91% slagingspercentage
100% klanttevredenheid
100% inzet van ons

Opleiding

Masterclasscyclus: Continuïteit en opvolging in familiebedrijven

In combinatie met crmLiNK bieden wij deze speciale masterclasses aan om de continuïteit en opvolging binnen familiebedrijven te waarborgen.

Ruim de helft van de ondernemingen in Nederland is een familiebedrijf. Zij zijn goed voor rond de 30% van de omzet van de Nederlandse economie en werkgever van ongeveer 30% van alle Nederlandse werknemers. Wanneer het beter gaat met familiebedrijven, gaat het beter met Nederland. Familiebedrijven brengen een bijzondere dynamiek met zich mee. Niet alleen het resultaat van het bedrijf telt, maar ook een uitgebalanceerd krachtenspel binnen de familie is essentieel. Druk van het verleden, spanning door verschillende verwachtingen, doorzettingsvermogen van de generaties en de trots van de familie, zijn voorbeelden van thema’s die hierbij een rol spelen.

Deze type onderwerpen worden in 4 masterclasses behandeld en de cyclus is speciaal ontwikkeld door crmLiNK en Result Mediation voor bestuurders, commissarissen, toezichthouders, leden van raden van advies en betrokken familieleden. Je deelt ervaringen met peers en verwerft nieuwe inzichten onder leiding van experts met een gedegen staat van dienst rondom thema’s die spelen binnen familiebedrijven.

‘Continuïteit en opvolging in familiebedrijven’ is een aanbod dat inspireert en informeert. Om een goede partner in de besturing van het familiebedrijf te zijn, moet je jezelf blijven ontwikkelen in vaardigheden en kennis, en op de hoogte blijven van de laatste fiscale, bestuurlijke en juridische ontwikkelingen op het snijpunt van familie en onderneming. Wat is de juiste strategie om relevant te zijn én te blijven? Er wordt gewerkt in kleine groepen om een goede interactie en persoonlijke aandacht te kunnen waarborgen. Casuïstiekbespreking vormt een vast onderdeel en voorafgaand aan elke sessie kun je vraagstukken en/of dilemma’s inbrengen. Met de andere aanwezigen en de experts kun je de theorie op jouw eigen praktijk toepassen.

Na het volgen van de volledige cyclus heb je meer kennis van:
• STAK (Stichting Administratiekantoor)
• Zicht op de complexiteit van governance binnen familiebedrijven
• Verschillende modellen die het beslissingsproces in een familiebedrijf kunnen structureren en aanvaardbaar maken
• Conflictmodellen en conflictgedrag

Keuzes bij winstbesteding
• Bewust risicomanagement
• Combineren van opvolging en innovatie
• Environmental, Social & Governance (ESG) en Corporate Social Responsibility (CSR)

Je zult onder andere de volgende vaardigheden ontwikkelen:
• Herkennen van specifieke familiedynamiek binnen familiebedrijven
• Effectief kunnen toepassen van beslismodellen
• Conflictdynamiek en conflictstijlen herkennen
• Oplossingsgerichte mediation- en onderhandelingsvaardigheden
• In staat ondernemerschap in de organisatie te stimuleren
• Rust kunnen brengen bij innovatie en verandering.

“They do as you do, not as you say” is een gouden opvoedregel en zo werkt het ook binnen familiebedrijven. Na het volgen van dit speciale aanbod gericht op kennis, vaardigheden en mindset, treed jij lastige situaties met meer vertrouwen en structuur tegemoet. Dit zullen de mensen waar je verantwoordelijk voor bent herkennen, en dit gedrag gaan spiegelen.

Schrijf je direct in!

