91% slagingspercentage
87% klanttevredenheid
100% inzet van ons

Netjes uit elkaar

Een medewerkster was aangelopen tegen haar eigen grenzen. Zij bleek hypersensitief, waardoor ze meer dan gemiddeld gevoelig was voor prikkels van buitenaf. De hectiek die inherent was aan haar functie maakte dat de prikkels te veel voor haar waren geworden en ze ze niet meer aan kon.

Dit is een verhaal uit de praktijk van Connie Witjens

Hulp nodig?
Connie Witjens

Door haar beperking en de extra stress die dit opleverde, ging ze minder functioneren. Een matige beoordeling was de druppel die haar emmer deed overlopen en ze meldde zich ziek. De bedrijfsarts gaf het advies om mediation in te zetten om de werkgerelateerde spanningsbron bespreekbaar te maken.

Acceptatie en verwerking

Tijdens de mediation bleek dat het eigenlijk geen haalbare kaart voor haar was om te voldoen aan de eisen die haar werkgever aan de functie stelde. Tot deze conclusie was ze mede gekomen door gesprekken met een psycholoog. Het zou beter voor haar zijn om op zoek te gaan naar een andere werkomgeving en functie met minder prikkels en stress. Deze conclusie was erg moeilijk en pijnlijk omdat ze haar werk en haar collega’s erg leuk vond. Ze zat in een soort rouwproces waarin ze moest accepteren en verwerken dat ze afscheid moest nemen van haar baan. In het mediationproces was er ruimte om aandacht te besteden aan dit rouwproces en ook de werkgever bleek bereid om mee te werken aan een manier om fatsoenlijk afscheid te nemen.

Werken aan haar herstel

Er werd een acceptabele financiële regeling getroffen en haar werknemersrechten werden zo goed mogelijk gewaarborgd. Er werd door vrijstelling van werkzaamheden en re-integratie inspanningen ruimte geboden om te werken aan haar herstel. Daarnaast werden er in overleg afspraken gemaakt over een waardige manier om afscheid te nemen van haar collega’s en relaties. Dit hielp medewerkster zichtbaar om het verlies van haar baan te accepteren en te verwerken, wat een positieve impuls gaf aan haar herstel.

Een positieve afronding

Met een positief getuigschrift en een goede referentie op LinkedIn kreeg de medewerkster erkenning voor haar inzet tijdens het dienstverband. Tijdens de bijeenkomst, waarin de vaststellingsovereenkomst werd ondertekend en het mediationtraject geëvalueerd, spraken werkgever en medewerkster uit blij te zijn dat ze er door mediation waren uitgekomen. Ook spraken ze de overtuiging uit dat deze oplossing nooit was bereikt met een juridische procedure, omdat er dan geen ruimte was geweest voor het rouwproces. Letterlijke woorden van partijen: “een zak geld alleen helpt niet in een verwerkingsproces dat gepaard gaat met het verlies van een baan”.

Wat zou jouw organisatie doen?

Geen mediationtraject is hetzelfde, maar vaak zijn er veel overeenkomsten te herkennen vanuit onze ervaring. Wat zou jouw organisatie gedaan hebben? Wij helpen je graag met het conflictbekwaam worden.

Jouw conflict opgelost krijgen?

Met arbeidsmediation lossen wij 91% van de conflicten op.