Van onderhandelen naar mediation 2018-01-27T11:56:21+00:00

Van onderhandelen naar mediation

U wilt geen mediator worden maar wel mediationvaardigheden gebruiken, bijvoorbeeld in uw dagelijkse praktijk.

De cursus Van onderhandelen naar mediation bestaat uit twee blokken van drie dagen training (in totaal 16 dagdelen). Met drie erkende en zeer ervaren trainers werkt u aan uw basishouding en vaardigheden als mediator. U vergroot uw inzicht in mediation en brengt uw onderhandelings-en mediationvaardigheden naar een hoger, professioneel niveau. Sinds 1995 hebben meer dan 2000 juristen en andere professionals deze opleiding gevolgd.

De groepsgrootte varieert van 12 t/m 18 personen. Het 1e blok wordt verzorgd door twee trainers. In het 2e blok wordt uitgegaan van één trainer per circa 6 deelnemers. Hierdoor is er veel ruimte voor coaching en feedback van de deelnemers.

De dagen zijn geheel verzorgd inclusief overnachtingen en diners in de bosrijke omgeving van het Hilton Royal Parc Soestduinen.

Mocht u tijdens de cursus besluiten alsnog de gehele MfN-basisopleiding mediation te willen doen dan is dat mogelijk.

Conflicten begrijpen en oplossen

Er is geen enkele reden om de inzet van het instrumentarium van de mediator te beperken tot formele mediations. Het is eerder andersom: door mediationvaardigheden tijdig in te zetten, kunnen conflicten voorkomen worden en dat is toch weer beter dan conflicten op te moeten lossen. En waarom gewacht totdat zich een probleem voordoet? Met mediationvaardigheden kun je ook kansen maximaal benutten. Denk aan een gemeente die budget heeft voor een multifunctioneel muziekcentrum: ook dan is het zaak de belangen van alle toekomstige gebruikers goed op elkaar af te stemmen en hoe beter dat proces loopt, des te beter het eindresultaat.

In het maatschappelijk leven draait het er vaak om belangen van verschillende belanghebbenden goed op elkaar af te stemmen en dat is precies wat je met het instrumentarium van de mediation doet. In deze zesdaagse cursus Van onderhandelen naar mediation reiken we u alles aan wat u nodig heeft om die rol te vervullen zonder dat u de jas van de mediator aantrekt.

“Ik heb intens genoten. Door de compacte vorm ga je het in je kern voelen. Intensief met de groep, veilig, kan niet wachten om te beginnen.”
”De verschillende aanpak van de drie docenten had een duidelijke meerwaarde. Een goede combinatie.”
“Supergaaf, goed, veel verdieping. Ik ben een stuk verder, dit gaat werken”.
“Deze training stond al langer op mijn bucket list. Eerst ontregelen en dan inregelen. Wat ben ik blij dat ik geweest ben.”
“Confronterend en leerzaam, drie trainers met aanvullende aanpakken, veel oefenen is goed, daar leer je het meeste van. Geen last gehad van mijn allergie voor soft skills.”
“Wat kun je veel met elkaar bereiken in een veilig leerklimaat. Aangenaam verrast en veel geleerd. Veel gelachen trouwens ook.”
“Compact format werkt heel erg goed. Heb me als een spons volgezogen”.
“Intens en inspirerend. Gaaf. Uiteindelijk valt alles op zijn plek.”

Inhoud

Blok I  (3 dagen, residentieel)
Mediation betekent dat partijen hun onderhandeling voortzetten onder leiding van een mediator. Veel van wat belangrijk is voor onderhandelen, is dat ook voor mediation. Een mediation is immers niets anders dan een begeleide onderhandeling. Daarom richten we de aandacht in het eerste blok op die aspecten van onderhandelen die voor mediation relevant zijn. Aan de orde komen de Harvard-onderhandelingsmethode, conflicttheorie en de toepassing ervan, communicatie, creativiteit, macht en invloed en effecten van de basishouding gekoppeld aan persoonlijke integriteit.
De benodigde theorie wordt bondig uiteengezet. Vervolgens krijgen de deelnemers volop de gelegenheid de essentie van de theorie aan den lijve te ondervinden en ermee te experimenteren. Hiervoor worden specifieke oefeningen en rollenspellen gebruikt die ten dele met video worden nabesproken.