Het aantal plaatsen is beperkt, dus vul nu het formulier in om jouw plek te reserveren.
Module 1. De dynamiek van governance binnen het familiebedrijf
Dag 1, 18 januari 2022 16.00 - 21.00
Module 2. Moeilijke gesprekken
Dag 1, 01 februari 2022 16.00 - 21.00
Module 3. Veranderend vermogen, hoe blijf je in control
Dag 1, 15 februari 2022 16.00 - 21.00
Module 4. Hoe blijf je relevant in tijden van disruptie
Dag 1, 08 maart 2022 16.00 - 21.00

Je trainers

Zie modules.

Indeling van lesblokken

Module 1: De dynamiek van governance binnen het familiebedrijf (Van 16.00 tot 21.00)

In familiebedrijven zit een specifieke dynamiek in de governance omdat de familie een rol speelt in het bedrijf en in het eigenaarschap. Deze bijeenkomst gaat daarop in. Een aantal relevante modellen wordt besproken: drie cirkel model, de zandloper, consensus en fair proces, structuren en processen in de governance van familiebedrijven. Je gaat vanuit de theorie de praktijk in aan de hand van verschillende scenario’s: de goede én de slechte. Wat zou jij doen? En wat betekent dat voor jou in jouw rol?

• Expert: Jacqueline van Zwol (Partner INNOO, STAK voorzitter, RvC en RvA lid bij diverse familiebedrijven)

Module 2: Moeilijke gesprekken (Van 16.00 tot 21.00)

Familie, resultaat, werknemers, verwachtingen. Hoe manage je dat? De theorie is mooi, maar hoe werkt het in de praktijk? Train de skills die je nodig hebt wanneer het echt moeilijk wordt in een onderhandeling, conflict of zwaar gesprek. Een familiebedrijf brengt extra uitdagingen met zich mee. Waar je denkt te kijken naar een business case, kan onderliggend een familieruzie sluimeren. En waar je vanuit zakelijk perspectief een logische opportunity ziet, kan trots een andere richting dicteren.

• Expert: Diederik Diercks (Result Mediation, The HD onderhandeltraining)

Module 3: Veranderend vermogen, hoe blijf je in control (Van 16.00 tot 21.00)

Over bestemming van de jaarlijkse winst, governance en bestuursmodellen, beleggingsstatuten en de nieuwe stichtingsregels. En hoe weet je of je als board niet achter de realiteit of voor de troepen uit loopt? Er wordt tevens stilgestaan bij het vinden van de juiste balans in risicomanagement. Dit begint met een bewustwordingsproces: ken ik mijn risico’s en heb ik keuzes gemaakt welke ik bereid ben te accepteren?

• Experts: Casper Knol (Van Lanschot Kempen), Sander Gunst en Björn Roskott (PKF Wallast)

Module 4: Hoe blijf je relevant in tijden van disruptie (Van 16.00 tot 21.00)

De wereld om ons heen is meer dan ooit in beweging en stelt veel familiebedrijven voor uitdagingen om de continuïteit te borgen. Niet alleen voor de huidige, maar zeker ook voor de nieuwe generatie. Door grote externe ontwikkelingen op gebied van onder andere duurzaamheid, gebrek aan personeel, opkomst van digitale platforms en nieuwe toetreders is het zaak om deze ontwikkelingen te vertalen naar kansen, ondernemerschap, innovaties en keuzes voor de eigen organisatie. Met andere woorden, hoe staat het met onze ESG (Environmental, Social & Governance) en CSR (Corporate Social Responsibility)? Dit is iets wat vaak opgepakt wordt door de nieuwe generatie en de uitdaging voor hen is niet alleen gericht op de interne organisatie, maar ook op de buitenwereld.

• Expert: Dirk Harm Eijssen (Founder Bureau Gwynt, adviseert familiebedrijven)

Interesse in deze opleiding?

Schrijf je vandaag nog in om jezelf van een plek te verzekeren.

Opleidingsoverzicht

Deze website maakt gebruik van cookies voor de beste gebruikservaring. Ga hiermee akkoord door op 'Accepteer cookies' te klikken.