91% slagingspercentage
87% klanttevredenheid
100% inzet van ons

Ervaringen met online mediation

Steeds meer gaat online en digitaal. Thuiswerken, internationale teams, reisbeperkingen, allemaal zaken waarvoor digitale hulpmiddelen een oplossing bieden. Zo ook voor online mediation!

Online mediation, kan dat?

Steeds meer gaat online en digitaal. Thuiswerken, internationale teams, reisbeperkingen, allemaal zaken waarvoor digitale hulpmiddelen een oplossing bieden. Twintig jaar geleden zag je jezelf misschien twee keer per jaar op de feestelijke opname gemaakt met een handicam, nu is iedereen gewend aan jezelf dagelijks bewegend op een scherm terugzien en dat met anderen delen. De technische mogelijkheden zoals communiceren via Skype, Teams of Zoom zijn er en de gewoontes ook. Dus waarom dan ook niet in mediation, een online video-mediation of Skype mediation?

Hoe ziet online mediation eruit?

Bij een online video-mediation worden van te voren de contactgegevens (Skype, Hangouts, Teams) of de uitnodigingslink (Zoom) gedeeld. Op het afgesproken moment logt de mediator in en begint het gesprek door de deelnemers te bellen (Skype) of te wachten tot ze ingeklikt hebben (Zoom). De mediator is ook nu verantwoordelijk voor het proces. Hij zal met jullie afspreken hoe er gepraat wordt en hoe ieder zijn beeldscherm organiseert. Omdat een groot deel van communicatie via de lichaamstaal en gezichtsuitdrukking gaat, is het belangrijk om elkaar zo goed mogelijk te zien, zodat de juiste positieve óf negatieve boodschap gehoord wordt.

Aantekeningen

De mediator kan tijdens de mediation in de berichten sectie óf door zijn scherm te delen aantekenen maken en met jullie delen. Op die manier kun je een overzicht krijgen van welke belangen er spelen en welke opties er zijn.

Voordelen van online mediation

Snelheid

Wanneer het moeilijk is voor iedereen om op hetzelfde moment op dezelfde plek te zijn, door reistijd of andere afspraken, kun je met video-mediation voorkomen dat er weer weken verloren gaan door planningsproblemen. Een werkgever in het buitenland, een minder mobiele werknemer, drukke agenda’s, met video-mediation speelt dit allemaal minder een rol. Of zoals in 2020, het coronavirus.

Veiligheid

Het kan voor mensen ongelooflijk spannend en belastend zijn om met “die ander” in een ruimte te zitten. Door video-mediation verminder je die druk iets, als zal het nog steeds spannend zijn. En hier zit ook een risico: wanneer een conflict in stand gehouden wordt door ontwijkgedrag, moet de confrontatie er soms juist zijn. Dit nog meer ontwijken houdt dan het conflict in stand.

Nadelen van online mediation

Techniek

Er zitten een aantal nadelen of risico’s aan een online-mediation. Ten eerst de techniek. Je wifi kan uitvallen, je batterij op zijn, de verbinding traag zijn, je laptop te oud. Het leidt allemaal tot haperingen of zelfs beëindiging van een gesprek, terwijl dat inhoudelijk misschien heel onwenselijk is. In een mediation zitten altijd dalen en pieken. Het is de taak van de mediator om partijen door die dalen en over die pieken te leiden naar een nieuwe toekomst. Als je midden in een dal gestopt wordt, kan dat extra vervelend zijn.

Tegelijkertijd is de technische ontwikkeling enorm. Skype, Google Hangouts, Microsoft Teams, Zoom, GoToMeeting, allemaal software die steeds betrouwbaarder en makkelijker bruikbaar wordt. Dus, zeker als je één of twee hickups voor lief neemt, kan het al.

Non verbale communicatie

Wanneer je met elkaar in een ruimte zit gebeurt er meer dan dat wat er gezegd wordt.  Sterker nog, maar 20% van de boodschap zoals zij die ervaren zit in de woorden. Daarnaast zit 30% in de klank en 50% in de lichaamstaal. Via een beeldscherm verlies je een deel van de klank én de lichaamstaal. Het wordt dus iets moeilijker om elkaar goed te begrijpen.

Ervaring met online mediation

Result Mediation heeft ruime ervaring met video-mediation. Vaak gebruikten wij hier Skype voor, maar ook Zoom en Teams zijn een optie. De mediator houdt de regie over het proces en het gebruik. Hij kan ook digitaal aantekeningen maken en die delen met alle betrokkenen. Meer dan eens leidde dit tot snelle en goede oplossingen.

Uw conflict oplossen met online video-mediation?

Met professionele online video-mediation lossen wij meer dan 90% van de conflicten op. Snel en tot tevredenheid van beide partijen.