91% slagingspercentage
87% klanttevredenheid
100% inzet van ons

Een exit-mediation

Een exit-mediation Internationaal Julia heeft een belangrijke functie bij een internationale holding. Omdat het bedrijf veel z [...]

Een exit-mediation

Internationaal

Julia heeft een belangrijke functie bij een internationale holding. Omdat het bedrijf veel zaken doet in Frankrijk gaat zij in 2010 in Luxemburg wonen. Haar salaris wordt vanaf dat moment niet meer in Nederland belast, maar bruto naar haar overgemaakt. Zij draagt echter ook geen belasting af in Luxemburg.

Als de Nederlandse belastingdienst hier achter komt stuurt deze de werkgever eind 2011 een naheffing van € 170.000,-. De werkgever is hier niet blij mee en stelt een onderzoek in naar Julia. Julia meldt zich niet veel later ziek.

Juridische strijd
Nu begint een juridische strijd. De werkgever investeert € 50.000 euro in een onderzoek door een gerenommeerd accountantskantoor. Deze concludeert in februari 2012 dat Julia heeft gefraudeerd, maar vergeet de werknemer te horen.

De werkgever besluit Julia de maand daarna op staande voet te ontslaan. Julia vecht dit aan in een kort geding en wint. Het ontslag op staande voet wordt twee maanden later teruggedraaid en Julia is nog (ziek/afwezig) in dienst. Enig gesteggel volgt, waarna beide partijen een bodemprocedure aanspannen. Een zittingsdatum is nog niet bekend, maar in oktober laat de werkgever Julia oproepen door de bedrijfsarts. De bedrijfsarts adviseert mediation.

Mediation
Wanneer partijen eind 2012 voor het eerst bij de mediator zitten (zonder advocaten) is de zittingsdag voor de eerste bodemprocedure bekend: 20 januari 2013. Inmiddels is er door werkgever € 200.000,- aan juridische kosten gemaakt en door Julia € 70.000,-. Ook is het salaris van Julia gedurende een jaar doorbetaald (€ 140.000,-). Totale kosten sinds de ziekmelding – voor aanvang van de mediation-: € 410.000,-!

Aan tafel bij de mediator wordt in drie sessies een volledige oplossing uit-onderhandeld, waarbij ook de belastingdienst betrokken wordt. De overeenkomst wordt de dag voor de zittingsdag van de bodemprocedure getekend. Het dienstverband eindigt, er zijn geen onderlinge vorderingen meer, advocaatkosten worden betaald en de belastingdienst gaat akkoord met een aangepast naheffing. De totale som gemoeid bij de schikking was € 295.000,-. De rekening van de mediator bedroeg € 5.675,-.

Kies op tijd voor mediation
Dit is een klassieke ‘vecht-exit’. De details wisselen, maar het resultaat is hetzelfde: partijen vechten door totdat de juridische kosten te hoog oplopen. Hier was de bedrijfsarts het breekijzer: deze kon partijen ‘dwingen’ met elkaar aan tafel te gaan. Dus: hoe eerder dit gebeurt, hoe lager de kosten!

Tijd om in contact te komen

Met professionele mediation lossen wij meer dan 90% van de conflicten op. Snel en tot tevredenheid van beide partijen.