Blok II (3 dagen, residentieel)
Tijdens de tweede drie dagen richten we de aandacht volledig op het mediationproces. In zes cases komen alle fasen van het proces aan de orde. Al doende komen structuur, vereiste basishouding en sociale vaardigheden uitgebreid aan de orde. Iedere deelnemer oefent veelvuldig in de rol van mediator. Daarnaast is er aandacht voor zaken als ethiek en de institutionele kant van mediation.

 

Download de brochure

Meer informatie over deze opleiding vindt u in de brochure. Hier staat meer informatie over het programma en de trainers. >

Ervaren trainers

Uw trainers zijn Dominique Nelissen, Felix Merks en Josée van de Laar, ieder met uitgebreide kennis en ervaring in het mediationvak.

mr. J.M. (Josée) van de Laar

Josée van de Laar studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en trad direct na haar studie in dienst van een groot advocatenkantoor waar ze zich specialiseerde in het verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht.

Vanaf 1996 is zij als partner, advocaat en – sinds 2003 – MfN-registermediator verbonden aan Beer Advocaten dat zich volledig toelegt op de behandeling van zaken op het gebied van aansprakelijkheidsrecht en personenschade waarbij uitsluitend voor slachtoffers wordt opgetreden. Zij is lid en bestuurlijk actief in verschillende organisaties in het letselschadeveld. Daarnaast maakt zij deel uit van de Raad van Discipline in het ressort Amsterdam.

Josée van de Laar is een warm pleitbezorgster van het gebruik van mediation in de letselschadewereld en heeft een grote bijdrage geleverd aan het introduceren van mediation in dit veld, waarvoor zij in 2013 de PIV-giraffe heeft gekregen. Ze is MfN-registermediator en heeft een groot aantal mediations op haar naam staan. Vanaf 2009 heeft zij het zwaartepunt van haar praktijk verlegd: zij treedt nu voornamelijk op als mediator.

Felix Merksmr. F.G.J.B. (Felix) Merks

Felix Merks is oprichter en directeur van Result Mediation, thans – met ruim 1200 mediations per jaar – de grootste aanbieder van mediation in Nederland. Felix is een ervaren mediator, trainer en adviseur bij complexe onderhandelingen. Hij is gespecialiseerd in zakelijke (aandeelhouders-) conflicten en conflicten tussen bedrijven en overheden. Als bestuurslid van stichting Nalatenschapsmediation richt hij zich daarnaast op het oplossen van conflicten in familiebedrijven. Hij is Master of Dispute Resolution (UvA) en is opgeleid tot trainer in onderhandelstrategie en vaardigheden aan Harvard Law School. Voor de start van Result ADR in 2004 vervulde Felix diverse commerciële managementfuncties bij internationale bedrijven.

drs. D.J.M. (Dominique) Nelissen

Dominique Nelissen studeerde arbeids- en organisatiepsychologie in Amsterdam en bestuurlijke informatiekunde in Tilburg. Tot 1999 werkte hij op het gebied van human resources binnen het bankbedrijf en binnen advocatuur, accountancy en management consultancy. Hij deed dat vanuit verschillende rollen: als organisatieadviseur en als HR-eindverantwoordelijke. In 1999 startte hij als zelfstandig adviseur, MfN Registermediator en trainer.

Als trainer is hij gespecialiseerd in samenwerken, onderhandelen en mediation. Als mediator is hij voornamelijk actief op de volgende gebieden: werkgever-werknemer, samenwerkingsproblemen waaronder maatschappen, en letselschadezaken. Als adviseur werkt hij op de gebieden HR en samenwerken en conflictmanagement en rekent grote professionals-organisaties tot zijn cliënten: advocaten, notarissen, fiscalisten, organisatieadviseurs en procesmanagers. Op het gebied van mediation publiceerde hij enkele keren.

