Vastzittende Arbeidsconflicten en Mediation voor arboprofessionals

Slepende ziekteprocessen in conflictsituaties waarbij de werknemer vast zit in zijn psychische klachten en met een terugkerend verhaal over misdragingen van zijn werkgever bij de bedrijfsarts komt. De communicatie stokt, verwijten gaan over en weer en de verzuimbegeleider dreigt de kop van jut te worden. Omstandigheden waar niemand vrolijk van wordt en die doorbroken dienen te worden.

Result Mediation biedt in een dagtraining inzicht in de werking van vastzittende conflicten en geeft verdiepende informatie inzake relevante juridisch ontwikkelingen.

Nieuw arbeidsrecht en de nieuwe STECR werkwijzer

De veranderingen in het arbeidsrecht en ontslagrecht per 1 januari en 1 juli 2015 worden behandeld. Hiermee worden aan de verzuimbegeleider handvatten verschaft voor wanneer deze geconfronteerd wordt met een arbeidsconflict.

Ook de nieuwe STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten komt uitgebreid aan de orde. Deze nieuwe Werkwijzer (versie 6) is in oktober 2014 verschenen. Nieuw is bijvoorbeeld het eenvoudiger stroomschema voor de verzuimbegeleider (bedrijfsarts). Hierbij is ook het juridisch kader geactualiseerd. Naast de bedrijfsarts worden de rollen van ander experts in het proces behandeld en toegelicht. Na het volgen van de training zullen arbo-professionals met behulp van deze nieuwe Werkwijzer nog sneller en doelgerichter arbeidsconflicten kunnen beoordelen en begeleiden.

Praktijk

Het middagdeel bestaat uit een uitgebreid practicum, waarin de theorie uit het ochtendgedeelte kan worden toegepast. Aan de hand van een casus wordt er door alle praktijksituaties heen gelopen, te beginnen bij het eerste spreekuurcontact tussen bedrijfsarts en werknemer, het (telefonisch) contact tussen bedrijfsarts en werkgever, een plenair debat en uiteindelijk een rollenspel waarin een mediation bijeenkomst wordt uitgespeeld.

Ervaren trainers

Uw trainers zijn Charles Luijten, Maartje van ’t Zelfde,en Leon Hoornweg, ieder met uitgebreide kennis en ervaring in het mediationvak.

Maartje van ’t Zelfde

Maartje is al ruim 20 jaar trainer op het vlak van arbeidsrecht en sociaal verzekeringsrecht. In de rol van trainer heeft ze veel bedrijfsartsen kennis laten maken met voor hen belangrijke onderwerpen uit het arbeidsrecht en sociaal verzekeringsrecht. Met name alle voortdurende veranderingen in deze Wet- en regelgeving kwamen steeds voorbij.

Sinds 10 jaar verzorgt ze ook trainingen op het gebied van conflicthantering en mediation. Ze heeft een aantal trainingen ontwikkeld voor arbo-professionals, die allen werden geaccrediteerd. Hierbij was ook een online training, waarin ze zelf een rol als acteur vervulde. In al deze trainingen heeft ze getracht de professionals te inspireren voor mediation als middel om conflicten op te lossen.

Door haar ervaring als personeelsmanager en arbeidsdeskundige kan Maartje tijdens haar trainingen, naast kennisoverdracht, via rollenspellen ook goed inspelen op de praktijk van arbo-professionals.

Leon Hoornweg

Leon Hoornweg is jurist en fulltime mediator. Hij is gespecialiseerd in arbeidsmediation, zakelijke mediation en familiemediation. .

Leon ontwikkelt en geeft trainingen waarin hij op bevlogen wijze zijn kennis van mediation overbrengt. Met name de omgang met een conflict, het onderhandelen en de rol van de mediator hebben zijn interesse die hij met tal van praktijkvoorbeelden bespreekt. Leon houdt van het geven van interactieve en gevarieerde trainingen die toegespitst zijn op de behoeften van de cursist. Hierbij is het voor hem even belangrijk dat mensen naast het opdoen van kennis veel plezier aan de training beleven.
Leon is ook een veel gevraagd spreker waarin hij ingaat op conflicten op de werkvloer. Aan de hand van voorbeelden uit de zaal bespreekt hij hoe je in een conflict kunt verzanden, maar vooral ook hoe je er weer uitkomt.

Datum

Momenteel alleen op aanvraag (incompany)

Aantal deelnemers

minimaal 6, maximaal 16

Trainers

Maartje van ‘t  Zelfde en Leon Hoornweg.

Locatie

Intern of  Zwarte Woud 10, 3524 SJ Utrecht

Opleidingsduur

ééndaagse training

Taal

Nederlands

Kosten

In overleg

Accreditatie

6 GAIA PE punten voor bedrijfsartsen.

De dag wordt afgesloten met een toets en een evaluatie.

Programma

Tijden                                           Programmaonderdeel

09:00-09:30 uur                           Ontvangst, Kennismaking en Inleiding

09:30-10:00 uur                           Inventarisatie Leerdoelen

10:00-10:45 uur                           Juridische Ontwikkelingen

10:45-11:00 uur                           Pauze

11:00-12:00 uur                           STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten

12:00-12:30 uur                           Lunchpauze

12:30-14:00 uur                           Practicum/rollenspelen/uitwerking leerdoelen

14:15-16:00 uur                            Evaluatie/rollenspelen/uitwerking leerdoelen

16:00-17:00 uur                           Evaluatie, toetsen leerdoelen

Inschrijven voor deze training is momenteel niet mogelijk, u kunt wel een bericht achterlaten voor andere mogelijkheden.

Voor meer informatie neemt u contact op met Result Mediation via 020-2050239 of
info@resultmediation.nl Vraag naar Diederik Diercks.

Bekijk de volledige agenda van opleidingen, trainingen en andere events.