Van onderhandelen naar mediation

Result Mediation biedt samen met Sdu Opleidingen & Events de cursus Van onderhandelen naar mediation aan. U wilt geen mediator worden maar wel mediationvaardigheden gebruiken, bijvoorbeeld in uw dagelijkse praktijk.

De cursus Van Onderhandelen naar mediation bestaat uit twee blokken van drie dagen training (in totaal 16 dagdelen). Met drie erkende en zeer ervaren trainers werkt u aan uw basishouding en vaardigheden als mediator. Er zijn altijd twee trainers aanwezig en u oefent in kleine groepen. U vergroot uw inzicht in mediation en brengt uw onderhandelings-en mediationvaardigheden naar een hoger, professioneel niveau.

De dagen zijn geheel verzorgd inclusief overnachtingen en diners in de bosrijke omgeving van het Hilton Royal Parc Soestduinen.

Mocht u tijdens de cursus besluiten alsnog de gehele MfN-basisopleiding mediation te willen doen dan is dat mogelijk.

Conflicten begrijpen en oplossen

Er is geen enkele reden om de inzet van het instrumentarium van de mediator te beperken tot formele mediations. Het is eerder andersom: door mediationvaardigheden tijdig in te zetten, kunnen conflicten voorkomen worden en dat is toch weer beter dan conflicten op te moeten lossen. En waarom gewacht totdat zich een probleem voordoet? Met mediationvaardigheden kun je ook kansen maximaal benutten. Denk aan een gemeente die budget heeft voor een multifunctioneel muziekcentrum: ook dan is het zaak de belangen van alle toekomstige gebruikers goed op elkaar af te stemmen en hoe beter dat proces loopt, des te beter het eindresultaat.

In het maatschappelijk leven draait het er vaak om belangen van verschillende belanghebbenden goed op elkaar af te stemmen en dat is precies wat je met het instrumentarium van de mediation doet. In deze zesdaagse cursus Van Onderhandelen naar Mediation reiken we u alles aan wat u nodig heeft om die rol te vervullen zonder dat u de jas van de mediator aantrekt.

Inhoud

Blok I  (3 dagen, residentieel)
Mediation betekent dat partijen hun onderhandeling voortzetten onder leiding van een mediator. Veel van wat belangrijk is voor onderhandelen, is dat ook voor mediation. Een mediation is immers niets anders dan een begeleide onderhandeling. Daarom richten we de aandacht in het eerste blok op die aspecten van onderhandelen die voor mediation relevant zijn. Aan de orde komen de Harvard-onderhandelingsmethode, conflicttheorie en de toepassing ervan, communicatie, creativiteit, macht en invloed en effecten van de basishouding gekoppeld aan persoonlijke integriteit.
De benodigde theorie wordt bondig uiteengezet. Vervolgens krijgen de deelnemers volop de gelegenheid de essentie van de theorie aan den lijve te ondervinden en ermee te experimenteren. Hiervoor worden specifieke oefeningen en rollenspellen gebruikt die ten dele met video worden nabesproken.

Blok II (3 dagen, residentieel)
Tijdens de tweede drie dagen richten we de aandacht volledig op het mediationproces. In zes cases komen alle fasen van het proces aan de orde. Al doende komen structuur, vereiste basishouding en sociale vaardigheden uitgebreid aan de orde. Iedere deelnemer oefent twee keer in de rol van mediator. Daarnaast is er aandacht voor zaken als registratie, PE-activiteiten, ethiek en de institutionele kant van mediation

Ervaren trainers

Uw trainers zijn Dominique Nelissen, Felix Merks en Josée van de Laar, ieder met uitgebreide kennis en ervaring in het mediationvak.

mr. J.M. (Josée) van de Laar

Josée van de Laar studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en trad direct na haar studie in dienst van een groot advocatenkantoor waar ze zich specialiseerde in het verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht.

Vanaf 1996 is zij als partner, advocaat en – sinds 2003 – MfN-registermediator verbonden aan Beer Advocaten dat zich volledig toelegt op de behandeling van zaken op het gebied van aansprakelijkheidsrecht en personenschade waarbij uitsluitend voor slachtoffers wordt opgetreden. Zij is lid en bestuurlijk actief in verschillende organisaties in het letselschadeveld. Daarnaast maakt zij deel uit van de Raad van Discipline in het ressort Amsterdam.

Josée van de Laar is een warm pleitbezorgster van het gebruik van mediation in de letselschadewereld en heeft een grote bijdrage geleverd aan het introduceren van mediation in dit veld, waarvoor zij in 2013 de PIV-giraffe heeft gekregen. Ze is MfN-registermediator en heeft een groot aantal mediations op haar naam staan. Vanaf 2009 heeft zij het zwaartepunt van haar praktijk verlegd: zij treedt nu voornamelijk op als mediator.