Giving Back

De trainers Dominique Nelissen en Felix Merks zouden graag zien dat het gedachtegoed van deze opleiding ook uitgedragen wordt in gebieden waar de kennis en kunde om constructief met conflicten om te gaan van levensbelang kan zijn. Daarom hebben zij zich voorgenomen om voor elke betalende cursist in Nederland een cursist in een post-conflict gebied gratis op te leiden. Het ziet ernaar uit dat zij de eerste groep in Georgië gaan opleiden en daarna opleidingen zullen verzorgen in onder meer Libanon

Data

Blok 1: 31 januari 2017, 1 en 2 februari 2018
Blok 2: 5,6,7 februari 2018

Aantal deelnemers

Maximaal 18, minimaal 12

Voor wie

Praktijkjuristen en andere hoger opgeleiden die onderhandel- en mediationvaardigheden willen opdoen. Onze cursisten zijn onder andere werkzaam als: advocaat, fiscalist, notaris, rechter, organisatieadviseur, bedrijfsjurist, directielid, manager, afdelingshoofd, personeelsfunctionaris, en vertrouwenspersoon.

Kennismakingsgesprek

Als u behoefte heeft aan meer informatie over de opleiding dan kunt u altijd een afspraak maken voor een individueel en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Voor vragen en/of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met Iris Ydema 020-205 02 51 of Dominique Nelissen 06-20 39 23 63.

Locatie

U verblijft tijdens de 6 trainingsdagen op het Hilton Royal Parc Soestduinen.

De locatie is nog onder voorbehoud.

Opleidingsduur

Totaal 16 dagdelen  (twee blokken van 3 dagen)

Taal

Nederlands

Aantal deelnemers

Om het interactieve karakter van de opleiding (je leert ook van elkaar) te borgen bestaat de groep uit minimaal 12 en maximaal 18 deelnemers.

Handboek

Het Handboek mediation dient u zelf aan te schaffen.

Kosten

€ 4.500,- excl. BTW (inclusief overnachtingen, catering, en materiaal).

Exclusief het handboek Mediation

NB: Als u zich voor 15 december 2017 inschrijft, krijgt u € 300 vroegboekkorting. 

De dagen zijn geheel verzorgd inclusief overnachtingen en diners in de bosrijke omgeving van Hilton Royal Parc Soestduinen.

Indien u de volledige MfN-basisopleiding mediation wilt volgen, kan dit ook. U betaalt dan€ 4550,- indien u zich voor 15 december 2017 inschrijft.

Punten

KNB 47 punten, voor de NOvA ontvangt u een deelnamecertificaat van 43 punten.

Programma

Dag 1, woensdag 31 januari 09:15 – 21:00 uur

Hoe moet het vooral niet en hoe kan het ook?

 • Probleemoplossend onderhandelen
 • Onderhandelingscasus
 • Afsluitend diner en overnachting

Dag 2, donderdag 1 februari 2018 08:30 – 21:00 uur

Belangen, structuur en basishouding als kernelementen

 • Belangen
 • Beïnvloeden
 • Basishouding en onderhandelen
 • Afsluitend diner en overnachting

Dag 3, vrijdag 2 februari 2018 08:30 – 16:00 uur

Samenhang en synergie van de samenstellende delen en het gedachtegoed getoetst

 • Communicatie
 • Samengedrag

Dag 4, maandag 5 februari 2018 09:00 – 21:00 uur

Oefenen in de rol van mediator, valt nog even niet mee

 • Inventarisatieoefening
 • Mediation
 • Afsluitend diner en overnachting

Dag 5, dinsdag 6 februari 2018 09:00 – 21:00 uur

Oefenen als mediator, er komt een begin

 • Oefenen met mediations
 • Video en nabespreken
 • Afsluitend diner en overnachting

Dag 6, woensdag 7 februari 2018 08:30 – 16:00 uur

Oefenen als mediator, er is licht aan het einde van de tunnel

 • Mediations oefenen
 • Mediation verenigingen en -instituten

Voor meer informatie:

Iris Ydema
Opleidingsmanager
020-205 02 51

of

Dominique Nelissen, docent
06 20 39 23 63

Inschrijven

Hier kunt u zich inschrijven voor de opleiding Van onderhandelen naar mediation.

Contact

Neem voor meer informatie en overleg contact op met:

Iris Ydema, opleidingsmanager
020-2050251,
of
Dominique Nelissen, trainer
06-20 39 23 63,

Agenda

Bekijk de volledige agenda van opleidingen, trainingen en andere events.