//Mediator bij de politie snapt het niet helemaal

Mediator bij de politie snapt het niet helemaal

EenVandaag liet in een uitzending op 7 september 2017 zien hoe er bij de politie wordt omgegaan met werknemers die tegengas geven. In deze uitzending lieten zij ook een geheime opname horen van een gesprek tussen de bij de situatie betrokken mediator en de politie. Een goed voorbeeld van hoe het niet moet en een schande voor het beroep.

Hier kunt u het item (13 minuten) terugzien.

De politie probeert van kritische agenten af te komen door ze een psychiatrisch stempel te geven. Dat blijkt uit een geheime opname in bezit van EenVandaag. In de opname worden de voordelen besproken van het ontslaan van een agent op medische gronden waardoor de kosten op het UWV zijn af te schuiven.

De politie probeert van kritische agenten af te komen door ze een psychiatrisch stempel te geven. Dat blijkt uit een geheime opname in bezit van EenVandaag. In de opname worden de voordelen besproken van het ontslaan van een agent op medische gronden waardoor de kosten op het UWV zijn af te schuiven.

“Als je tegen een leidinggevende zegt dat hij iets niet helemaal correct heeft gedaan, dan krijg je straf”, zegt Lea Renfurm, die de agent kritisch bijstaat. “Ze zetten je in de strafhoek. Dan zeggen ze dat je een stoornis hebt, dus ben je ongeschikt en ontslaan ze je.”

Renfurm was tot januari dit jaar Hoofd Juridische Zaken van politievakbond ANPV. Ze vindt deze zaak ‘schokkend en exemplarisch’. “Je ziet dat er een patroon is. Ik ken er tientallen.”

Fragment geheime opname

De opname is van een gesprek achter gesloten deuren tussen een mediator, een politiechef en een politiejurist. Een fragment uit de opname over hoe van de agent af te komen: (mediator) “Als je haar door een psychiater laat keuren, dan wordt het gewoon wegens ziekte. En jullie zijn ervoor verzekerd.” (politie) “Ja, ja.”(mediator) “Voor ziekte wel en voor die andere niet, dan zijn jullie eigen risicodrager, dus mijn advies aan de politie is, hoewel ik dat nooit hardop zeg, als je van iemand af wilt, doe het dan via de verzekeraar (hard gelach)’ (politie) “Dan valt ie buiten onze kostenpost, want anders krijgen we minder premie terug.” Echt onderzoek doen naar hoe de zaak in elkaar zit, wil de politie niet: (politie) “Onderzoek kunnen we wel doen maar dat moeten heel gerichte, beperkte onderzoeken zijn, niet alles wat er verkeerd gegaan is.”

Boete intrekken onder druk chef

De zaak begint in 2012, als de betrokken agent een boete uitschrijft en deze later onder druk van haar chef moet intrekken. In plaats van dat de zaak daarmee klaar is, wordt de agent vanaf dat moment het leven zuur gemaakt door onder andere haar politiechef.

Uiteindelijk komt er mediation waarbij een onafhankelijke mediator tot een oplossing moet komen tussen de politie en de agent. Bij de mediation zijn de agent met haar vertegenwoordiger, de mediator, een politiechef en een politiejurist aanwezig. Op een gegeven moment wordt de agent verzocht de ruimte te verlaten met haar vertegenwoordiger, waarna het gesprek achter gesloten deuren voortgezet wordt.

Twee weken later ontvangt de agent een audio-opname van dat gesprek. Dan blijkt dat de mediator helemaal niet boven de partijen staat en dat de politie goedkoop van haar af wil. Ze hoort hoe ze als psychiatrisch patiënt wordt weggezet, ‘de psychiatrie voorbij’ en hoe men haar op medische gronden wil ontslaan.

Strafrechtelijk onderzoek geheime opname

Inmiddels loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar wie de geheime opname heeft gemaakt. Niet naar wat er op de opname te horen is. Advocaat Marielle van Essen staat de agent bij in dat onderzoek. Ze vindt het de omgekeerde wereld dat er onderzoek plaatsvindt naar wie het gesprek heeft opgenomen en niet naar wat er gezegd wordt in het gesprek: “Zonder dat de politie enig bewijs heeft, zeggen ze dat de agent het wel zal hebben opgenomen. En ze hebben het al helemaal niet over wat daar besproken is, stuitend!”

Reactie mediator en politie

De betrokken mediator wil vanwege zijn geheimhoudingsplicht niet reageren. Ook de Nationale Politie wil niet op het voorbeeld in gaan. In het algemeen zegt de Nationale Politie dat ze zich niet herkennen in de kritiek op omgang met kritische agenten.

(Bron EenVandaag.avrotros.nl, https://eenvandaag.avrotros.nl/item/politie-duwt-kritische-agenten-ziektewet-in/)

Inmiddels heeft de Nederlandse Mediators Vereniging een statement afgegeven:

Nederlandse Mediatorsvereniging geschokt over beelden Eén Vandaag

In het programma van Eén Vandaag werd een schrijnend verhaal uitgezonden over een zieke politiemedewerker die een arbeidsconflict heeft met haar werkgever. In deze uitzending werden geheime opnames getoond waarin iemand die optreedt als mediator met de werkgever in vertrouwelijke setting over de zaak spreekt. “Hoewel we niet het hele verhaal kennen, zijn we als Nederlandse Mediatorsvereniging geschokt hoe deze mediator zijn rol in de te horen passages heeft vervuld”, zegt NMv-voorzitter Frederique van Zomeren.

Mediators ondersteunen partijen op neutrale en onpartijdige wijze in het zoeken naar passende oplossingen.

Een professionele MfN-geregistreerde mediator is neutraal en onpartijdig. Een professional die zorgt dat partijen die ruzie hebben in een veilige omgeving met elkaar in gesprek kunnen komen om zo hun conflict op te lossen. Een mediator roddelt niet, adviseert niet eenzijdig en al helemaal niet om, zo lijkt het, te helpen ‘van iemand af te komen’. Het reglement en de gedragscode van de Mediatorsfederatie Nederland is daar volstrekt helder over. Via het klacht- en tuchtrecht kunnen maatregelen worden genomen tegen MfN-mediators die zich niet aan de regels houden. We zullen bij de verantwoordelijke instantie, Stichting Kwaliteit Mediators aandringen om deze zaak te onderzoeken. Met 2200 aangesloten professionals in mediation maakt de Nederlandse Mediatorsvereniging (NMv) zich sterk voor de kwaliteit en verdere professionalisering van het mediationvak.

Door |2018-01-27T11:57:28+00:0015 september 2017|Nieuws|

Over de auteur:

Diederik Diercks is arbeidsmediator en Directeur bedrijfsvoering bij Result Mediation.