91% slagingspercentage
87% klanttevredenheid
100% inzet van ons

Arbeidsrelatie en huwelijk. En als het mis gaat?

Het komt in onze arbeidsmediations af en toe voor: een werkgever (m/v) en werknemer (m/v) zijn ook met elkaar getrouwd. De relat [...]

Arbeidsrelatie en Huwelijk

Het komt in onze arbeidsmediations af en toe voor: een werkgever (m/v) en werknemer (m/v) zijn ook met elkaar getrouwd. De relatie (op beide vlakken) loopt stuk. De werknemer meldt zich ziek en komt via de bedrijfsarts bij de mediator. Als echtgenoten zijn zij ondertussen ook in mediation of bevechten elkaar met een advocaat. En dan…

Plan van aanpak

Wanneer duidelijk wordt dat er, naast een arbeidsconflict, ook het einde van een liefdesrelatie speelt, bespreek je dat in de mediation. Hoe willen partijen daarmee omgaan? Hoe denk jij als mediator dat het proces het meeste kans van slagen heeft? Wil je de twee zaken strak scheiden, of zie je het als één groot conflict met meerdere facetten. Voor beide opties is iets te zeggen.

Het scheiden scheiden

Door de conflicten in de arbeidsrelatie en de liefdesrelatie van elkaar te scheiden kan duidelijkheid ontstaan. In veel gevallen is de afwikkeling van de arbeidsrelatie (de beëindiging ervan) volgens de wettelijke norm voor beide partijen acceptabel. Er wordt dan een opzegtermijn en een transitievergoeding afgesproken, waarmee de arbeidsovereenkomst eindigt. Dit zorgt voor partijen voor duidelijkheid. Zij kunnen dan het gesprek over de beëindiging van het huwelijk voortzetten zonder dat dit vertroebeld wordt door de arbeidsrelatie.

Wat hierbij ook meespeelt is dat er meer tijdsdruk op de beëindiging van een arbeidsrelatie staat. Zolang de arbeidsrelatie voortduurt bestaat het recht op loon en de plicht tot werken. Daarom duurt een arbeidsmediation gemiddeld maar 6 weken. Een echtscheidingsmediation, waarin de scheiding geaccepteerd moet worden en afspraken moeten worden gemaakt over de toekomst, kan wel een half jaar duren.

Geen machines maar mensen

Soms is het echter voor partijen in zo’n situatie niet te doen om de twee conflicten te scheiden. Het zijn dan net mensen. Wanneer je dat dan wel probeert in de mediation, kom je er niet uit. Een werknemer gaat in de arbeidsmediation eisen stellen ter compensatie van de echtscheiding. Of de werkgever weigert mee te bewegen uit boosheid over de privésituatie. Wanneer dit de situatie is, is een gecombineerde aanpak de betere. Een echtscheidingsmediator en een arbeidsmediator gaan samen met partijen aan tafel zitten. Zij zorgen ervoor dat de twee inhoudelijke componenten tot hun recht komen (het huwelijk en de arbeidsrelatie). De overkoepelende emoties worden in banen geleid en op beide vlakken komt er een oplossing.

De rechter

Wat er gebeurt als partijen er niet uitkomen lees je in twee recente uitspraken van de rechter.

1. Ex-partner mag blijven

In deze zaak zijn werkgever en werkgever ook ex-partners met een kind. Zij vechten al drie jaar over de afwikkeling van hun privé-relatie. Werkgever wil nu de arbeidsrelatie beëindigen omdat deze, in hun kleine bedrijf, tot te veel spanningen leidt. De rechter gaat hier niet in mee en vindt dat de werkgever zich professioneel moet opstellen. Hierin weegt mee dat werknemer al geruime tijd, gedurende het privéconflict, heeft doorgewerkt. Ook speelt mee dat de relatie tussen de werknemer en de collega’s goed is.

2. Ex-partners voeren geen “net debat”

In deze uitspraak gaat het over twee ex-partners waarvan de arbeidsovereenkomst al is beëindigd door middel van een vaststellingsovereenkomst. De werkgever komt echter de verplichtingen uit de vaststellingsovereenkomst niet na, waardoor de ex-werknemer naar de rechter stapt. De rechter geeft de werknemer gelijk, waarbij vooral deze overweging veelzeggend is:

…die aantijging aan het adres van werknemer in de processtukken ingeruimde passages rieken naar onnodige stemmingmakerij. Niet ongewoon in een al dan niet arbeidsrechtelijk geschil tussen ex-echtgenoten, maar weinig bevorderlijk voor een zinvol en net debat

Een uitgebreider stuk over deze twee uitspraken lees je hier bij Spee advocaten.

Tijd om in contact te komen

Met professionele mediation lossen wij meer dan 90% van de conflicten op. Snel en tot tevredenheid van beide partijen.