Felix Merksmr. F.G.J.B. (Felix) Merks

Felix Merks is oprichter en directeur van Result Mediation, thans – met ruim 1200 mediations per jaar – de grootste aanbieder van mediation in Nederland. Felix is een ervaren mediator, trainer en adviseur bij complexe onderhandelingen. Hij is gespecialiseerd in zakelijke (aandeelhouders-) conflicten en conflicten tussen bedrijven en overheden. Als bestuurslid van stichting Nalatenschapsmediation richt hij zich daarnaast op het oplossen van conflicten in familiebedrijven. Hij is Master of Dispute Resolution (UvA) en is opgeleid tot trainer in onderhandelstrategie en vaardigheden aan Harvard Law School. Voor de start van Result ADR in 2004 vervulde Felix diverse commerciële managementfuncties bij internationale bedrijven.

drs. D.J.M. (Dominique) Nelissen

Dominique Nelissen studeerde arbeids- en organisatiepsychologie in Amsterdam en bestuurlijke informatiekunde in Tilburg. Tot 1999 werkte hij op het gebied van human resources binnen het bankbedrijf en binnen advocatuur, accountancy en management consultancy. Hij deed dat vanuit verschillende rollen: als organisatieadviseur en als HR-eindverantwoordelijke. In 1999 startte hij als zelfstandig adviseur, MfN Registermediator en trainer.

Als trainer is hij gespecialiseerd in samenwerken, onderhandelen en mediation. Als mediator is hij voornamelijk actief op de volgende gebieden: werkgever-werknemer, samenwerkingsproblemen waaronder maatschappen, en letselschadezaken. Als adviseur werkt hij op de gebieden HR en samenwerken en conflictmanagement en rekent grote professionals-organisaties tot zijn cliënten: advocaten, notarissen, fiscalisten, organisatieadviseurs en procesmanagers. Op het gebied van mediation publiceerde hij enkele keren.

Data

Blok 1: 8,9,10 november 2017
Blok 2: 13,14,15 november 2017

Aantal deelnemers

Maximaal 18, minimaal 12

Voor wie

Advocaten, notarissen, en andere hoger opgeleiden die mediationvaardigheden willen opdoen.

Voorlichtingsavond 19 juni as.

Heeft u interesse in deze opleiding? Maar heeft u behoefte aan meer informatie en kennismaking met de trainers voordat u zich besluit in te schrijven? Kom dan naar de informatieavond op maandag 19 juni van 19:00-20:45 uur in Utrecht. Voor meer informatie en/of inschrijven kunt contact opnemen met Iris Ydema, 020- 205 02 51 of iris.ydema@resultmediation.com.

Locatie

U verblijft tijdens de 6 trainingsdagen op het Hilton Royal Parc Soestduinen.

Opleidingsduur

Totaal 16 dagdelen  (twee blokken van 3 dagen)

Taal

Nederlands

Kosten

€ 6.500,- excl. BTW

NB: Als u zich voor 1 oktober 2017 inschrijft, krijgt u € 500 vroegboekkorting. 

De dagen zijn geheel verzorgd inclusief overnachtingen en diners in de bosrijke omgeving van Hilton Royal Parc Soestduinen. Iedere deelnemer aan deze opleiding ontvangt het Handboek mediation.

Indien u de volledige MfN-basisopleiding mediation wilt volgen, kan dit ook. U betaalt dan€ 7000,- indien u zich voor 1 oktober 2017 inschrijft.

Punten

KNB 54 punten, NOvA 49 punten

Informatie/downloads

x

Programma

Dag 1, woensdag 8 november 2017 09:15 – 21:00 uur

Hoe moet het vooral niet en hoe kan het ook?

 • Probleemoplossend onderhandelen
 • Onderhandelingscasus
 • Afsluitend diner en overnachting

Dag 2, donderdag 9 november 2017 08:30 – 21:00 uur

Belangen, structuur en basishouding als kernelementen

 • Belangen
 • Beïnvloeden
 • Basishouding en onderhandelen
 • Afsluitend diner en overnachting

Dag 3, vrijdag 10 november 2017 08:30 – 16:00 uur

Ordnung muβ sein en het gedachtegoed getoetst

 • Communicatie
 • Samengedrag

Dag 4, maandag 13 november 2017 09:00 – 21:00 uur

Oefenen in de rol van mediator, valt nog even niet mee

 • Inventarisatieoefening
 • Mediation
 • Afsluitend diner en overnachting

Dag 5, dinsdag 14 november 2017 09:00 – 21:00 uur

Oefenen als mediator, er komt een begin

 • Oefenen met mediations
 • Video en nabespreken
 • Afsluitend diner en overnachting

Dag 6, woensdag 15 november 2017 08:30 – 16:00 uur

Oefenen als mediator, er is licht aan het einde van de tunnel

 • Mediations oefenen
 • Mediation verenigingen en -instituten

 Juridische dag, woensdag 22 november 2017 08:30 – 17:30 uur

 • Mediationovereenkomst
 • Vaststellingsovereenkomst
 • Ethiek

Voor meer informatie:

drs. Iris Ydema
Opleidingsmanager Result Mediation
020-205 02 51

of

drs. Maaike van Buul
Congresmanager SDU
(0)70 37895 23

Als deelnemer aan de cursus Van onderhandelen naar mediation ontvangt u  het Handboek mediation.

Om het interactieve karakter van de opleiding (je leert ook van elkaar) te borgen bestaat de groep uit minimaal 12 en maximaal 18 deelnemers.

Inschrijven

U kunt zich voor deze opleiding inschrijven via de website van de SDU.
Voor deze opleiding gelden aparte Algemene Voorwaarden.

Contact

Neem voor meer informatie en overleg contact op met Iris Ydema, opleidingsmanager Result Mediation

020-2050251

Agenda

Bekijk de volledige agenda van opleidingen, trainingen en andere events.