Ik beschouw een conflict als een situatie met een doel. Als het belangrijk genoeg is om erover te vechten, dan zou het ook belangrijk genoeg moeten zijn om erin te investeren. Van een afstandje lijken dooddoeners als ‘zonder wrijving geen glans’ en ‘what doesn’t kill you makes you stronger’ misschien logisch, maar als je zelf in het conflict zit kan het moeilijk zijn dit te omarmen. Vaak wordt het lastig om uit het conflict te stappen en het overzicht te houden. Dat is waar ik als mediator de helpende hand kan bieden.
Mediation helpt daar waar je er soms zelf even niet uitkomt. In een mediationtraject worden de partijen begeleid om constructief te handelen en houden hierbij zelf de regie. Op die manier kan samen naar de beste oplossing worden gezocht. Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven en proberen te erkennen dat er niet enkel kwaad in de andere partij schuilt.
Ik begrijp dat de partijen in een situatie verkeren die niet vanzelfsprekend is en dat zij daar niet zelf voor gekozen hebben. Vanuit dit begrip creëer ik een setting waarin zij nogmaals de kans krijgen om de ander proberen te begrijpen. Indien de gemoederen te hoog oplopen, kies ik ervoor de partijen uit elkaar te halen en hen één-op-één te spreken. In mijn rol als mediator zorg ik ervoor dat er, naast de emoties, gefocust wordt op de inhoud. Ik bied deelnemers de ruimte om hun verhaal te vertellen en op zoek te gaan naar de onderliggende belangen, om hen vervolgens te sturen naar een passend besluit.
Idealiter zijn partijen in de mediation in staat om de ander te begrijpen, maar uit ervaring weet ik dat dat soms niet meer gaat. Als er te veel gebeurd is waardoor dit niet meer mogelijk is, verwacht ik van de partijen dat zij wel het vermogen hebben om hun eigen opties en belangen – samen met mij – zo goed mogelijk in kaart te brengen.