen zich gehoord en gezien weten, zich veilig voelen. Het is geen vorm van therapie, maar zeker ook geen kil zakelijk proces. We doen wat nodig is om tot een goed eindresultaat te komen.”

Wil je meer informatie over nalatenschapsmediation, kijk dan ook op nalatenschapsmediation.com, namens wie dit artikel is geschreven.

Meer weten over nalatenschapsmediation?

Met professionele mediation lossen wij meer dan 90% van de conflicten op. Zo ook bij nalatenschapsmediation.